Συγκεκριμένα στοιχεία για το πώς, πότε και που μετακινήθηκαν από τον ομαδικό τάφο στο Ορνίθι τα οστά των δολοφονηθέντων Ασσιωτών, κατέθεσε προχθές στη ΔΕΑ η Τουρκοκυπριακή πλευρά.

Όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα «Πολίτης», Τουρκοκύπριοι οι οποίοι είχαν λάβει μέρος στη μετακίνηση των οστών έδωσαν καταθέσεις στη ΔΕΑ (Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων) και σύντομα αναμένεται να ξεκινήσει εκσκαφή σε σκουπιδότοπο στο κατεχόμενο χωριό Δίκωμο. Οι Τούρκοι έθαψαν τα οστά στον σκουπιδότοπο ώστε να καταστήσουν αδύνατη την ανεύρεση τους. Μάλιστα ο χώρος με χρήματα της ΕΕ αποκαταστάθηκε και δεντροφυτεύτηκε.

 

 

Πρόκειται για νεκρούς που είχαν θαφτεί στο χωριό στο Ορνίθι μετά τη δολοφονία τους από τους Τούρκους. Οι περισσότεροι είναι κάτοικοι του χωριού Άσσια.

Η μετακίνηση των οστών σύμφωνα με πληροφορίες έγινε στα μέσα της δεκαετίας του 90. Σχετικώς ενημερώθηκαν οι συγγενείς των αγνοουμένων οι οποίοι έχουν δώσει δείγμα DNA ώστε όταν εντοπιστούν τα οστά να γίνει ταυτοποίηση των συγγενών τους που αγνοούνται για 43 χρόνια.

Με πληροφορίες από πολίτης-online

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here