Σάββατο, 25 Μάιος 2024
Ερντογάν για μετανάστες
Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκβιάζει ο Ερντογάν με τους πρόσφυγες: ή θα λάβω οικονομική στήριξη ή θα ανοίξω τις πόρτες προς την Ευρώπη. Τι παζαρεύει με την Δύση

«Η Τουρκία μπορεί να αναγκασθεί να ανοίξει τον δρόμο προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη, εάν η Άγκυρα δεν λάβει αρκετή διεθνή υποστήριξη στη διαχείριση των Σύρων προσφύγων», ανέφερε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Η Άγκυρα έχει δεχθεί στο έδαφός της 3,6 εκατομμύρια πρόσφυγες από την Συρία και επιδιώκει να δημιουργήσει μία «ζώνη ασφαλείας» στην βορειοανατολική Συρία σε σύμπραξη με τις ΗΠΑ προς το τέλος του Σεπτεμβρίου. Ο Ερντογάν δηλώνει ότι εάν χρειαστεί θα ενεργήσει μόνος του. Χαρακτηριστικά είπε:

«Δώστε μας επιμελητειακή υποστήριξη και μπορούμε να πάμε εκεί να κτίσουμε σπίτια σε βάθος 30 χιλιομέτρων στην βόρεια Συρία. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να τους προσφέρουμε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Είτε θα συμβεί αυτό ή διαφορετικά θα πρέπει να ανοίξουμε τις πόρτες…Είτε δίνετε υποστήριξη ή , μας συγχωρείτε, αλλά δεν θα σηκώσουμε αυτό το βάρος μόνοι. Δεν μπορέσαμε να έχουμε βοήθεια από την διεθνή κοινότητα, για την ακρίβεια, από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Παράλληλα ανέφερε ότι «στην ανατολική Μεσόγειο σήμερα αν έχουμε λόγο αυτό έγινε λόγω της αγοράς των πλοίων σεισμικών ερευνών αλλά και των πλοίων γεωτρήσεων. Στο παρελθόν νοικιάζαμε. Ενδέχεται να έρθει και τρίτο πλοίο γεωτρήσεων. Στην ανατολική Μεσόγειο δεν κοιτάμε ποιος τι λέει. Κοιτάμε το τι λέμε εμείς! Αυτή τη στιγμή τα πλοία μας είναι στην περιοχή. Όλες οι φρεγάτες μας, οι κορβέτες μας είναι σε ετοιμότητα και τα αεροσκάφη μας είναι ετοιμότητα. Κανένας δεν μπορεί να μας στερήσει από τα δικαιώματα μας. Εδώ έχει δικαιώματα η “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρεια Κύπρου”, κι εμείς ως εγγυήτρια χώρα. έχουμε δικαίωμα να μιλάμε».

Υπενθυμίζεται πως αυξήθηκαν οι προσφυγικές ροές στην Ελλάδα το τελευταίο χρονικό διάστημα και ο αναπληρωτής υπουργός, αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργος Κουμουτσάκος, συγκάλεσε διυπουργική σύσκεψη την Πέμπτη.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μόνο την Τρίτη έφτασαν στα νησιά 140 άτομα, 41 στη Λέσβο, 35 στη Χίο και 64 στη Σάμο, γεγονός που οφείλεται τόσο στις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες όσο και στη στάση των τουρκικών αρχών, που κάνουν τα «στραβά» μάτια στα κυκλώματα των διακινητών.

Την ίδια ώρα, η κατάσταση στις δομές φιλοξενίας στα νησιά είναι ασφυκτικές, αφού μόνο στη Μόρια είναι εγκλωβισμένα περισσότερα από 9.000 άτομα, ενώ το συγκεκριμένο hot spot είναι σχεδιασμένο να φιλοξενεί μόλις 3.000 άτομα.

Με τις συνθήκες να είναι άθλιες, τα πνεύματα είναι τεταμένα. Το μεσημέρι της Τετάρτης μάλιστα, επικράτησε ένταση όταν περίπου 300 ανήλικοι και ασυνόδευτοι πρόσφυγες κινήθηκαν προς το χώρο όπου βρίσκονται τα γραφεία καταγραφής και άρχισαν να πετούν διάφορα αντικείμενα, φωνάζοντας συνθήματα και ζητώντας άσυλο.

Reader

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here