Κι όμως υπάρχει σαν φήμη κι αυτό! Ένας από τους πολλούς μύθους που συνοδεύουν την κυπριακή ιστορία λέει πως το 1481, ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι επισκέφθηκε την Κύπρο και μάλιστα ενθουσιάστηκε.
Οι αναφορές που για την ώρα δεν έχουν  επιβεβαιωθεί φέρουν τον εκρηκτικό αναγεννησιακό ζωγράφο, να έχει έρθει στο νησί και μάλιστα να ενθουσιάστηκε τόσο πολύ από τη λευκαρίτικη τέχνη που αγόρασε ένα κέντημα. Το τεχνούργημα αυτό φέρεται να το δώρισε προκειμένου να αποτελέσει σκέπασμα της Αγίας Τράπεζας του Καθεδρικού ναού του Μιλάνου!

Στις σημειώσεις του διάσημου ζωγράφου, εντοπίζεται η εξής παράγραφος:

Σημειώσεις για την Κύπρο από το βιβλίο The Notebooks of Leonardo Da Vinci
Σημειώσεις για την Κύπρο από το βιβλίο The Notebooks of Leonardo Da Vinci


«Από τη νότια ακτή της Σικελίας μπορεί να δει κανείς προς τα νότια, το όμορφο νησί της Κύπρου, το οποίο ήταν το βασίλειο της θεάς Αφροδίτης, και πολλοί που το έχουν επισκεφθεί είχαν φθάσει ως εκεί από την ομορφιά της, και τα πλοία τους έσπασαν πάνω στα θαλασσοδερμένα βράχια. Εδώ η ομορφιά κάποιων βράχων, καλεί τους περιπλανόμενους ναυτικούς να μεταφερθούν εκεί όπου οι ζέφυροι έρχονται και φεύγουν συνεχώς, γεμίζοντας με γλυκιά οσμή το νησί και τη θάλασσα που το περιβάλει».

Αν και στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν ιστορικές πηγές που να αναφέρουν την επίσκεψη του ζωγράφου στο νησί, οι σημειώσεις φαίνονται αρκετά περιγραφικές. Ο τρόπος με τον οποίο αποδίδει λεπτομερώς όχι μόνο τις ομορφιές του νησιού, αλλά και την οικοδομή ενός ναού της Αφροδίτης, οδηγεί στο συμπέρασμα πως δεν αποκλείεται να επισκέφθηκε το νησί, την εποχή που στην Κύπρο βασίλευε η Κατερίνα Κορνάρο, η οποία είχε στενές σχέσεις με τον ζωγράφο, καθώς το παλάτι της υπήρξε πνευματικό κέντρο των πιο γνωστών ζωγράφων, μουσικών, ποιητών και πνευματικών ανθρώπων της εποχής.

da-vinci-cornaro
Ο ζωγράφος Λεονάρντο Ντα Βίντσι και η τελευταία βασίλισσα της Κύπρου Κατερίνα Κορνάρο

Μάλιστα, η ιστορία-θρύλος αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία κυπριακών γραμματοσήμων που απεικονίζουν τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι, τον Μυστικό Δείπνο του ζωγράφου, καθώς και τον Καθεδρικό του Μιλάνου και το λευκαρίτικο κέντημα. Τα γραμματόσημα κυκλοφόρησαν το 1981 από τον σχεδιαστή Α. Τάσο.

Τα γραμματόσημα που κυκλοφόρησαν το 1981 από το σχεδιαστή Α.Τάσο, με θέμα "500 χρόνια από την επίσκεψη του Ντα Βίντσι στην Κύπρο/ΠΗΓΗ: Τμήμα ταχυδρομικών υπηρεσιών Κυπριακής Δημοκρατίας
Τα γραμματόσημα που κυκλοφόρησαν το 1981 από το σχεδιαστή Α.Τάσο, με θέμα «500 χρόνια από την επίσκεψη του Ντα Βίντσι στην Κύπρο/ΠΗΓΗ: Τμήμα ταχυδρομικών υπηρεσιών Κυπριακής Δημοκρατίας

 

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here