Το κείμενο έστειλε ο αναγνώστης μας, Ζιώμας Σωτήρης

12 Οκτωβρίου του 1944. Μια ημερομηνία-σταθμός στη σύγχρονη ελληνική ιστορία, η οποία πέρασε σε ανεξήγητο βαθμό απαρατήρητη. Τα ναζιστικά στρατεύματα αποχωρούν από την Αθήνα σηματοδοτώντας την απελευθέρωση της ελληνικής πρωτεύουσας από τις δυνάμεις κατοχής.

Έξι μέρες μετά, καταφθάνει στην Αθήνα μαζί με βρετανικές δυνάμεις υπό τον στρατηγό Σκόμπυ και άνδρες του «Ιερού Λόχου» της Μέσης Ανατολής, ο πρωθυπουργός της εξόριστης κυβέρνησης του Καΐρου, Γεώργιος Παπανδρέου. Με τη συνοδεία μελών της κυβέρνησης σπεύδει στην Ακρόπολη για να υψώσει πανηγυρικά τη γαλανόλευκη σημαία. Λίγο αργότερα, μπροστά σε ένα «παραληρούν ακροατήριο» εκφωνεί από κτίριο της πλατείας Συντάγματος το «λόγο της Απελευθέρωσης».
Την ίδια μέρα, σε μια άλλη πόλη της Ελλάδας εκφωνείται επίσης ο λόγος της Απελευθέρωσης από το κτίριο του παλαιού Δημαρχείου επί της οδού Πινδάρου και Αντιγόνης γωνία, όπου παράλληλα στεγάζονταν νόμιμα τα γραφεία της αντιστασιακής οργάνωσης του ΕΑΜ.
Η ομιλία εκφωνήθηκε στη Θήβα με πλήθος κόσμου να παρευρίσκεται και τις ελληνικές σημαίες να κυματίζουν.
Λίγους μήνες μετά, στο πλαίσιο της Απελευθέρωσης, Έλληνες και Βρετανοί στρατιωτικοί φθάνουν στο πάρκο του Πούρου, όπου στην αρχαιότητα βρισκόταν το μαντείο του Τειρεσία και η στρατιωτική μπάντα παιανίζει τους εθνικούς ύμνους και των δύο χωρών με την εικόνα του Βρετανού πρωθυπουργού, Ουίνστον Τσόρτσιλ να δεσπόζει.

Όσοι αναγνώστες επιθυμούν να στέλνουν κείμενα μπορούν να μας τα στέλνουν στη διεύθυνση: [email protected] Εφόσον τηρούνται κάποιες προϋποθέσεις, που έχουν να κάνουν με το ύφος της ιστοσελίδας, θα δημοσιεύονται. Η «ΜτΧ» δεν ευθύνεται για τυχόν ανακρίβειες στα κείμενα των αναγνωστών

Διαβάστε επίσης: Η έφοδος των ανταρτών του ΕΛΑΣ στις φυλακές Λειβαδιάς και η απελευθέρωση 80 πατριωτών. Ο αντάρτης που απελευθέρωσε τον πατέρα και τον αδελφό του από τα κελιά των κατακτητών…

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here