ΠΗΓΗ: Ένα τραγούδι μια ιστορία, Τα Νέα

Πιο πολύ από τραγούδι, ήταν μια κραυγή. Ένα ξέσπασμα, ένας κεραυνός, μια χιονοστιβάδα…  που ερχόταν με ένα παρατεταμένο ααα για να σκάσει  σαν βόμβα στο… feel good, Από όλες τις αναλύσεις, τα στοιχεία και τις πληροφορίες για το «I feel good» του Τζέιμς Μπράουν, ένα τα λέει όλα: feel good. Αυτό θέλει πάντα ο κόσμος. Να νιώθει καλά.

Για ένα σωρό λόγους, όλοι εμείς εδώ, το feel good δεν το έχουμε αυτό τον καιρό. Eάν γινόταν να αναστηθεί ο Τζέιμς Μπράουν και να στεκόταν όρθιος στην πλατεία Συντάγματος στέλνοντας τέτοιες feel good δονήσεις, δύσκολα θα τα κατάφερνε να μας παρασύρει. Διότι και τα τραγούδια, μια κάποια βοήθεια από τους εξωτερικούς παράγοντες, τη θέλουν.

Ωστόσο, το συγκεκριμένο, είναι αναπόσπαστο με το «να βγούμε να πιούμε ένα ποτό», «να δούμε κάποιο φίλο», να πάμε να χορέψουμε σαν να μην υπάρχει άλλη μέρα. Funky, όπως έλεγε και εκείνος.
Ούτε το ’65 δεν ήταν όλα, μέσα στην τρελή feel good χαρά.
Για τον Τζέιμς Μπράουν η καλή χρονιά, το 1965, είχε έρθει με μια μεγάλη επιτυχία πριν από το «I Feel good».
Προηγήθηκε το άλλο θρυλικό τραγούδι «Papa’s got a brand new bag», το οποίο έβαζε το φανκ σε σωστές βάσεις για τα χρόνια που θα έρχονταν. Ο Μπράουν ήταν ήδη στα ύψη και ανέβαινε περισσότερο από κάποιες τηλεοπτικές εμφανίσεις.
Η τηλεόραση, όπως ακριβώς είχε συμβεί και με τον Έλβις, μπορούσε να εκτοξεύσει την καριέρα κάποιου ταλαντούχου καλλιτέχνη και να τον κάνει «φαινόμενο». Τα αμερικανικά νοικοκυριά είχαν ήδη πληροφορηθεί γι’αυτόν τον εκρηκτικό μαύρο που αν τον άκουγες να τραγουδάει δεν θα μπορούσες να τον ξεχάσεις ποτέ.
Το λανσάρισμα του τραγουδιού έγινε μέσα από την ταινία «Ski party», όπου πρωταγωνιστούσε ο Φράνκι Άβαλον, ο οποίος πήγε Σαββατοκύριακο για σκι και πάνω στο πάρτυ, ήρθε ο Τζέιμς Μπράουν με τους γνωστούς και μη εξαιρετέους μουσικούς συντρόφους του, τους Famous Flames και ένιωσαν όλοι good.
Με τη διαφορά ότι το τραγούδι λεγόταν «I got you». Και υπήρχε  και στο  άλμπουμ του «Out of sight», το οποίο είχε κυκλοφορήσει  την προηγούμενη χρονιά. Μυρίζεστε δισκογραφική διαμάχη; Σωστά. Υπήρχε απαγόρευση να βγει το κομμάτι σε σινγκλ.

Τα αμερικανικά νοικοκυριά είχαν ήδη πληροφορηθεί γι’αυτόν τον εκρηκτικό μαύρο που αν τον άκουγες να τραγουδάει δεν θα μπορούσες να τον ξεχάσεις ποτέ. Flickr

Όπως και  να έχει, το «I got you» του 1964 κυκλοφορεί με υπογραφή Τεντ Ράιτ, ψευδώνυμο της Άννας  Κινγκ, φίλης του Μπράουν και  τραγουδίστριας στους Famous Flames.
Το «Ι got you», έκδοση του 1965, βγήκε με φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του Τζέιμς, σε 45άρι  και τον Μέισιο Πάρκερ στο σαξόφωνο. Και έμελλε να αλλάξει το τι σημαίνει, τραγουδάω.
Τι σημαίνει; Ουδεμία σχέση με τις υψηλές και τις χαμηλές νότες, το διάφραγμα και τις  ανάσες, αγαπητό μέλος της επιτροπής του «τάλεντ σόου».
Τραγουδάω -κατά Μπράουν- σημαίνει, δεν αφήνω τίποτα όρθιο. Λυσσομανάω, ουρλιάζω, πέφτω στα πατώματα, λιώνω, δεν υπάρχω και παρ’όλα αυτά, I feel good, κυρίες και κύριοι.
Στις στενές μέρες  που περνάμε είναι ένα λαρτζ τραγούδι. Ανοίγει η καρδιά σου  και  το έχουν πει σχεδόν οι πάντες. Το τραγουδούσε νανούρισμα στο μωρό Άαρον ο Χάρλει στο «Lost».

 

ΠΗΓΗ: Ένα τραγούδι μια ιστορία, έκδοση της εφημερίδας  Τα Νέα, Δημήτρης Μανιάτης, Μαρία Μαρκουλή, Χάρις Ποντίδας

Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: Wikimedia Commons

Διαβάστε στη «ΜτΧ»: Το τραγούδι «Μαμά γερνάω» της Τάνιας Τσανακλίδου γράφτηκε για να επιστρέψει στη δισκογραφία μετά την απώλεια της μητέρας της. Την ώρα της ηχογράφησης όλοι οι συντελεστές έκλαιγαν και έφυγαν από το στούντιο

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here