Ξεκάθαρο λόγο για παράνομη στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στην Κύπρο το 1974, έκανε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας στις κοινές δηλώσεις του με τον Τούρκο Πρόεδρο, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του τελευταίου στην Ελλάδα.

Η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα ήταν ξεκάθαρη.

Από την πλευρά του ο Ερντογάν, «έπαιξε» με την ηλικία και την εμπειρία του. Είπε συγκεκριμένα, πως λόγω του γεγονότος ότι είναι γηραιότερος από τον Τσίπρα, αλλά και της εμπλοκής του στις διαπραγματεύσεις όλα αυτά τα χρόνια, μπορεί να πληροφορήσει καλά τον Έλληνα Πρωθυπουργό για το κυπριακό πρόβλημα.

Αναφορά, η οποία προκάλεσε μειδίαμα στον Έλληνα Πρωθυπουργό. Ο τελευταίος ήθελε να δείξει την απαρέσκειά του για τον τρόπο τοποθέτησης του Ερντογάν.

Στη συνέχεια συνεχίζοντας ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε μια επανενωμένη ομόσπονδη κυπριακή δημοκρατία, χωρίς εγγυήσεις η οποία είναι και η θέση της Ελλάδας. Μια λύση που θα κινείται στο πλαίσιο που έθεσε ο γγ του ΟΗΕ.

Ευθύνες στην ε/κ πλευρά επίρριψε για το ναυάγιο των συνομιλιών στο Κραν Μοντάνα εξαπέλυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του στην Αθήνα.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ανέφερε πως η ε/κ πλευρά ήταν εκείνη που αποχώρησε από τις συνομιλίες.

Επιπρόσθετα, για το Κυπριακό, ο κ. Ερντογάν σημείωσε πως αν είχε εφαρμοστεί το σχέδιο Ανάν θα είχε δοθεί λύση στο ζήτημα. Είπε ακόμη πως στην Κύπρο έχει στρατό η Τουρκία, όπως εξάλλου έχει και η Ελλάδα.

«Εμείς θέλουμε μία δίκαιη λύση. Αυτό θέλει και η ελληνική πλευρά, αλλά υπάρχουν θέματα που μπορούν να χαρακτηριστούν ως υπεκφυγές για να μην καταλήξουμε κάπου», πρόσθεσε.

Ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρθηκε και στο Νταβός, λέγοντας πως εκεί παρακάλεσε τον Κόφι Ανάν να του πει τις σκέψεις του. «Πρέπει να κινηθούμε ομονοούσες σε αυτή τη φάση ούτως ώστε να καταλήξουμε κάπου. Είμαστε 2 χώρες που είμαστε μητέρες πατρίδες και εγγυήτριες δυνάμεις στην Κύπρο. Και αυτό να το έχουμε υπόψη μας».

Πρόσθεσε ακόμη πως «αναθέτουμε το θέμα στους ΥΠΕΞ και μετά, τότε επί Καραμανλή, κάναμε μία συνάντηση και όταν έληξαν οι συνομιλίες, τελευταία στιγμή η Ε/κ πλευρά ζήτησε να αποχωρήσει από τις συνομιλίες. Εγώ είπα όχι. Πρέπει να ολοκληρώσουμε και να υπογράψουμε μία συμφωνία. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε το δημοψήφισμα όπου οι Τ/κ ήταν υπέρ της λύσης, ενώ οι Ε/κ ήταν αρνητικοί. Στο Νταβός οι Ε/κ μας υποσχέθηκαν ότι θα φτάσουμε στην επίλυση του Κυπριακού και δεν έγινε έτσι».

Tο Στέιτ Ντιπάρτμεντ «άδειασε» Ερντογάν για αναθεώρηση της Συνθήκης

Αμεσα αντέδρασε και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ έσπευσε να «αδειάσει» τον Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με την αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάνης.

Η αμερικανική κυβέρνηση διεμήνυσε ότι δεν συμφωνεί με τις δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας για επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάνης. Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι για τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ζήτημα αρχής να υποστηρίζουν την κυριαρχία των χωρών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Πυρά και από Τούρκο βουλευτή κατά Ερντογάν για την αναθεώρηση της Λωζάνης

«Πυρά» από την τουρκική αντιπολίτευση δέχεται ο Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης.

Ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Μπαρίς Γιαρκαντάς σε συνέντευξη Τύπου στην Εθνοσυνέλευση κάλεσε τον Τούρκο πρόεδρο να διορθώσει τις ατυχείς δηλώσεις του το συντομότερο, όπως είπε.

«Το Εθνικό Συμβόλαιο και η Συνθήκη της Λωζάνης είναι για την Τουρκία τίτλος ιδιοκτησίας», είπε.

«Το να ανοίγει κανείς συζήτηση για τη Συνθήκη της Λωζάνης, να αγνοεί τη Συνθήκη της Λωζάνης και να λέει ότι μπορεί να την αναθεωρήσει, σημαίνει κατάργηση της Τουρκικής Δημοκρατίας. Ο Ερντογάν πρέπει το συντομότερο να διορθώσει αυτές τις ατυχείς δηλώσεις του», ανέφερε.

Πηγή: tothemaonline

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here