Μπορεί να έχουν περάσει 46 ολόκληρα χρόνια από τότε που έγινε «ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα μεγάλο βήμα για την ανθρωπότητα», ωστόσο η Ρωσία συνεχίζει να πιστεύει πως η προσεδάφιση του αμερικανικού διαστημικού σκάφους στην επιφάνεια της Σελήνης δεν έγινε ποτέ, δίνοντας ακόμη περισσότερη τροφή στα σενάρια συνωμοσίας που θέλουν το ιστορικό αυτό γεγονός να έχει γυριστεί σε κάποια κινηματογραφικά πλατό.

Ο Vladimir Markin εκπρόσωπος του τμήματος ερευνών της Ρώσικης κυβέρνησης ζητά να πραγματοποιηθεί διεθνής έρευνα για το γεγονός προκειμένου να διαλευκανθεί αν όντως συνέβη ή διαφορετικά να αποδειχθεί και να τεθεί ένα τέλος στα σενάρια συνωμοσίας.Ο ίδιος δήλωσε στην εφημερίδα Izvestia πώς «Μια διεθνής έρευνα θα μπορούσε να θέσει τέλος στη μυστηριώδη εξαφάνιση του αυθεντικού φιλμ που είχε καταγράψει την προσεδάφιση των Αμερικανών αστροναυτών στη Σελήνη το 1969.

Η Μόσχα δεν υποστηρίζει πως δεν πέταξαν ποτέ στο φεγγάρι αλλά η μυστηριώδης εξαφάνιση του αποδεικτικού υλικού και των πετρών από την επιφάνεια της Σελήνη προκαλούν απορίες, που μια διεθνής έρευνα θα έλυνε».

Armstrong on the MoonΔΙΑΒΑΣΤΕ στη ΜτΧ:  Χρειάστηκε να περάσουν 40 χρόνια από τη στιγμή που ο Νηλ Άρμστρονγκ πάτησε στη Σελήνη, ώστε να απαντηθεί εάν πράγματι είπε τη φράση: «ένα μικρό βήμα για ένα άνθρωπο, ένα μεγάλο βήμα για την ανθρωπότητα»…

Υπενθυμίζεται πως η πρώην Σοβιετική Ένωση και οι ΗΠΑ βρίσκονταν από το 1955 έως το 1972 σε μια συνεχή διαμάχη για το ποια θα καταφέρει να φτάσει πρώτη στη Σελήνη και ποια θα καταφέρει να κάνει τις σημαντικότερες ανακαλύψεις, με τη δεύτερη να τα καταφέρνει με την αποστολή Apollo 1.

Η διαμάχη αυτή φαίνεται αν είχε κοπάσει μέχρι το 2009, όταν η ίδια η NASA αποκάλυψε στο Reuters ότι μερικά κομμάτια από την προσγείωση του Νιλ Άρμστρονγκ και της παρέας του στην επιφάνεια της Σελήνης είχε καταστραφεί, με αποτέλεσμα να εκφραστούν και επίσημα οι πρώτες αμφιβολίες.

(Πηγή: Unilad)

Το listverse κατέγραψε τα 10 βασικότερα επιχειρήματα εκείνων που αμφισβητούν την επιτυχία του τότε εγχειρήματος της NASA.

1. Η σημαία που κυματίζει

Όταν οι αστροναύτες έστησαν την αμερικανική σημαία, αυτή φαίνεται να κυματίζει, πράγμα αδύνατο, αφού στο φεγγάρι δεν υπάρχει άνεμος.

Η εξήγηση της NASA: η σημαία συγκρατείται ανοικτή από μια οριζόντια ράβδο και απλούστατα κινείται, όταν οι αστροναύτες την ξετυλίγουν και καθώς το κάθετο κοντάρι της στερεώνεται στο έδαφος. Το κοντάρι είναι πολύ ελαφρύ, από εύκαμπτο αλουμίνιο, και έτσι συνεχίζει να δονείται ακόμα και μετά την απομάκρυνση των αστροναυτών, δίνοντας την ψευδαίσθηση ότι κυματίζει στον (ανύπαρκτο) αέρα.

2. Ο κρατήρας που απουσιάζει

Σε όλες τις εικόνες της προσελήνωσης αλλά και στο βίντεο, ένας κρατήρας λείπει κάτω από τη σεληνάκατο που ζύγιζε 17 τόνους. Πρόκειται για τον κρατήρα εκείνον που θα έπρεπε να σχηματίσει η σεληνάκατος με την κάθοδο της.

Η NASA απάντησε πως το έδαφος της σελήνης είναι πολύ πιο σκληρό και η επιφάνεια στην οποία πραγματοποιήθηκε η κάθοδος ήταν βραχώδης με αποτέλεσμα να μην μείνουν εμφανή σημάδια της επιχείρησης στο σημείο αυτό.

3. Οι πολλαπλές πηγές φωτός

Οι σκιές που υπάρχουν στις φωτογραφίες δεν είναι εντελώς σκοτεινές όπως θα έπρεπε να είναι μιας και η μοναδική πηγή φωτός είναι ο Ήλιος.

Η εξήγηση της NASA:

Στη σελήνη λοιπόν δεν είναι ο ήλιος η μόνη πηγή φωτός αλλά και η ίδια η σελήνη που αντανακλά το φως του ήλιου. Αυτός είναι  ο λόγος που οι σκιές δεν είναι εντελώς σκοτεινές.

4. Η επικίνδυνη ακτινοβολία από τη «ζώνη Βαν Άλεν»

Οι αστροναύτες δεν θα μπορούσαν να επιβιώσουν σε ένα τέτοιο ταξίδι λόγω της έκθεσής τους στην επικίνδυνη ακτινοβολία από τη «ζώνη Βαν Άλεν».

Η NASA ισχυρίζεται ότι ο σύντομος χρόνος που χρειάστηκε για να διασχίσει το «Απόλλων 11» τη ζώνη Βαν Άλεν, σε συνδυασμό με την προστασία που προσέφερε το διαστημόπλοιο, σημαίνει ότι η έκθεση των αστροναυτών στην ακτινοβολία ήταν πολύ μικρή.

 

Οι ζώνες Βαν Άλεν αποτελούνται από σωματίδια με μεγάλο ηλεκτρικό φορτίο που φέρονται να παγιδεύτηκαν από το γήινο μαγνητικό πεδίο. Η κάθε ζώνη απ΄ αυτές έχει το σχήμα ενός πελώριου δακτυλιδιού και που η μία βρίσκεται στο εσωτερικό της άλλης. Το δε ισχυρότερο τμήμα της εσωτερικής ζώνης βρίσκεται γύρω στα 3.200 χλμ. από το έδαφος. Η προέλευσή της πιθανολογείται ότι οφείλεται στην ακτινοβολιακή ή ακτιενεργό δράση του Ήλιου, ενώ η ύπαρξη της εξωτερικής ζώνης κρίνεται πως έχει ηλιακή και κοσμική καταγωγή. Η ισχυρότερη περιοχή της δεύτερης βρίσκεται γύρω στα 16.000 χλμ. πάνω από τον Ισημερινό της Γης.

5. Το άγνωστο αντικείμενο

 

Μετά την δημοσίευση των πρώτων φωτογραφιών πολλοί παρατήρησαν ένα παράδοξο αντικείμενο να αντανακλάται στο σκάφανδρο του αστροναύτη. Οι υποστηρικτές της θεωρίας του ότι δεν πατήσαμε ποτέ στο φεγγάρι, λένε πως εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα «σποτάκι» που χρησιμοποιείται στα τηλεοπτικά και κινηματογραφικά στούντιο.

Η NASA επικαλείται την τότε τεχνολογία ανακοινώνοντας πως πρόκειται για οφθαλμαπάτη λόγω της κακής ποιότητας της φωτογραφίας.

6. Η βόλτα σε slow motion

Αν κανείς παίξει γρήγορα το φιλμ του περιπάτου των αστροναυτών, φαίνεται σαν να έχει τραβηχτεί στη Γη και μετά παίχτηκε σε αργή ταχύτητα κατά την «επίσημη» μετάδοση του.

Η NASA διαψεύδει τα παραπάνω λέγοντας πως το βίντεο δεν υπέστη επεξεργασία slow motion αλλά ήταν έτσι εξ αρχής.

7. Πού είναι τ’ αστέρια;

Δεν διακρινόταν, κατά την προσελήνωση και τις βόλτες των αστροναυτών, καμία πληθώρα λαμπών άστρων στον σκοτεινό ουρανό της Σελήνης.

Τι λέει η NASA;

Η προσελήνωση έλαβε χώρα κατά το σεληνιακό πρωινό, με τον ήλιο να λάμπει έντονα. Απλώς οι τεχνικοί της NASA ρύθμισαν έτσι τον χρόνο έκθεσης στις κάμερες, ώστε ο χρόνος έκθεσης του φιλμ να είναι πολύ σύντομος προκειμένου να μην εισέλθει πολύ φως και θολώσει τις λεπτομέρειες της λήψης. Τα άστρα, αν και ήταν ορατά από τα μάτια των αστροναυτών πάνω στο φεγγάρι, δεν ήταν αρκετά λαμπερά για να αποτυπωθούν στις φωτογραφίες.

8. Ο μυστηριώδης βράχος με το γράμμα «C»

 

Μία φωτογραφία με ένα απολύτως συμμετρικό γράμμα «C» πάνω σε βράχο, έδωσε τροφή για νέες αμφισβητήσεις.

Η NASA έριξε την ευθύνη σε τεχνικό της ο οποίος σύμφωνα με τους Αμερικανούς, προσέθεσε το γράμμα με τη βοήθεια της τεχνολογίας «για πλάκα».

9. Τα ίχνη των παπουτσιών στη λεπτή σκόνη, παρά την ανυπαρξία υγρασίας ή ατμόσφαιρας ή ισχυρής βαρύτητας, είναι απρόσμενα έντονα και καλοδιατηρημένα.

Η έλλειψη ανέμου στο φεγγάρι σημαίνει ότι τα αποτυπώματα διατηρούνται πολύ καλύτερα από ό,τι στη Γη, καθώς η ξερή σεληνιακή άμμος δεν διασκορπίζεται τόσο εύκολα όσο θα συνέβαινε στον πλανήτη μας, λέει η NASA.

 

10. Οι βράχοι της Ανταρκτικής

Οι βράχοι που συνέλεξαν οι αστροναύτες είναι ίδιοι με αυτούς που βρήκαν οι επιστημονικές αποστολές στην Ανταρκτική.

Στην πραγματικότητα, μερικοί σεληνιακοί βράχοι έχουν βρεθεί στον πλανήτη μας, αλλά όλοι είναι οξειδωμένοι από το πέρασμά τους, ως αστεροειδείς, μέσω της ατμόσφαιρας της Γης. Οι γεωλόγοι έχουν επιβεβαιώσει με πλήρη βεβαιότητα ότι οι βράχοι που έφερε το «Απόλλων», προήλθαν όντως από τη Σελήνη.

Εντύπωση πάντως προξενεί το γεγονός πως και οι έξι προσεληνώσεις περιέργως συνέβησαν κατά την διάρκεια της προεδρίας Νίξον. Κανείς άλλος ηγέτης των ΗΠΑ ή άλλης χώρας δεν κατάφερε ποτέ να στείλει ανθρώπους στο φεγγάρι, μέσα στα 40 χρόνια που πέρασαν από τότε.

Πηγή: listverse

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here