Δευτέρα, 23 Μάιος 2022
Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νέα πρόκληση από τον Τούρκο υπουργό Άμυνας: «Αποστρατικοποιήστε τα νησιά του Αιγαίου. Περιμένω από την Ελλάδα να λάβει μέτρα». Τι απαντά το ελληνικό ΥΠΕΞ

Ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, καλεί την ελληνική κυβέρνηση να απομακρύνει τις στρατιωτικές δυνάμεις από τα νησιά του Αιγαίου.

«Περιμένω από τον Έλληνα ομόλογό μου να λάβει τα απαραίτητα μέτρα. Είμαστε υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας. Περιμένουμε ανάλογη συμπεριφορά και από όλους τους γείτονές μας», διεμήνυσε.

Ακόμη ο Ακάρ ισχυρίστηκε πως η Τουρκία προσπαθεί να λύσει με διάλογο και ειρηνικό τρόπο τα προβλήματα τόσο στην Κύπρο όσο και στην ανατολική Μεσόγειο.

Απάντηση ΥΠΕΞ στις δηλώσεις Ακάρ

Να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο καλεί για ακόμα μία φορά το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών την Τουρκία, με αφορμή τις δηλώσεις του Χουλουσί Ακάρ για αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου.

«Εφόσον η Τουρκία δηλώνει ότι σέβεται την καλή γειτονία, ας μάθει να σέβεται και το διεθνές δίκαιο όπως αυτό ισχύει και όχι όπως εκείνη αυθαίρετα το ερμηνεύει», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς.

Παράλληλα επεσήμανε πως η Τουρκία «οφείλει να εργαστεί για την αποκλιμάκωση της έντασης και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, αφιστάμενη από συνεχείς αδιέξοδες προκλήσεις».

«H έγερση ανάλογων ζητημάτων από την τουρκική πλευρά, τη στιγμή μάλιστα που απειλεί με πόλεμο σε περίπτωση που μια κυρίαρχη χώρα ασκήσει ένα νόμιμο και κυριαρχικό δικαίωμα που της παρέχει το διεθνές δίκαιο, δεν ανταποκρίνεται στο επίπεδο σχέσεων που η Ελλάδα, ως δημοκρατική και ευρωπαϊκή χώρα, επιθυμεί να καλλιεργήσει με όλες τις γειτονικές της χώρες», τονίζει.

Πηγή: Reader

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here