Οι γονείς του του έδωσαν το όνομα του θείου του.  Γεννήθηκε το 1884 στο Λαμάρ του Μιζούρι και ήταν το πρώτο παιδί της οικογένειας.

Μεγάλωσε σε μια φάρμα, καθώς ο πατέρας του ήταν ζωέμπορας μουλαριών.
Ήταν περισσότερο κοντά με τη μητέρα του, η οποία του έμαθε να διαβάζει  και να παίζει πιάνο. Σε ηλικία 5 ετών του είχε διαβάσει ολόκληρη τη Βίβλο.
Ο πατέρας του ήταν πιο αυστηρός. Μια μέρα τον πήρε μαζί του στη δουλειά. Καθώς επέστρεφαν σπίτι, τον έβαλε πάνω σε ένα πόνυ, από το οποίο ο μικρός έπεσε.
Τότε του είπε: «Ένα αγόρι που δεν μπορεί να κρατηθεί σε ένα πόνυ, πρέπει να περπατήσει μόνο του». Ο νεαρός περπάτησε κλαίγοντας μισό μίλι προς το σπίτι, αλλά δεν έπεσε ποτέ ξανά.

Ξεκίνησε το σχολείο σε ηλικία 8 ετών και ήταν το μοναδικό παιδί που φορούσε γυαλιά μυωπίας.
Η μητέρα του δεν τον άφηνε να συμμετέχει στις αθλητικές δραστηριότητες για να μη σπάσει τα γυαλιά του και γινόταν συχνά αντικείμενο σχολιασμού από τους συμμαθητές του.
Μέχρι τα 15 του, είχε διαβάσει, όπως έλεγε, και τα 3.000 βιβλία της Βιβλιοθήκης Ανεξαρτησίας του Μιζούρι.
Το 1901 αποφοίτησε από το Λύκειο, αλλά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε η οικογένεια δεν του επέτρεψαν να σπουδάσει.
Ήθελε να φοιτήσει σε Στρατιωτική Ακαδημία αλλά δεν έγινε δεκτός, καθώς είχε πρόβλημα στην όραση.
Τότε έπιασε δουλειές του ποδαριού για να επιβιώσει. Εργάστηκε ως φύλακας σιδηροδρομικών διαβάσεων, ως τραπεζικός υπάλληλος και ως κτηματίας στο αγρόκτημα 600 στρεμμάτων της γιαγιάς του.

Όταν ξέσπασε ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος υπηρέτησε ως λοχαγός πυροβολικού στο μέτωπο της Γαλλίας και διακρίθηκε για τις πολεμικές του ικανότητες.
Μετά τον πόλεμο παντρεύτηκε την παιδική του φίλη και έγινε συνέταιρος σε κατάστημα ανδρικών ενδυμάτων, το οποίο έκλεισε από τα χρέη.
Τότε, γνωρίστηκε με τον Τόμας Πέντεργκαστ, επιφανή κομματάρχη των Δημοκρατικών της κομητείας του Τζάκσον.
Αποφάσισε να ασχοληθεί με την πολιτική και ο Τόμας τον βοήθησε να κερδίσει την έδρα του δικαστή.
Παράλληλα παρακολουθούσε νυκτερινά μαθήματα στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Κάνσας, αλλά δεν πήρε ποτέ το πτυχίο.
Δημιούργησε την Εταιρεία Κοινοτικών Αποταμιεύσεων και Δανείων, που σημείωσε μεγάλη επιτυχία και το 1926 εκλέχτηκε πρόεδρος του κομητειακού δικαστηρίου.
8 χρόνια αργότερα εξελέγη αντιπρόσωπος στη Γερουσία.
Ως γερουσιαστής εργάστηκε σκληρά με την Επιτροπή Ελέγχου, που ερευνούσε τις σπατάλες του Εθνικού Προγράμματος Άμυνας, η οποία ανέβασε τη δημοτικότητά του στα ύψη.

Μια δεκαετία μετά, έγινε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Όταν πέθανε ο Πρόεδρος των ΉΠΑ ανέλαβε την προεδρία.
Όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους την ημέρα που ορκίστηκε πρόεδρος: ««Όταν μου είπαν τι έγινε, ένιωσα σαν να με είχαν πλακώσει το φεγγάρι, τα αστέρια κι όλοι οι πλανήτες».
Η Αμερική βρισκόταν σε πόλεμο και έπρεπε να πάρει κρίσιμες αποφάσεις.
Η πολιτική του καριέρα στιγματίστηκε από την απόφαση να ρίξει τις δύο ατομικές βόμβες στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι, μια απόφαση την οποία υποστήριξε μέχρι το τέλος της ζωής του.
Δημιούργησε το ΝΑΤΟ,  «κήρυξε» τον ψυχρό πόλεμο με την ΕΣΣΔ και χρηματοδότησε την Ελλάδα με το Δόγμα Τρούμαν και το σχέδιο Μάρσαλ. Κι όμως ήταν από τους πολιτικούς που δεν έκανε χατίρια στα λόμπι της πολεμικής βιομηχανίας.
Ο εικονιζόμενος είναι ο 33ος Πρόεδρος των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν.

 

Διαβάστε επίσης: Ποιος είναι ο νεαρός που όταν μεγάλωσε κυνηγήθηκε ως εχθρός της ανθρωπότητας. Ζούσε σε φάρμα με άλογα, ονειρευόταν να γίνει καουμπόης και ήταν ερωτευμένος με τη Γουίτνεϊ Χιούστον

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here