Θέμα παραμονής της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ σε περίπτωση που προχωρήσει στην αγορά των S400 από τη Ρωσία θέτει ευθέως ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς.  Η δήλωση αυτή ήρθε μετά το «πάγωμα» των παραδόσεων F-35 στην Τουρκία.

«Η Τουρκία πρέπει να επιλέξει. Θέλει να παραμείνει ένας κρίσιμος συνέταιρος στην πιο επιτυχημένη στρατιωτική συμμαχία στην ιστορία ή θέλει να ρισκάρει την ασφάλεια αυτής της συμμετοχής παίρνοντας τέτοιες απρόσεκτες αποφάσεις που υποσκάπτουν την συμμαχία μας του ΝΑΤΟ;», έγραψε στο twitter ο Πενς.

Ο Πενς υπενθύμισε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει ότι δεν θα παραμείνει άπραγος την ώρα που οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ «αγοράζουν όπλα από τους αντιπάλους μας που απειλούν τη συνοχή της συμμαχίας μας». Η dailysabah γράφει ότι ο Ερντογάν αρνείται να κάνει πίσω στη συμφωνία του με τη Ρωσία. Η απάντηση των Ρώσων ήρθε με πτήσεις πάνω από τη Βόρεια Θάλασσα.
Από την Ουάσιγκτον, ο Πενς είπε ακόμα πως είναι «απαράδεκτο» που το Βερολίνο δεν γυρίζει την πλάτη στον Nord Stream 2, το σχέδιο του αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ της Ρωσίας και της Γερμανίας.

Απάντηση Άγκυρας

Η Άγκυρα απάντησε άμεσα στον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς. Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι ανήρτησε στο Twitter μια προειδοποίηση: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να επιλέξουν. Θέλουν να παραμείνουν σύμμαχος της Τουρκίας ή θα διακινδυνεύσουν τη φιλία μας ενώνοντας τις δυνάμεις τους με τρομοκράτες για να υπονομεύσουν την άμυνα του συμμάχου τους στο ΝΑΤΟ εναντίον των εχθρών του;»

Οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει κατ’ επανάληψη ότι η αγορά των S-400 θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιβολή κυρώσεων ενώ αυτήν την εβδομάδα σταμάτησαν την παράδοση εξοπλισμού για τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 στην Τουρκία.

 

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here