Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει στα social media μια φωτογραφία από δρόμο στην Λάρνακα που φέρει το όνομα «Ισταμπούλ»  αντί της ελληνικής ονομασίας «Κωνσταντινούπολη».

Ο συγκεκριμένος δρόμος βρίσκεται λίγο πιο πάνω από το παραλιακό μέτωπο των Φοινικούδων στην τουρκοκυπριακή συνοικία της πόλης και διασταυρώνεται όπως φαίνεται στον χάρτη της Google από την οδό Σελίμ που παραπέμπει στον  Σελίμ Β΄ που κατέλαβε τη Κύπρο, το 1571, σφάζοντας μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Η κατάληψη της Κύπρου είχε ως σαν αποτέλεσμα να συνασπιστούν οι μεγάλες Ευρωπαϊκές δυνάμεις, δηλαδή η Ισπανία, το κράτος του Πάπα, η Γερμανική Αυτοκρατορία, η Βενετία και η Μάλτα, και στη ναυμαχία της Ναυπάκτου να καταστρέψουν τον Τουρκικό στόλο. Παρ’ όλα αυτά οι Οθωμανοί κατάφεραν το 1574, μερικούς μήνες πριν το θάνατο του Σελίμ Β΄, να καταλάβουν την Τυνησία, που είχαν υπό τον έλεγχό τους οι Ισπανοί, και να εδραιώσουν την κυριαρχία τους στη Μεσόγειο.

Πάντως αυτό που προκάλεσε ακόμη περισσότερες αντιδράσεις είναι το γεγονός ότι σε άλλες χώρες, όπως πχ τη Γαλλία, οι ΗΠΑ, ακόμη και στο Μαρόκο υπάρχουν δρόμοι που διατηρούν το ελληνικό όνομα της «Κωνσταντινούπολη» («Constantinople» με λατινικούς χαρακτήρες), ενώ στην Κύπρο, παρά τα ιστορικά γεγονότα, έχει επιλεγεί το τουρκικό όνομα «Ίσταμπουλ».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here