Ο Darth Vader, o κινηματογραφικός «κακός» του «Πόλεμου των Άστρων», αντικατέστησε το άγαλμα του Λένιν σε πλατεία τις Οδησσού στην Ουκρανία.
Ο καλλιτέχνης Αλεξάντερ Μιλόβ φιλοτέχνησε το πρώτο μνημείο προς τιμήν του στα πλαίσια των μεταρρυθμίσεων στη χώρα και «έντυσε» τον Λένιν με το χαρακτηριστικό κράνος και τον μανδύα του Darth Vader.
Οι μεταρρυθμίσεις αφορούν στην απάλειψη των παλαιών συμβόλων της κομμουνιστικής εποχής. Έτσι, ο καλλιτέχνης έσπευσε να ανταποκριθεί στο κάλεσμα των αρχών με την ελπίδα ότι το άγαλμα θα μετατρέψει την περιοχή σε δημοφιλή τουριστικό προορισμό για τους οπαδούς των ταινιών.

starwars«Λουκ, είμαι ο πατέρας σου»

Ο «Πόλεμος των Άστρων» άφησε ιστορία στον κινηματογράφο και μέχρι σήμερα, εκατομμύρια άνθρωποι δηλώνουν φανατικοί θαυμαστές της τριλογίας.
Όσοι είδαν τις ταινίες του «Πολέμου των Άστρων», θυμούνται ακόμα την πιο ανατρεπτική σκηνή της τριλογίας.
Στην δεύτερη ταινία, με τίτλο «The Empire Strikes Back», ο Darth Vader αποκάλυψε ότι ήταν ο πατέρας του Λουκ Σκαϊγουόκερ.

Η φράση «Luke, I am your father» έγινε σήμα κατατεθέν της ταινίας και μία από τις πιο αναγνωρίσιμες ατάκες στην ιστορία του κινηματογράφου.

Μόνο που η ατάκα δεν ειπώθηκε έτσι στην ταινία.
Τα λόγια που ακούγονται στο έργο είναι: «Όχι, εγώ είμαι ο πατέρας σου», καθώς ο Darth Vader απαντά στη δήλωση του Λουκ: «Ο Όμπι Ουάν είπε ότι εσύ σκότωσες τον πατέρα μου».
Είναι μία μικρή διαφορά, αλλά για τους πιο φανατικούς τους είδους, είναι ένας τρόπος να ξεχωρίσουν τους πραγματικούς θαυμαστές από τους πιο επιφανειακούς.

Πώς ο Λούκας κράτησε κρυφή την ανατροπή με τον πατέρα του Λουκ

Κανείς δεν έπρεπε να μάθει την ταυτότητα του πραγματικού πατέρα του Λουκ, πριν κυκλοφορήσει η ταινία, τον Μάιο του 1980.
Ούτε καν το συνεργείο ή οι ηθοποιοί.
Για να καταφέρει να διατηρήσει τέτοια άκρα μυστικότητα, ο Λούκας έστησε ολόκληρο κόλπο.
Έγραψε μία ψεύτικη σελίδα που πρόσθεσε στο σενάριο, στο οποίο η απάντηση του Darth Vader δεν ήταν «Όχι, είμαι ο πατέρας σου», αλλά «Ο Όμπι Ουάν σκότωσε τον πατέρα σου».
Κανείς, πέρα από τον Λούκας, τον σκηνοθέτη Ίρβιν Κέρσνερ και τον παραγωγό Γκάρι Κουρτζ δεν ήξερε την αλήθεια.
Την αποκάλυψαν μόνο στον Μαρκ Χάμιλ, τον ηθοποιό που υποδύθηκε τον Λουκ, λίγο πριν γυρίσουν τη σκηνή της «αποκάλυψης», έτσι ώστε να είναι πιο ρεαλιστική η έκπληκτη αντίδρασή του.
Του είπαν όμως ότι ήταν ο μοναδικός που ήξερε, οπότε αν καταλάβαιναν ότι το μυστικό είχε διαρρεύσει, θα καταλάβαιναν αμέσως ότι αυτός ήταν η πηγή.

Ο Χάμιλ δεν είπε κουβέντα και στο γύρισμα, ο Ντέιβιντ Πράουζ, ο ηθοποιός κάτω από τη στολή του Darth Vader, είπε μόνο τα λόγια που διάβασε στο σενάριο.
Αργότερα, η φωνή του ντουμπλαρίστηκε από τον Τζέιμς Ερλ Τζόουνς, ο οποίος εκφώνησε τη θρυλική ατάκα: «Όχι, εγώ είμαι ο πατέρας σου».
Όταν πια η ταινία προβλήθηκε στον κινηματογράφο, ακόμα και οι ηθοποιοί έμειναν με ανοιχτό το στόμα.
Όχι μόνο από την τρομερή ανατροπή του σεναρίου, αλλά και από την προσπάθεια που έκανε ο Λούκας να το κρατήσει κρυφό.

Βέβαια, ένα δημοσίευμα εφημερίδας από το 1978, που ανέβασε στο ίντερνετ θαυμαστής της ταινίας, αποδεικνύει ότι ο Ντέιβιντ Πράουζ ίσως να ήξερε ή να είχε μαντέψει, την αποκάλυψη.

Το δημοσίευμα με τη συνέντευξη του Ντέιβιντ Πράουζ
Το δημοσίευμα με τη συνέντευξη του Ντέιβιντ Πράουζ

Σε συνέντευξή του είχε περιγράψει τη σκηνή μάχης μεταξύ του Darth Vader και του Λουκ, στην οποία μαθαίνει ότι ο Vader είναι ο πατέρας του.
«Ο πατέρας δεν μπορεί να σκοτώσει τον γιο, ο γιος δεν μπορεί να σκοτώσει τον πατέρα», δήλωσε ο Πράουζ, «Οπότε ζουν κι οι δύο, για να εμφανιστούν ξανά στο Star Wars επεισόδιο IV».
Ευτυχώς το 1978 δεν υπήρχε ίντερνετ, γιατί το νέο θα είχε διαδοθεί στον κόσμο μέσα σε λίγα λεπτά.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here