Το 1878, ο John Thomson, φωτογράφος, γεωγράφος και ταξιδευτής, βρέθηκε στην Κύπρο.
Ο Σκωτσέζος φωτογράφος, έμεινε γνωστός γιατί υπήρξε από τους πρώτους φωτογράφους που ταξίδεψαν σε χώρες της Μέσης Ανατολής και απαθανάτισε την καθημερινότητα, τη ζωή και τα πορτρέτα του κόσμου.
Το ταξίδι του στην Κύπρο, ήταν και το τελευταίο του φωτογραφικό ταξίδι πριν επιστρέψει μόνιμα στο Λονδίνο.
Η φωτογραφική του δουλειά στους δρόμους του Λονδίνου, στερέωσε τη φήμη του και έθεσε τις βάσεις του φωτορεπορτάζ.
Σε μία από τις πολλές φωτογραφίες που τράβηξε σε Λευκωσία, Λάρνακα, Κερύνεια, Πάφο και Αμμόχωστο πέτυχε δύο άντρες να συζητούν κάπου στην πρωτεύουσα.
Για την εθνικότητα των δύο αντρών δεν μπορούμε να’ μαστε σίγουροι, καθώς εκείνη την περίοδο, φέσι φορούσαν όχι μόνο οι Τούρκοι της Κύπρου αλλά και οι Έλληνες.

Το σημείο στο οποίο στηρίζονται δεν είναι άλλο από τα τείχη της Λευκωσίας, στον δρόμο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ στον Άγιο Αντώνιο (κέντρο Λευκωσίας).
Σήμερα, στο συγκεκριμένο σημείο της Λευκωσίας έξω από τα τείχη βρίσκεται ο χώρος στάθμευσης Κολοκάσι.
Στο βιβλίο του Τόμσον, Thomson, J. 1985 (1878). Through Cyprus with the Camera in the Autumn of 1878: Volumes 1 and 2. Trigraph Ltd., ο φωτογράφος σημείωνει:

Είναι αμφίβολο κατά πόσον οι προμαχώνες/επάλξεις που εικονίζονται εδώ σχημάτιζαν αρχικά ένα μέρος των οχυρώσεων που κατασκευάστηκαν από τους Ενετούς παλιότερα και εξακολουθούν να περιβάλλουν την πόλη. Το διάτρητο τοίχος φαίνεται σαθρό.
Οι πολεμίστρες δείχνουν ταλαιπωρημένες από το χρόνο και την κακή συντήρηση.
Κι όμως κάποτε ισχυρές καθώς ήταν, έδωσαν τη δυνατότητα στους Ενετούς να αντέξουν πολιορκία επτά εβδομάδων το 1570.
Ο δρόμος από τη Λευκωσία στρίβει, διασχίζοντας την πεδιάδα, και εξαφανίζεται πάνω από ένα ύψωμα.
Η γη, και στις δύο πλευρές αυτού του δρόμου, φημιζόταν κάποτε για τη γονιμότητά της.
Και όμως, αν και είναι ακόμα ιδιαίτερα παραγωγική, μόνο ένα τεμάχιο γης καλλιεργείται.
Τεράστιες εκτάσεις βρίσκονται σε αγρανάπαυση, κατάφυτες από γαϊδουράγκαθα, θάμνους και υπανάπτυκτα βότανα, που είναι τροφή για τα πρόβατα.
Ωστόσο, συνεχίζει στο σημείωμα του ο φωτογράφος,  δύσκολα μπορεί αυτή η γη να χαρακτηριστεί άχρηστη, αφού παρέχει βοσκή.
Και σε λίγα χρόνια από τώρα αυτές οι εκτάσεις μπορεί να γίνουν τα πλουσιότερα αγροκτήματα στην Ανατολή

.

Πηγή: Follow Woody

Η κανονική ονομασία, άγνωστη στους περισσότερους, του Δημοτικού χώρου στάθμευσης είναι «Ποδοκάταρο» και προέρχεται από την ονομασία του προμαχώνα (ένας από τους 11 των τειχών).
Ο προμαχώνας ονομάστηκε έτσι προς τιμήν της οικογένειας Ποδοκάτορο, η οποία διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην τετράμηνη πολιορκία της Λευκωσίας από τους Οθωμανούς το 1570.

Διαβάστε επίσης στη ΜτΧ: Οι ανασκαφές στα τείχη της Λευκωσίας και δη στην Πύλη Πάφου, αποκάλυψαν το «μυστικό» των Ενετών και επιβεβαίωσαν τις ιστορικές αναφορές για τον Πεδιαίο ποταμό. Σημαντική ανακάλυψη και για τους Οθωμανούς – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here