Το 1963 προβλήθηκε για πρώτη φορά στις κινηματογραφικές αίθουσες η ταινία της «Κακομοίρας», γνωστή και ως «ο μπακαλόγατος», με πρωταγωνιστή τον Κώστα Χατζηχρήστο. Ο μοναδικός «Ζήκος», κατάφερε να κάνει άνω – κάτω τους ήρωες της ταινίας, με το πείσμα, το θράσος και τις αξέχαστες ατάκες του.

"Θα ξανάρθω Ζήκο" προειδοποιούσε ο Κιτσάρας τον άσπονδο φίλο του
«Θα ξανάρθω Ζήκο», προειδοποιούσε ο Κιτσάρας τον άσπονδο φίλο του

Η ταινία είναι βασισμένη στο θεατρικό έργο των αδερφών Γιαννακόπουλων. Ο ίδιος ο Χατζηχρήστος απευθύνθηκε στο συγγραφικό δίδυμο και ζήτησε να του γράψουν ένα έργο για να το μεταφέρει στον κινηματογράφο. Τα δυο αδέρφια ενημέρωσαν τον πρωταγωνιστή ότι είχαν κάτι στα σκαριά, αλλά ήταν ακόμα σε αρχικό στάδιο. Μόλις εφτά ή οχτώ σελίδες.

Ο "Μπακαλόγατος" και το "Μπακαλογατί" όπως έλεγε ο Χατζηχρήστος στην ταινία
Ο «Μπακαλόγατος» και το «Μπακαλογατί» όπως έλεγε ο Χατζηχρήστος το αφεντικό του στην ταινία

Το προαίσθημα του Χατζηχρήστου τον οδήγησε να πάρει το μεγάλο ρίσκο. Έτσι ξεκίνησε τα γυρίσματα της ταινίας, έχοντας ουσιαστικά μόλις λίγε σελίδες σεναρίου. Η εμπειρία του και το έμφυτο ταλέντο του αυτοσχεδιασμού έπαιξαν τον σημαντικότερο ρόλο, αφού ο ηθοποιός επέκτεινε το ρόλο μόνος του την ώρα του γυρίσματος.

"Η καθαριότης είναι το σπεσιάλ του καταστήματος" έλεγε ο Ζήκος φτύνοντας επιδεικτικά για να καθαρίσει τα ποτήρια πριν σερβίρει τους πελάτες
«Η καθαριότης είναι το σπεσιάλ του καταστήματος» έλεγε ο Ζήκος φτύνοντας επιδεικτικά για να καθαρίσει τα ποτήρια προτού σερβίρει τους πελάτες
Με την Φιφικάρα του...
Με τη Φιφικάρα του… Την τσαπερδόνα, περιστέρα, κουκουνάρα του, που τελικά κατέληξε με τον Κιτσάρα, τον «ζουμπά της ηλεκτρολογίας» όπως τον αποκαλούσε ο Ζήκος!

Μια ακόμα λεπτομέρεια που αποκάλυψε η Βάσια Τριφύλλη στη «Μηχανή του Χρόνου», είναι ότι στους τίτλους της ταινίας όπου εμφανίζεται ο «Ζήκος» να κάνει ποδήλατο, τα πόδια είναι του σκηνοθέτη Ντίνου Κατσουρίδη, που βοήθησε τον ηθοποιό να ολοκληρώσει την σκηνή. Ο Χατζηχρήστος δεν μπορούσε να κάνει ποδήλατο.

Τα πόδια ήταν ντουμπλαρισμένα από τον σκηνοθέτη της ταινίας
Τα πόδια ήταν ντουμπλαρισμένα από τον σκηνοθέτη της ταινίας

Το άγνωστο περιστατικό στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Τη χρονιά που προβλήθηκε η ταινία της «Κακομοίρας» στην «Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου» – όπως λεγόταν στο ξεκίνημά του το Φεστιβάλ- δημιουργήθηκε ένα ατυχές περιστατικό με πρωταγωνιστές τον Κώστα Χατζηχρήστο και τη μικρή του κόρη.

"To μαγαζί είναι των αρχών και των τύπων"
«To μαγαζί είναι των αρχών και των τύπων»

Στην προβολή κάθε ταινίας υπήρχε η ένδειξη «Κατάλληλον» ή «Ακατάλληλον δια ανηλίκους». Η συγκεκριμένη ταινία είχε κριθεί ακατάλληλη. Η μικρή κόρη του πρωταγωνιστή καθυστέρησε για κάποιο λόγο να μπει στην αίθουσα και έτσι ο υπεύθυνος αγνοώντας ότι είναι η κόρη του ηθοποιού δεν την άφησε να μπει.

Ο Χατζηχρήστος που αντιλήφθηκε το συμβάν, βγήκε έξω και είδε τον υπεύθυνο να επιπλήττει την κόρη του. Την ίδια στιγμή, απείλησε ότι αν δεν άφηνε το παιδί να μπει στην αίθουσα θα αποχωρούσε και ο ίδιος από την προβολή. Τελικά, όλα λύθηκαν με ομαλό τρόπο και η προβολή της ταινίας συνεχίστηκε κανονικά.
Ο Χατζηχρήστος πίστευε ότι άξιζε το βραβείο καλύτερου ηθοποιού και το είχε καημό ότι δεν το έλαβε από την κριτική επιτροπή.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here