Πριν από 15 περίπου χρόνια, ξεκίνησε η προσπάθεια επέκτασης των ανασκαφών στον Πύργο του Δαυίδ, που βρίσκεται κοντά στην πύλη της Γιάφας στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ. Κατά τη διάρκεια των εργασιών, η αρχαιολογική ομάδα της περιοχής άρχισε να ξεφλουδίζει κάποια στρώματα κάτω από το δάπεδο, ενός παλιού εγκαταλελειμμένου κτηρίου.

Αυτό που έγινε άμεσα γνωστό ήταν ότι το συγκεκριμένο κτήριο είχε χρησιμοποιηθεί από τους Οθωμανούς ως φυλακή. Συνεχίζοντας τα ανασκαφικά έργα, η αποκάλυψη κάποιων ερειπίων, έπεισε σχεδόν την αρχαιολογική ομάδα ότι βρήκαν το σημείο όπου έλαβε χώρα μια από τις πιο σημαντικές σκηνές στην Καινή Διαθήκη – η δίκη του Ιησού.

Ο Πύργος του Δαυίδ στη Ιερουσαλήμ
Ο πύργος του Δαβίδ είναι ένα αρχαίο φρούριο. Η χρονολογία ανέγερσής του τοποθετείται γύρω στον 2ο αιώνα π.Χ. και μέσα στο πέρασμα των αιώνων καταστράφηκε από επιδρομείς και ανακατασκευάστηκε διαδοχικά

Σήμερα, αφού έχουν περάσει κάποια χρόνια και ύστερα από τις καθυστερήσεις που επέφερε ο πόλεμος, το συγκεκριμένο εύρημα είναι διαθέσιμο στο κοινό.
«Η φυλακή συμπληρώνει το ιστορικό και θρησκευτικό παζλ της ιστορίας της Ιερουσαλήμ με μοναδικό και σαφή τρόπο», δήλωσε ο Αμίτ Ρεμ, επικεφαλής της ομάδας των αρχαιολόγων που ανέλαβαν το έργο. Για τον Ρεμ, το κτήριο αποτελεί μια συναρπαστική ανακάλυψη μέσα από το πέρασμα των αιώνων.

Στα τείχη της φυλακής είναι χαραγμένα σύμβολα από τους κρατούμενους της εβραϊκής αντίστασης που αγωνίζονταν για τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ το 1940. Ακόμα έχουν βρεθεί υφάσματα λερωμένα που χρονολογούνται από την εποχή των Σταυροφοριών, όπως και ένα ολοκληρωμένο αποχετευτικό σύστημα που πιθανότατα συνδέεται με το παλάτι του Ηρώδη του Μεγάλου.

Μια ολοκληρωμένη άποψη για το πως πρέπει να είναι το παλάτι του Ηρώδη
Μια ολοκληρωμένη άποψη για το πως πρέπει να είναι το παλάτι του Ηρώδη

«Για εκείνους τους Χριστιανούς που ενδιαφέρονται για την ακρίβεια των ιστορικών γεγονότων, τα συγκεκριμένα ευρήματα είναι μια σημαντική απόδειξη», τόνισε ο Γίσκα Χαράνι, ειδικός θρησκευτικός ερευνητής που ασχολήθηκε με τη φύση και την εξέλιξη του προσκυνήματος στους Αγίους Τόπους.

Σήμερα, πολλοί Χριστιανοί προσκυνητές ακολουθούν τον δρόμο του Μαρτυρίου ή Via Dolorosa όπως ονόμαζαν τότε οι Ρωμαίοι τον συγκεκριμένο δρόμο. Οι συζητήσεις γύρω από το πιο ήταν το ακριβές σημείο όπου πραγματοποιήθηκε η δίκη του Ιησού, συνεχίζεται εδώ και πολλά χρόνια ανάμεσα σε ιστορικούς, αρχαιολόγους και πνευματικούς ηγέτες.

H οδός του Μαρτυρίου, όπου οι Ρωμαίοι ονόμασαν Via Dolorosa
H οδός του Μαρτυρίου. Οι Ρωμαίοι την ονόμαζαν Via Dolorosa

Μέσα από διάφορες ερμηνείες των Ευαγγελίων περιγράφεται ότι ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ, βρέθηκε ενώπιον του Πόντιου Πιλάτου στο Πραιτώριο, όπου αρχικά  στη ρωμαϊκή εποχή ήταν το στρατιωτικό διοικητήριο, αλλά και το σπίτι του Πιλάτου, ενώ μερικοί υποστηρίζουν ότι ήταν φιλοξενούμενος στο παλάτι του Ηρώδη.

Το Πραιτώριο: Ήταν τα δικαστήρια, το Διοικητήριο και το σπίτι του Πιλάτου. Εδώ μεταφέρθηκε ο Κύριος μετά τον Άννα και τον Καϊάφα για να δικαστεί. Εδώ τον μαστίγωσαν, του φόρεσαν την κόκκινη χλαμύδα, τον κάλαμο και το ακάνθινο στεφάνι. Στο χώρο του Πραιτωρίου βρίσκονται οι φυλακές εκτός αυτής που για λίγο έβαλαν τον Ιησού και των δύο ληστών και του Βαραββά.
Το Πραιτώριο ήταν τα δικαστήρια, το Διοικητήριο και το σπίτι του Πιλάτου. Εδώ μεταφέρθηκε ο Κύριος μετά τον Άννα και τον Καϊάφα για να δικαστεί. Εδώ τον μαστίγωσαν, του φόρεσαν την κόκκινη χλαμύδα και το ακάνθινο στεφάνι. Στον χώρο του Πραιτωρίου βρίσκονται οι φυλακές εκτός αυτής που για λίγο έβαλαν τον Ιησού και των δύο ληστών και του Βαραββά

Ιστορικοί και αρχαιολόγοι είναι σχεδόν σίγουροι ότι το παλάτι του Ηρώδη βρισκόταν στη δυτική πλευρά της πόλης. Για τον βρετανό Σάιμον Γκίμπσον, καθηγητή αρχαιολογίας το πανεπιστήμιο της βόρειας Καρολίνας, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η δίκη του Ιησού, συνέβη σε κάποιο σημείο μέσα στο παλάτι του Ηρώδη. Στο Ευαγγέλιο του Ιωάννη η δίκη περιγράφεται ότι έλαβε χώρα κοντά σε μια πύλη σε έναν πέτρινο ανώμαλο πέτρινο διάδρομο. Στοιχεία που ταιριάζουν απόλυτα με τα ευρήματα.

Όπως ξεκαθάρισε ο καθηγητής, δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη επιγραφή στο σημείο, ωστόσο όλα τα ιστορικά και αρχαιολογικά ευρήματα συμπίπτουν μεταξύ τους. Το μουσείο που βρίσκεται στον Πύργο του Δαυίδ έχει γίνει πόλος έλξης για τους Χτριστιανούς, υποστηρίζει ο διευθυντής του Εϊλάτ Λιμπερ και τονίζει ότι δεν θα σταματήσει τις προσπάθειες ανάπτυξης και ολοκλήρωσης των έργων, ελπίζοντας να δημιουργήσει έναν άρτιο εκπαιδευτικό χώρο για τα παιδιά.

Πηγή: Washington Post

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Κανένα Ευαγγέλιο δεν αναφέρει «Επτά Θανάσιμα Αμαρτήματα». Πώς δημιουργήθηκαν και γιατί χειρότερο αμάρτημα θεωρείται η αλαζονεία; Γνωρίζετε ότι υπάρχουν και 7 αρετές που εξασφαλίζουν τον παράδεισο;…

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here