Πηγή: Ένα τραγούδι, μια ιστορία, ΤΑ ΝΕΑ

Το Summer in the City των Lovin’ Spoonful έγραψε ιστορία ως ένα από τα κλασικά καλοκαιρινά τραγούδια.
Βγήκε το 1966 και έκτοτε κυκλοφορεί ελεύθερο. Ειδικά τα καλοκαίρια.
Οι Lovin’ Spoonful κέρδισαν την αιωνιότητα πηγαίνοντας κόντρα σε αυτό που οι ίδιοι ήταν, αλλάζοντας δηλαδή λίγο το στιλ τους στη μουσική, αλλά και κόντρα στα καλοκαιρινά 60s, που όλοι τραγουδούσαν για δρόμους και παραλίες.
Δεκαετία του ΄60, Γκρίνγουιτς Βίλατζ.

Διάφοροι μυστήριοι καλλιτεχνικοί τύποι είχαν μαζευτεί την περιοχή, μουσικοί της φολκ, ο νεαρός Ντίλαν, ποιητές, συγγραφείς και ελεύθερα μυαλά που ζούσαν για τη στιγμή. Και οι Lovin’ Spoonful ανάμεσά τους. Πειραματίζονταν με τον ήχο τους και το πώς ιδανικά θα συνδύαζαν διαφορετικά στοιχεία της αμερικανικής μουσικής. Καθόλου περίεργο αφού και οι ίδιοι έρχονταν από διαφορετικές «σχολές» συνδυάζοντας Τσακ Μπέρι και Ντουέιν Εντι, κάντρι, μπλουζ, ροκ.

lovin

Hot town, summer in the city
Back of my neck getting dirty and gritty
Been down, isn’t it a pity

Πάνω στην αισιοδοξία της εποχής και το «παίξε όπως εσύ γουστάρεις», το Summer in the City πιάνει το πνεύμα των καιρών,π0υ έλεγε:  κοίτα να δεις, είναι summer και είσαι in the city, αλλά έρχεται το βράδυ και θα βγεις και τα κορίτσια είναι ωραία. Κάτι «σαν κοίτα την καλή πλευρά».
Για δεκαετίες μετά , το ριφ του Summer in the city, η «γκαραζιέρικη» κοψιά του και τα ανάλαφρα στιχάκια του βάζoυν ένα χεράκι για να τη βγάλεις καθαρή καλοκαίρι στην πόλη.
Για το συγκρότημα ήταν η μουσική στροφή στο τραγούδι, λιγότερο φολκ και ονειρικό απο εκείνα που έγραφαν συνήθως. Πιο ευθύ, πιο άμεσο.

Ο Τζον Σεμπάστιαν έλεγε στο Rolling Stone, πως είχαν καταλάβει ότι ο μόνος τρόπος για να ξεχωρίσουν ήταν το ένα σινγκλ τους να έχει εντελώς διαφορετικό ήχο από το προηγούμενο.
Η σύνθεση είναι του Μάρκ Σεμπάστιαν, του αδερφού του Τζον και του Στιβ Μπουν. Και ανήκει στο άλμπουμ τους Hums of the Lovin’Spoonful.

O Μαρκ ενώ σπούδαζε στην ακαδημία Μπλέαρ, είχε γράψει τους στίχους και τους είχε παρουσιάσει σαν ποίημα στο λογοτεχνικό περιοδικό της σχολής του. Ο Τζον στη συνέχεια έκανε μερικές αλλαγές ως προς το τραγουδιστικό και οι Lovin’ Spoonful είχαν έτοιμη επιτυχία.
Από τις 4 Ιουλίου 1966 οπότε κυκλοφόρησε στις Ηνωμένες Πολιτείες το σινγκλ υπό την ετικέτα Kama Sutra, οι κόρνες των αυτοκινήτων ντάλα καλοκαίρι θα ακούγονταν για πάντα διαφορετικά.

Οι στίχοι

Hot town, summer in the city
Back of my neck getting dirty and gritty
Been down, isn’t it a pity
Doesn’t seem to be a shadow in the city
All around, people looking half dead
Walking on the sidewalk, hotter than a match head
But at night it’s a different world
Go out and find a girl
Come-on come-on and dance all night
Despite the heat it’ll be alright
And babe, don’t you know it’s a pity
That the days can’t be like the nights
In the summer, in the city
In the summer, in the city
Cool town, evening in the city
Dressing so fine and looking so pretty
Cool cat, looking for a kitty
Gonna look in every corner of the city
Till I’m wheezing like a bus stop
Running up the stairs, gonna meet you on the rooftop

remΔιαβάστε επίσης: «Αν δεν ήταν το «Losing my religion» δεν θα μας ήξερε η μαμά μας». Το τραγούδι που έκανε διάσημους τους REM γράφτηκε την ώρα που ο κιθαρίστας προσπαθούσε να μάθει μαντολίνο μπροστά σε μια τηλεόραση

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here