Mouzalas«Χρειάζεται άμεσος σχεδιασμός ώστε να μην παραμένουν σε πλατείες και δρόμους χιλιάδες πρόσφυγες», τόνισε ο κ. Μουζάλας. «Η Ειδομένη πρέπει να θεωρείται πλέον κλειστή και γι’ αυτό το λόγο θα μειωθούν οι προσφυγικές ροές προς τη χώρα μας», σημείωσε. Σημείωσε ότι σε δεύτερη φάση θα οργανωθεί σχέδιο για τη μονιμότερη φιλοξενία των ανθρώπων που τελικά θα μείνουν στην Ελλάδα.

«Κατά τη δική μου την άποψη το σύνορο στην Ειδομένη θα πρέπει να το θεωρούμε κλειστό. Αυτές οι χώρες παρά την την πίεση που δέχτηκαν από το πρόεδρο την ΕΕ, από τον Σουλτς, από τον Γιούνκερ,από τη Μέρκελ, από τον Πάπα, από τον ΟΗΕ, από τον πρόεδρο του Ερυθρού Σταυρού -δεν υπάρχει σημαντικός άνθρωπος που να μην τους κατηγόρησε- επιμένουν. Να προετοιμαστούμε για τις συνέπειες», δήλωσε αναλυτικότερα.

Παρόλα αυτά τόνισε πως το πρόβλημα είναι διαχειρίσιμο και θα διαρκέσει «για ένα διάστημα», με τη χώρα όμως να πρέπει να είναι προετοιμασμένη.

Παράλληλα, ανέλαβε προσωπικά όλη την ευθύνη για τις μέχρι τώρα ατέλειες στη διαχείριση της προσφυγικού από πλευράς Κυβέρνησης.

 

Οι περισσότεροι περιφερειάρχες ζήτησαν να αρθούν διάφορα γραφειοκρατικά εμπόδια που έχουν ως αποτέλεσμα να μην έχουν λάβει ευρωπαϊκά κονδύλια, τα οποία προορίζονται για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, καθώς και να τροποποιηθεί το νομικό πλαίσιο, ώστε οι Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου να μη «μπλοκάρουν» σχετικές δαπάνες των περιφερειών.

Επίσης, προτάθηκε η δημιουργία εθνικού συντονιστικού κέντρου για μην υπάρχει σύγχυση με τις αρμοδιότητες μεταξύ των υπουργείων, καθώς και η λειτουργία άτυπου συντονιστικού οργάνου σε κάθε περιφέρεια ώστε να αντιμετωπίζεται άμεσα και αποτελεσματικά το κάθε έκτακτο ζήτημα που θα προκύπτει.

Prosfyges_xartis
Το γράφημα του ΑΠΕ/ ΜΠΕ αποτυπώνει τις συγκεντρώσεις και μετακινήσεις των προσφυγικών και μεταναστευτικών πληθυσμών στην ελληνική επικράτεια την Τετάρτη 2 Μαρτίου.
«Θα υπάρχει ένα μόνο hotspot : η Ελλάδα» δηλώνει προκλητικά ο Σλοβάκος πρωθυπουργός

Slovakos«Θα υπάρχει ένα μόνο hotspot, η Ελλάδα, η οποία θα θυσιαστεί για το καλό της Ευρώπης» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας κ. Ρόμπερτ Φίτσο στην εφημερίδα «Hospodarske noviny».

Λεπτομερέστερα, ο κ. Φίτσο είπε: «Φτάσαμε στη στιγμή που η Ελλάδα θα πρέπει να θυσιαστεί για το καλό της ΕΕ».  «Τσίπρα, θα υπάρχει ένα μονο hotspot και θα λέγεται Ελλάδα. Και θα είναι δική σου ευθύνη γιατί δεν έκανες τίποτα στα ελληνοτουρκικά σύνορα».

Υπενθυμίζεται πρόσφατη δήλωση του ίδιου, σύμφωνα με την οποία η νέα γραμμή συνόρων της Ευρώπης αφήνει την Ελλάδα απέξω: «Αν αυτό δεν λειτουργήσει [η συνεργασία Ελλάδας Τουρκίας] −και είμαι απαισιόδοξος− τότε όλοι εμείς στην Ευρώπη θα επιμείνουμε στη σωστή προστασία των εξωτερικών συνόρων και δεν θα μένει τίποτα άλλο να κάνουμε, παρά να προστατέψουμε τα σύνορα στη γραμμή Ελλάδα-ΠΓΔΜ και Ελλάδα-Βουλγαρία».

Γκράντι: «Η Ευρώπη θα πρέπει να αποφύγει τις διχαστικές αντιδράσεις»

«Η Ευρώπη θα πρέπει να αποφύγει τις διχαστικές αντιδράσεις, όπως το αυθαίρετο κλείσιμο των συνόρων, οι οποίες εγκυμονούν τον κίνδυνο μετατροπής των κρατών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, όπως η Ελλάδα, σε αχανή στρατόπεδα προσφύγων».

Prosfyges_eidomeni 2Αυτά δήλωσε άλλωστε στις Βρυξέλλες προς τους εκπροσώπους του Τύπου ο νέος επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φίλιπο Γκράντι, σε σχέση με την προσφυγική κρίση και τον τρόπο αντιμετώπισής της. Ο Γκράντι τονίζει επίσης ότι «η Ευρώπη μπορεί να λύσει το μεταναστευτικό μόνο εάν μείνει ενωμένη και αν τα κράτη μέλη της συνεργαστούν», ενώ σε σχέση με την ενίσχυση της χρηματοδότησης της Αθήνας, σημειώνει ότι εξακολουθεί να ελπίζει ότι η Ελλάδα δεν θα μετατραπεί στο μεγαλύτερο στρατόπεδο προσφύγων στην Ευρώπη.

Συνεχίζοντας ο Γκράντι αναφέρει ότι κατανοεί τις πιέσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και αναγνωρίζει ότι η πολιτική των ανεξέλεγκτων ροών (wave-through) πρέπει να σταματήσει. Εντούτοις θεωρεί ότι η καλύτερη λύση είναι να παραμείνουν τα σύνορα ανοικτά, να γίνει διαχείριση των ροών και να εφαρμοστεί το σχέδιο μετεγκατάστασης.

Ο Επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, μιλά επίσης και για τα επιπλέον χρήματα που θα απαιτηθούν αν τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας κλείσουν σε πιο μόνιμη βάση, από τη στιγμή που τα περισσότερα από τα 80 εκατομμύρια ευρώ που έχουν προβλεφθεί για την Ελλάδα θα πρέπει να δαπανηθούν για τη στέγαση των προσφύγων για μια χρονική περίοδο μηνών και όχι ημερών, προσθέτοντας ότι ο ΟΗΕ αποθάρρυνε την Ελλάδα από το να δημιουργήσει μεγάλους προσφυγικούς καταυλισμούς.

Ολοκληρώνοντας, ο Γκράντι σημειώνει ότι ο αριθμός των προσφύγων που καλείται να διαχειριστεί η Ευρώπη είναι πολύ μικρός σε σύγκριση με τις χώρες που βρίσκονται πιο κοντά στον πόλεμο στη Συρία, όπως ο Λίβανος, η Ιορδανία και η Τουρκία, ιδιαίτερα αν ληφθούν υπόψη οι περισσότεροι πόροι και ο μεγαλύτερος χώρος που διαθέτει η Ευρώπη, ενώ πιστεύει και αυτός, όπως και η Γερμανίδα Καγκελάριος, ότι το κλειδί για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών είναι η υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης ΕΕ-Τουρκίας, δηλώνοντας, ωστόσο, απογοητευμένος από τη μεγάλη καθυστέρηση από πλευράς της Ευρώπης στη διάθεση των 3 δις ευρώ που έχει υποσχεθεί στην Τουρκία.

(Με πληροφορίες από: ΑΜΠΕ), φωτογραφίες: Volunteers Kilkis Refugees Idomeni

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here