Σοβιετικοί «γυμναστές» παρελαύνουν ημίγυμνοι στη Μόσχα. Οι ομορφότεροι βρίσκονται στις πρώτες σειρές για προφανείς λόγους.
Η φωτογραφία τραβήχτηκε το 1956. Απεικονίζει αθλητές, οι οποίοι κρατούν σημαίες και δείχνουν με περηφάνια το καλοσχηματισμένο κορμί τους.

Πρόκειται για ένα ακόμη μέσο προπαγάνδας που καθιέρωσε ο ηγέτης της ΕΣΣΔ, Ιωσήφ Στάλιν. Σκοπός των συγκεκριμένων παρελάσεων ήταν να προωθήσουν τα όμορφα και υγιή σώματα των αντρών, που εργάζονταν στις χειρωνακτικές εργασίες και στο σοβιετικό στρατό.

Άνηκαν στο περίφημο πρόγραμμα εκπαίδευσης GTO, που σήμαινε «έτοιμοι για εργασία και για άμυνα της ΕΣΣΔ».
Το πρόγραμμα δημιούργησε στις 11 Μαρτίου 1931 η Komsomol, μια πολιτική οργάνωση νέων της Σοβιετικής Ένωσης.
Σκοπός του προγράμματος ήταν να ενισχύσει τη φυσική κατάσταση των πολιτών και να κινητοποιήσει τους νέους.
Απευθυνόταν σε όλες τις ηλικίες και σχεδιάστηκε για εκπαιδευτικούς και αθλητικούς οργανισμούς.
Λίγο πριν ξεσπάσει ο πόλεμος μεταξύ ΕΣΣΔ και Γερμανίας, το πρόγραμμα επανασχεδιάστηκε προκειμένου να προετοιμάσει τους νέους για την ένταξη τους στον Κόκκινο Στρατό.

Οι συμμετέχοντες δοκίμαζαν την αντοχή τους στο τρέξιμο, το άλμα εις μήκος, άλμα εις ύψος, ρίψεις ακοντίων και δίσκων, κολύμβηση, σκι και σκοποβολή.
Στο ανώτερο επίπεδο, οι νέοι έπρεπε να τρέχουν 100 μέτρα σε 13 δευτερόλεπτα και να κολυμπούν μια απόσταση 100 μέτρων σε 1,5 λεπτό. Για να επιτύχουν έπρεπε να περάσουν από 21 δοκιμασίες υψηλών προδιαγραφών, μεταξύ των οποίων και η ρίψη χειροβομβίδας.

Όσοι περνούσαν τα τεστ με επιτυχία έπαιρναν μια τιμητική χρυσή ή ασημί κονκάρδα με το έμβλημα GTO.
Τις δεκαετίες του ’70 και του ’80, εκατομμύρια άνθρωποι είχαν τιμηθεί με τιμητικές κονκάρδες της οργάνωσης. Υπολογίζεται ότι μέχρι το 1976 είχαν τιμηθεί 220 εκατομμύρια Σοβιετικοί.
Μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ το 1991, το πρόγραμμα σταμάτησε.
Το 2014 ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε την επαναφορά του προγράμματος του Στάλιν με την ίδια ονομασία, προκειμένου να βελτιώσουν οι Ρώσοι τη φυσική τους κατάσταση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here