Τα λείψανα έξι αξιωματικών του Ελληνικού Στρατού, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους κατά την τουρκική εισβολή το 1974 στην Κύπρο, πρόκειται να παραδοθούν αύριο στους συγγενείς τους προκειμένου να ταφούν στην Ελλάδα.

Η επίσημη τελετή για την παράδοσή των λειψάνων έχει προγραμματιστεί για τις 10 το πρωί. Το παρών θα δώσουν συγγενείς των πεσόντων και εκπρόσωποι των κυβερνήσεων της Κύπρου και της Ελλάδας.

Όπως ανακοίνωσε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, πρόκειται για τέσσερις πεσόντες και δυο αγνοούμενους τα οστά των οποίων εντοπίστηκαν, ταυτοποιήθηκαν και παραδίδονται για να ταφούν με τις δέουσες τιμές. Δυο από αυτούς επέβαιναν στο αεροσκάφος Νοράτλας, το οποίο καταρρίφθηκε τον Ιούλιο του 1974 από φίλια πυρά.

Οι έξι είναι:

Αντιστράτηγος Γεώργιος Παπαλαμπρίδης: υπηρετούσε το 1974 στην Εθνική Φρουρά με τον βαθμό του Υπολοχαγού. Ήταν αγνοούμενος. Τα οστά του βρέθηκαν στην περιοχή Αλωνάγρα του Πενταδάκτυλου.

Συνταγματάρχης Μηχανικού Κωνσταντίνος Κούρλιος: υπηρετούσε στην ΕΛΔΥΚ το 1974 με τον βαθμό του Ανθυπασπιστή. Τα οστά του βρέθηκαν στη Λακατάμια όταν έγινε περισυλλογή λειψάνων πεσόντων.

Έφεδρος Ανθυπασπιστής Πεζικού Παύλος Πουλίδης: το 1974 είχε τον βαθμό του Λοχία και υπηρετούσε στην ΕΛΔΥΚ. Ήταν αγνοούμενος. Τα οστά του εντοπίστηκαν στο Κιόνελι.

Έφεδρος Ανθυπασπιστής Πεζικού Βασίλειος Παναγιώτου: το 1974 υπηρετούσε ως στρατιώτης στην ΕΛΔΥΚ. Τα οστά του εντοπίστηκαν στη Λακατάμια.

Έφεδρος Ανθυπασπιστής Καταδρομών Κωνσταντίνος Κατέρος

Έφεδρος Ανθυπασπιστής Καταδρομών Κωνσταντίνος Ηλίας

Οι δυο τελευταίοι ήταν καταδρομείς που επέβαιναν στο αεροπλάνο Νοράτλας. Τα οστά τους εντοπίστηκαν στο κοιμητήριο Λακατάμιας.

Την ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει στην τελετή ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ενώ παρών θα είναι και ο Αρχηγός Εθνικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς.

Την κυπριακή κυβέρνηση θα εκπροσωπήσουν ο Υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης και ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου.
Η τελετή αναμένεται να πραγματοποιηθεί χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’.

Ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου δήλωσε πως εκπληρώνεται ένα χρέος προς τους συγγενείς των πεσόντων του 1974 με καθυστέρηση 45 χρόνων «όχι γιατί ευθυνόμαστε εμείς».

«Είναι ασφαλώς μια πολύ συγκινητική στιγμή. Εκφράζουμε τον θαυμασμό μας στους συγγενείς για την υπομονή, τη δύναμη, που επέδειξαν όλα αυτά τα χρόνια, και ευχόμαστε ότι με την πράξη τούτη θα απαλύνουμε τον πόνο τους, παραδίδοντας τα οστά για να γίνουν οι ταφές σύμφωνα με τις θρησκευτικές μας παραδόσεις αλλά και τις δέουσες τιμές», τόνισε.

Οι συγγενείς των έξι φθάνουν σήμερα στην Κύπρο όπου θα τύχουν ενημέρωσης από τους αρμόδιους λειτουργούς της Δημοκρατίας και της ΔΕΑ (Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων). Η Κυπριακή Δημοκρατία θα παραλάβει αύριο το πρωί από το ανθρωπολογικό εργαστήρι τα λείψανα τα οποία θα μεταφερθούν με οχήματα της Εθνικής Φρουράς στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας για την τελετή παράδοσής τους.

Μετά την τελετή τα λείψανα θα μεταφερθούν στο αεροδρόμιο Λάρνακας όπου θα γίνει τρισάγιο. Στη συνέχεια θα μεταφερθούν με αεροσκάφος C-130 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στην Ελλάδα. Εκεί θα πραγματοποιηθεί επίσης τελετή, παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, και εκπροσώπων της κυπριακής πρεσβείας στην Αθήνα. Οι κηδείες θα γίνουν τις επόμενες ημέρες έπειτα από διευθετήσεις που έχουν γίνει από την κάθε οικογένεια.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here