Το 1957, η Βρεττανίδα ποιήτρια Patricia Beer, έγραψε ένα ποίημα για τον Νικολή Λοΐζου. Ο Κύπριος βοσκός πυροβολήθηκε και τραυματίστηκε βαριά από άνδρες των «δυνάμεων ασφαλείας» της βρετανικής κυβέρνησης στο νησί. Kι όμως δεν είχε κάνει καμία ενέργεια εναντίον τους.

Πλήρωσε μόνο το γεγονός ότι ήταν κουφός και δεν τους άκουσε όταν τον καλούσαν να τους πλησιάσει. Τριάντα χρόνια αργότερα, το συγκινητικό ποίημα της Πατρίσια, επρόκειτο να προκαλέσει την αντίδραση σκληρών και αυστηρών ηλικιωμένων Βρεττανίδων.

Ο κουφός βοσκός

Ένα απόγευμα, ο χωρικός Νικολής Λοϊζου, βοσκούσε τα πρόβατά του, καθώς ένοπλες δυνάμεις ασφαλείας της βρετανικής διοίκησης, του φώναξαν να πλησιάσει. Ο Κύπριος βοσκός δεν ανταποκρίθηκε. Αφού επαναλήφθηκε η σκηνή δύο φορές, χωρίς καμία ανταπόκριση, αποφάσισαν να τον πυροβολήσουν, τραυματίζοντάς τον βαριά. Ο πρόλογος του ποιήματος της Beer αναμεταδίδει την είδηση που κυκλοφορούσε την εποχή εκείνη:

«Eξηνταπεντάχρονος Eλληνοκύπριος βοσκός, ο Nικολής Λοΐζου, τραυματίστηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας ενωρίς το πρωΐ σήμερα.
Tον κάλεσαν δυο φορές να σταματήσει κι όταν δεν ανταποκρίθηκε στη διαταγή, ο στρατός τον πυροβόλησε.
Σε κατοπινή εξέταση που έγινε στο νοσοκομείο απεδείχθη ότι ήταν κουφός».
Eιδήσεις, 30 Δεκεμβρίου 1957

Patricia Beer.
Patricia Beer.

Η πέμπτη αίσθηση και η επίθεση

Η Αγγλίδα ποιήτρια, Patricia Beer, σε ένα ταξίδι της στο νησί, έμαθε την τραγική είδηση. Συγκινήθηκε, εμπνεύστηκε και έγραψε το ποίημα «Πέμπτη Αίσθηση» εξιστορώντας τη σκηνή.
30 χρόνια αργότερα, όταν παρουσίαζε μια ποιητική συλλογή, κάποιες ηλικιωμένες Αγγλίδες της επιτέθηκαν και απαξίωσαν το ποίημα.

«Δεν υπάρχει τίποτα καλό στο ποίημα πέρα από την καταγραφή της είδησης», είπαν και έδειξαν πως  μάλλον δεν γνώριζαν πολλά από ποίηση και από την απώλεια μιας αθώας ζωής.

Τι μπορεί να προκάλεσε τόσο πολύ την οργισμένη αντίδραση των ηλικιωμένων, παρέμεινε ένα αίνιγμα.
Είναι πάντως άξιο απορίας ότι αντί να αγανακτήσουν με τους Βρετανούς στρατιώτες που τραυμάτισαν βαριά  έναν αθώο βοσκό, εξοργίστηκαν με τη συμπατριώτισσα τους που είχε την ευαισθησία να αναδείξει την ειδεχθή πράξη.
Μάλλον σαν το βοσκό ήταν και αυτές κουφές. Δεν άκουσαν τίποτα από τις φωνές διαμαρτυρίας της Πατρίσια…

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here