Δευτέρα, 4 Ιούλιος 2022
Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Τουρκία προκαλεί: «Οι Έλληνες δεν μπορούν να ξεχάσουν ότι τους ρίξαμε στο Αιγαίο – αβάσιμα τα περί Γενοκτονίας των Ποντίων». «Εκτίθεστε» απαντά το ΥΠΕΞ

Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία, αυτή τη φορά με μία προκλητική απάντηση σε όσα είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε εκδήλωση για την Γενοκτονία των Ποντίων.

Λίγες ώρες μετά την αυστηρή απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, το ΥΠΕΞ της γείτονος ανήρτησε στην ιστοσελίδα του μία απάντηση σε όσα δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης την Παρασκευή με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Ο πρωθυπουργός είχε επισημάνει, μεταξύ αλλων, ότι η Γενοκτονία στον Πόντο και στην Μικρά Ασία έχει αναγνωριστεί από πλήθος ξένων χωρών και πολιτειών και η κυβέρνηση κινείται ώστε ο κύκλος αυτός να διευρυνθεί.

Σήμερα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι απάντησε κατηγορώντας τον κ. Μητσοτάκη για «αβάσιμους, ψευδείς, συκοφαντικούς εχθρικούς ισχυρισμούς», υποστηρίζει ότι «η ελληνική ηγεσία δεν μπορεί να ξεχάσει ότι έπεσε στο Αιγαίο» και κάνει λόγο για «εγκλήματα πολέμου που διέπραξε ο Ελληνικός Στρατός κατά την εισβολή στην Ανατολία».

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

«Στην ομιλία του στην Αθήνα στις 6-8 Δεκεμβρίου 2019, υπό την επωνυμία της 6ης Διεθνούς Διάσκεψης για τα Εγκλήματα της Γενοκτονίας , ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος Κυριάκος Μητσοτάκης επέρριψε αβάσιμους, ψευδείς συκοφαντικούς εχθρικούς ισχυρισμούς εναντίον της ιστορίας μας. 

»Η ελληνική ηγεσία, που δεν μπορεί να ξεχάσει ότι έπεσε στο Αιγαίο κατά τη διάρκεια του πολέμου της Ανεξαρτησίας μας, πρέπει να δει τους όρους της Λωζάννης όπου αποφάσισαν να καταβάλει αποζημίωση η Ελλάδα στους Τούρκους για τις σφαγές και τις φρικαλεότητες που διέπραξε. Η επιτροπή Ερευνών των Συμμαχικών Χωρών, διαπίστωσε τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε ο Ελληνικός Στρατός κατά την εισβολή στην Ανατολία. Καλούμε την Ελληνική ηγεσία να ακολουθήσει το δρόμο του Έλληνα πρωθυπουργού Βενιζέλου που πρότεινε για βραβείο Νόμπελ Ειρήνης τον μεγάλο ηγέτη Ατατούρκ που ίδρυσε τη Δημοκρατία της Τουρκίας να αφήσει στην άκρη την γεμάτη φαντασία ιδεολογία και την καλούμε να οικειοποιηθούν τις αρχές φιλίας και καλής γειτονία».

Ελληνικό ΥΠΕΞ: «Προκαλεί γιατί δεν έχει επιχειρήματα»

Η απάντηση στις προκλητικές αυτές δηλώσεις δεν άργησε να έρθει από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο εκπρόσωπός Αλέξανδρος Γεννηματάς αναφέρει:

«Η ύβρις είναι η επιλογή εκείνου που δεν μπορεί να αποδεχθεί την Ιστορία του. Εκείνου που δεν έχει επιχειρήματα και προτιμά να προκαλεί και να απειλεί. Εκείνου που αρνείται πεισματικά να σεβαστεί του κανόνες που ισχύουν έναντι όλων και που αξιώνει, αυθαιρέτως, ειδική μεταχείριση.
Η διαρκής προσπάθεια της Τουρκίας να διαστρεβλώσει ιστορικά γεγονότα προκαλεί θλίψη και την εκθέτει. Όπως και η χρήση, από πλευράς της, ανοίκειων εκφράσεων. Δεν θα την ακολουθήσουμε.
Καλούμε την Τουρκία να αποστεί από περαιτέρω προκλήσεις και να εργαστεί προς την κατεύθυνση του διαλόγου και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου.
Ας αντιληφθεί ότι η καλή γειτονία, η ασφάλεια και η σταθερότητα, καθώς και η ευημερία της ευρύτερης περιοχής μας, θα ωφελήσουν και την ίδια».

Πηγή: reader.gr

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here