Η δεκαετία του ’50, αποτελεί μία από τις πιο ιστορικές περιόδους του νησιού. Το Ενωτικό δημοψήφισμα,  ο ένοπλος απελευθερωτικός αγώνας της ΕΟΚΑ και τελικά η ίδρυση του Κυπριακού Κράτους. Ένας Άγγλος επισκέπτης απαθανάτισε με την φωτογραφική του μηχανή σκηνές καθημερινότητας του νησιού, λίγο πριν από την επίσημη ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Joell Katcoff βρέθηκε στην Κύπρο το 1959 με την οικογένειά του και επί τρεις μήνες τραβούσε φωτογραφίες στην Κύπρο από τη Λάρνακα έως τη Μόρφου. Οι λήψεις θυμίζουν τον τρόπο ζωής των κατοίκων αλλά και τις αγωνίες του λαού.

Το Παρθεναγωγείο Λάρνακας

parthenagogio-larnakas-1959

Κύπριοι γιορτάζουν την 25η Μαρτίου το 1959

Κυπρος 1959

Ενώ αντιθέτως σε κάποιο τουρκοκυπριακό χωριό, κυματίζουν μικρές τουρκικές σημαίες. Από το 1958 και μετά τέτοιες ενέργειες έγιναν πιο έντονες με την εδραίωση της τρομοκρατικής τουρκοκυπριακής οργάνωσης ΤΜΤ.

tourkiki-gitonia-1959

Βυζαντινή Εκκλησία στη Μόρφου

ekklisia-morfou-1959

Σπίτια ανθρακωρύχων στον Ξερό Μόρφου

xeros-morfou-anthrakorichi

Το Κάστρο της Κερύνειας

kastro-kerinias-1959

Και το λιμανάκι

limanaki-kerinias

Πιτσιρικάδες στήνονται στον φακό του περιηγητή. Πίσω διακρίνεται σύνθημα υπέρ της ΕΟΚΑ

eoka-1959

Ο ιερέας της εκκλησίας Αποστόλου Βαρνάβα στην Αμμόχωστο. Η επιγραφή απαγορεύει το προσκύνημα των εικόνων με βαμμένα χείλη

1959-pater

Τα λεωφορεία μίας άλλης εποχής, Λάρνακα 1959

leoforia-larnaka-1959

 

Πηγή φωτογραφιών Joel’s Album Archive

lemesos1937-1-700x553Διαβάστε επίσης στη ΜτΧ:
 Η Κύπρος γιορτάζει για πρώτη φορά, τη στέψη του βασιλιά Γεωργίου ΣΤ’ και οι κάτοικοι εντυπωσιάζονται από ένα απρόσμενο γεγονός. Πώς γιόρτασαν στη Λεμεσό τον τραυλό Βασιλιά, που ανέβηκε στο θρόνο μετά από ένα σκάνδαλο…

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here