Τα δέντρα θεωρούνται οι μακροβιότεροι ζωντανοί οργανισμοί στον πλανήτη, αφού ζουν χιλιάδες χρόνια. Το περίφημο δέντρο «President», δηλαδή «Πρόεδρος», που βρίσκεται στο Εθνικό Πάρκο Σεκόγια στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Θεωρείται η παλαιότερη σεκόγια στον κόσμο και είναι τόσο ψηλή, που δεν μπορεί να αποτυπωθεί στον φωτογραφικό φακό από ένα μόνο άτομο.
Ο «πρόεδρος» υπολογίζεται ότι έχει 2 δισεκατομμύρια φύλλα

Τον Αύγουστο του 1923, ο επιστάτης του πάρκου Τζον Γουάιτ αφιέρωσε το δέντρο στον 29ο προέδρου των ΗΠΑ Γουόρεν Χάρτιγνκ, ο οποίος είχε πεθάνει λίγο καιρό πριν.
«Αυτή η, κολοσσιαίου μεγέθους, σεκόγια θα αναπτυχθεί  πολύ περισσότερο. Μεγαλοπρεπής, θα στέκεται όρθια και θα αποτελεί μνημείο για τον πρόεδρο μας, όταν οι πυραμίδες και τα μαρμάρινα γλυπτά θα έχουν γίνει σκόνη», είχε δηλώσει ο Γουάιτ στο λόγο του.

Οι εντυπωσιακές διαστάσεις του «προέδρου»

Οι σεκόγιες αρχικά ευδοκιμούσαν στην Καλιφόρνια. Ωστόσο, το 1850 άποικοι πήραν σπόρους και τους φύτεψαν στη Νέα Ζηλανδία και τη Βρετανία
Η φωτογραφία του National Geographic απεικόνισε για πρώτη φορά το δέντρο ολόκληρο

Από τότε, όντως το δέντρο έχει μεγαλώσει κατά πολύ. Μπορεί να μην είναι το ψηλότερο στον κόσμο, αλλά ύστερα από έρευνες αποδείχθηκε πως πρόκειται για το μεγαλύτερο σε όγκο καθώς και σε ηλικία, αφού είναι 3.200 ετών.

Ο «πρόεδρος» έχει ύψος 75 μέτρα και διάμετρο 8,2 μέτρα. Η κορυφή του έχει καεί λόγω των κεραυνών, αλλά τα κλαδιά που προεξέχουν και το φύλλωμα δεν έχουν υποστεί αλλοιώσεις με το πέρασμα των χρόνων.

Το εμβαδόν του κορμού του φτάνει τα 1.300 τ.μ, ενώ οι διακλαδώσεις προσθέτουν άλλα 250 τ.μ.
Αυτό, ωστόσο, που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι πως κάθε χρόνο αναπτύσσεται κατά ένα τετραγωνικό μέτρο και είναι το πιο γρήγορα αναπτυσσόμενο δέντρο στον πλανήτη.

 

Σύμφωνα με μελέτες, οι σεκόγιες έχουν τη δυνατότητα να ευδοκιμούν, λόγω του πυκνού φλοιού τους, ο οποίος μπορεί να αντέξει διαφόρων ειδών ασθένειες, τα παράσιτα, το χιόνι ακόμα και τη φωτιά.
Είναι πολύ ανθεκτικά δέντρα και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο θεωρούνται ιδανικά για να απομακρύνουν τον άνθρακα από την ατμόσφαιρα, σε αντίθεση με τα έλατα, που πεθαίνουν πολύ γρήγορα και  λειτουργούν αντίστροφα.
Ακόμη και όταν οι σεκόγιες ξεραίνονται, δεν παράγουν άνθρακα για εκατοντάδες χρόνια. Επομένως, δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Η αποτύπωση του δέντρου από το National Geographic

Μέχρι και το 2014, ο «πρόεδρος» ήταν αδύνατον να φωτογραφηθεί ολόκληρο από ένα άτομο. Το 2014, ομάδα φωτογράφων του National Geographic το τόλμησαν.
Χρησιμοποίησαν τροχαλίες και μοχλούς για να σκαρφαλώσουν και να το αποτυπώσουν. Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό.

Έπειτα από 32 ημέρες κοπιαστικής δουλειάς, 126 φωτογραφίες και τεχνική επεξεργασία, κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα «μωσαϊκό», στο οποίο το δέντρο φαίνεται σε όλη του τη μεγαλοπρέπεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Το δέντρο που μεγαλώνει με ένα ποδήλατο στα «σπλάχνα» του. Ο αστικός μύθος λέει ότι το άφησε ένα αγόρι που πολέμησε στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η πραγματική ιστορία είναι διαφορετική…

 

 

 

 

 

 

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here