Το άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου είναι από τα, διεθνώς, πιο αναγνωρίσιμα έργα τέχνης όλων των εποχών.

Βρέθηκε στις 8 Απριλίου του 1820 από ντόπιο αγρότη, ο οποίος σύμφωνα με τον θρύλο, μόλις αντίκρισε την Αφροδίτη την ερωτεύτηκε.
Την περίοδο εκείνη, στην αραιοκατοικημένη Μήλο βρισκόταν γαλλική αποστολή που, μόλις πληροφορήθηκε την ανεύρεση του αγάλματος, έσπευσε να τη διεκδικήσει.
Οι εκδοχές για το πώς κατέληξε η Αφροδίτη στα χέρια των Γάλλων ποικίλουν. Το σίγουρο είναι ότι στο παιχνίδι των διαπραγματεύσεων μπήκαν και οι Τούρκοι αλλά δεν κατάφεραν να το αποκτήσουν.
Λέγεται ακόμα ότι κατά τη διεκδίκηση, το γλυπτό υπέστη φθορές. Παρά τις μεγάλες περιπέτειες που πέρασε, παραμένει μέχρι σήμερα εξαιρετικό έργο τέχνης, που δυστυχώς βρίσκεται στο Λούβρο και όχι σε κάποιο ελληνικό μουσείο.

Δείτε στο βίντεο της «Μηχανής του Χρόνου» την ιστορία της εύρεσης του αγάλματος και τον θρύλο που συνδέει τη διάδοση του νέου, με τη ζήλια της συζύγου του αγρότη.
Τι λένε οι Γάλλοι για την επιστροφή του αγάλματος;

niki

 

Διαβάστε στη «ΜτΧ»: Τα «Μυστήρια των Μεγάλων Θεών» της Σαμοθράκης στο Μουσείο της Ακρόπολης. Δείτε πως ο Σαμπουαζό άρπαξε τη Νίκη της Σαμοθράκης από το νησί (βίντεο).

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here