Την πρόθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών να εξετάσει το θέμα των 8.5000 ελλειπουσών οικιακών βοηθών εξέφρασε ο Πρόεδρός της Ζαχαρίας Ζαχαρίου.

Σε δήλωσή του έπειτα από συνεδρία, ο κ. Ζαχαρίου είπε πως, στο πλαίσιο της προσπάθειας της Επιτροπής Θεσμών να δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες για αποδοτικότερη λειτουργία της κρατικής μηχανής, πρέπει να συζητηθεί η λειτουργία του Τμήματος Εργασίας.

Ο κ. Ζαχαρίου ανέφερε πως με την οικονομική κρίση και την αύξηση των ποσοστών ανεργίας, το Τμήμα Εργασίας έχει εργαστεί για να βοηθήσει την αγορά εργασίας τόσο στη λειτουργία του, όσο και στην απορρόφηση ανέργων.

Συνεχίζοντας ο κ. Ζαχαρίου ανέφερε ότι μέσα από τις προσπάθειες του Τμήματος και τα προγράμματα επιμόρφωσης – εκπαίδευσης ανέργων δημιουργήθηκαν νέες θέσεις εργασίας και μειώθηκε το ποσοστό της ανεργίας στο 6,5-7%.

Ο κ. Ζαχαρίου επεσήμανε τη διαπίστωση ότι χρειάζεται επιτάχυνση των διαδικασιών εκπαίδευσης ανέργων και αποτελεσματική εφαρμογή κινήτρων εργοδότησης, ώστε οι μακροχρόνια άνεργοι να μπορέσουν να μείνουν στην αγορά εργασίας.

Διαπίστωση της Επιτροπής είναι πως με τα προγράμματα που ανέπτυξε και εφάρμοσε η ΑνΑΔ υπήρξαν καλά αποτελέσματα στους ανέργους πτυχιούχους, όχι όμως καλά αποτελέσματα στους αποφοίτους τεχνικών σχολών και τους ανειδίκευτους ανέργους.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής είπε επίσης ότι διαπιστώθηκε βραδυπορία στη σφράγιση εγγράφων αλλοδαπών, οι οποίοι κυρίως έρχονται για να εργαστούν στη γεωργία και ότι επιβάλλεται ευκολότερη πρόσβαση στην εργασία των αλλοδαπών.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαχαρίου χρήζει επαναπροσδιορισμού ο εκούσιος άνεργος, ειδικότερα για τους λήπτες ΕΕΕ ώστε να αποστέλλονται σε εργασίες τις οποίες μπορούν να αποδεχτούν και όχι και απλά για να τις απορρίψουν και να τους αποκόπτεται το ΕΕΕ.

Συνεχίζοντας είπε πως διαπιστώθηκε αδιαφάνεια στις προσλήψεις ωρομισθίων στον δημόσιο τομέα και πρόσθεσε πως το Τμήμα επεξεργάζεται σύστημα ανάρτησης του καταλόγου των εγγεγραμμένων αιτητών θέσης.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής είπε ακόμα πως ένα τεράστιο κεφάλαιο το οποίο πρέπει να τεθεί υπό συζήτηση σε προσεχή συνεδρία είναι οι 8.500 ελλείπουσες οικιακές βοηθοί.

Ανέφερε επίσης ότι χρήζει ρύθμισης και η νοοτροπία να φέρνω εργαζόμενο από το εξωτερικό και μετά από δύο μέρες να ζητά άσυλο.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΕΛΑΜ, Γεάδης Γεάδη, σε δήλωση είπε το Μέτωπο τοποθετούμενο επί της αναφοράς για μείωση της ανεργίας, δηλώνει ότι δεν θεωρεί ανάπτυξη και υγιή αγορά εργασίας τους μισθούς δουλείας των 700 ευρώ το μήνα και των 3 ευρώ την ώρα.

Πρόσθεσε πως η ανεργία μειώθηκε επειδή πολλοί δεν εγγράφονται πλέον ως άνεργοι, καθώς και διότι πολλοί νέοι επέλεξαν την μετανάστευση από την ανεργία.

Επιπλέον, τόνισε πως σοκάρει η αναφορά ότι οι παράνομοι αλλοδαποί στην Κύπρο φθάνουν τις 100.000, η καταγγελία ότι υπάρχει κύκλωμα διακίνησης του και ότι πολλοί ξένοι εργάτες που φθάνουν στην Κύπρο ζητούν και παίρνουν αμέσως άσυλο.

Ο κ. Γεάδη είπε πως πρέπει να συνεκτιμηθεί η αναφορά του Υπουργού Εσωτερικών ότι οι αιτητές, που σήμερα αγγίζουν το 1,8% του πληθυσμού, στο απώτερο μέλλον θα φθάσουν το 3,5%.
«Δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε να μετατραπεί η Κύπρος σε αποθήκη ανθρώπινων ψυχών της ΕΕ», είπε ο κ. Γεάδη.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here