Γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο βλέπει πάλι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος σε ομιλία στην τελετή καθέλκυσης του πρώτου εκ των έξι υποβρυχίων που κατασκευάζονται σε τουρκικό ναυπηγείο, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η Ελλάδα και οι σύμμαχοί της προσπαθούν να μπλοκάρουν την πρόσβαση της Τουρκίας σε όλες τις θάλασσες, αλλά η Τουρκία θα συνεχίσει να έχει πρόσβαση στον EastMed μέσω πρωτοβουλιών όπως η Συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες με τη Λιβύη και την τδβκ (όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος)».

Ο τούρκος πρόεδρος έκανε ομιλία στα ναυπηγεία του Γκολτσούκ στην τελετή αποκάλυψης του υποβρυχίου Piri Reis (πανομοιότυπο με τα ελληνικά γερμανικού σχεδιασμού τύπου 214) και είπε: «Όσοι εποφθαλμιούν τα δικαιώματα της Τουρκίας με τα σχέδια που ετοιμάζουν πάνω σε νησιά και βραχονησίδες στο Αιγαίο, στα οποία δεν έχουν κυριαρχία, πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν βρουν το δρόμο ανοιχτό. Δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα κατά της χώρας μας με χάρτες που φτιάχνουν στα τραπέζια. Αν παραιτηθούμε από τη διαδικασία που έχουμε ξεκινήσει με την ΤΔΒΚ και τη Λιβύη, αφήστε τις οικονομικές δραστηριότητες, δεν θα μας αφήσουν ούτε ακτή, ούτε και παραλία να ρίξουμε παραγάδι».

Την χάραξη γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο επιδιώκει ξανά ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έκανε λόγο για αμφισβητούμενα νησιά στο Αιγαίο

«Οι απέναντί μας δεν νοιάζονται ούτε συνειδητοποιούν τι εστί δικαίωμα, δίκαιο, δικαιοσύνη και ηθική. Η Τουρκία δεν πρόκειται επ’ ουδενί να κάνει πίσω από τη συμφωνία με τη Λιβύη, όπως δεν έκανε πίσω ούτε στη Συρία. Γνωρίζουμε καλά το λόγο της εντατικοποίησης των προσπαθειών για την ανατροπή της νόμιμης κυβέρνησης της Λιβύης», κατέληξε ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος παράλληλα, είπε πως η αύξηση στη στρατιωτική βοήθεια στην «αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ» κυβέρνηση της Λιβύης, θα πραγματοποιηθεί αν αυτό χρειαστεί και θα αξιολογήσει τις επιλογές που έχει σε αεροπορικό, χερσαίο και ναυτικό επίπεδο.

Δείτε το βίντεο από το TRT

 

 

Ακάρ: Η Τουρκία υποστηρίζει την κυβέρνηση του Φαγέζ αλ-Σάρατζ στην Λιβύη

Η Τουρκία θα υποστηρίξει την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης, μέχρι η ειρήνη, η σταθερότητα και η ασφάλεια να εδραιωθούν στην χώρα, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, μετά την υπογραφή μιας διμερούς συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας, τον προηγούμενο μήνα.

Η Τουρκία υποστηρίζει την κυβέρνηση του Φαγέζ αλ-Σάρατζ στην Λιβύη, η οποία και είναι πολιτικά και στρατιωτικά διαιρεμένη από το 2011. Η Άγκυρα έχει δηλώσει ότι θα προχωρήσει στην αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στην Λιβύη, αν η κυβέρνηση Σάρατζ προχωρήσει στην διατύπωση ενός τέτοιου αιτήματος.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here