Κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης της εισβολής στην Κύπρο το 1974, πολλά ειδησεογραφικά δίκτυα είχαν βρεθεί στην Κύπρο για να καλύψουν την απόβαση των τουρκικών στρατευμάτων στο νησί, ενώ πολλές φορές ξένοι δημοσιογράφοι έγιναν μάρτυρες της βαρβαρότητας κάποιων τούρκων στρατιωτών.

Τον Αύγουστο του ΄74 ο δημοσιογράφος της αγγλικής εφημερίδας Sun, Ίαν Γουόκερ, είχε πάρει συνεντεύξεις από Κύπριους στη Λευκωσία, θέλοντας να μεταφέρει το κλίμα που επικρατούσε εκείνες τις τραγικές μέρες του καλοκαιριού του 1974.

«Μια τρομακτική ιστορία φριακαλεότητας από τους εισβολείς»

Ο Γουόκερ, ο οποίος βρισκόταν από τον Ιούλιο στην Κύπρο όταν οι Τούρκοι αλεξιπτωτιστές κατέβαιναν κατά χιλιάδες από τον ουρανό των κατεχομένων σήμερα εδαφών, είχε συνομιλήσει με ανθρώπους οι οποίοι έχασαν τα σπίτια και τις περιουσίες τους.
Ωστόσο, οι μαρτυρίες δύο κύπριων γυναικών και ενός άντρα βοσκού, σόκαραν τόσο τον ίδιο, αλλά και όσους διάβασαν το ρεπορτάζ με τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες.

Το πρωτοσέλιδο και οι μαρτυρίες που σόκαραν

Με τον τίτλο «Βάρβαροι», το πρωτοσέλιδο της Sun έκανε το γύρο του κόσμου, καθώς οι λεζάντες με τις μαρτυρίες ήταν κάτι περισσότερο από σοκαριστικές.

«Ο ρεπόρτερ της Sun Ίαν Γουόκερ στέλνει σοκαριστικό ρεπορτάζ από την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο»

«Γελούσαν μαζί μου»

Μία 20χρονη Ελληνοκύπρια, διηγήθηκε στον άγγλο δημοσιογράφο τα όσα πέρασε όταν η ίδια μαζί με τον αρραβωνιαστικό της και άλλους έξι άντρες πιάστηκαν αιχμάλωτοι από τούρκους στρατιώτες.

«Ο αρραβωνιαστικός μου και άλλοι έξι άντρες πυροβολήθηκαν στο κεφάλι. Οι τούρκοι στρατιώτες γελούσαν μαζί μου και μετά με βίασαν»

Ο Γουόκερ, όπως ο ίδιος το μετέφερε στην εφημερίδα, άκουγε με αποτροπιασμό τις νεαρές κοπέλες να του λένε με κάθε λεπτομέρεια τις εφιαλτικές στιγμές που πέρασαν στα χέρια των Τούρκων, αυτές και άλλοι που είχαν άγρια δολοφονηθεί μπροστά στα μάτια τους. Μία άλλη 32χρονη κύπρια είδε να σκοτώνουν με μίσος τον πατέρα της, ενώ η ωμή περιγραφή της προκαλούσε φρίκη.

«Οι τούρκοι στρατιώτες έκοψαν τα χέρια και τα πόδια του πατέρα μου. Μετά τον πυροβόλησαν ενώ κοίταζα»

Η «θηριωδία των στρατιωτών», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γουόκερ, δεν έμεινε εκεί. Ένας βοσκός ο οποίος βρισκόταν στα βουνά όταν ο στρατός δολοφονούσε τον άμαχο πληθυσμό, διηγήθηκε την τραγική σκηνή της άνανδρης δολοφονίας μίας γυναίκας.

«Πρώτα σκότωσαν τους άντρες. Μετά, η γυναίκα του φίλου μου είπε στους τούρκους στρατιώτες: Γιατί τώρα πρέπει να ζήσω χωρίς τον άντρα μου; Αμέσως ένας στρατιώτης την πυροβόλησε στο κεφάλι»

Πολλές ιστορίες από τις μέρες εκείνες της εισβολής είδαν το φως της δημοσιότητας, ωστόσο πολλές άλλες παραμένουν μέχρι και σήμερα άγνωστες.
Ο ξένος Τύπος – κυρίως ο βρετανικός – είχε καλύψει με εκτενή ρεπορτάζ την τουρκική εισβολή το 1974, αλλά κάποια στοιχεία για γεγονότα τα οποία έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην κυπριακή τραγωδία, παραμένουν ακόμα στην αφάνεια.

Διαβάστε επίσης: Cat Stevens ή Στέφανος Γεωργίου. Ο κύπριος σταρ, που μεγάλωσε ορθόδοξος, πήγε σε καθολικό σχολείο και έγινε πιστός ισλαμιστής. Διευθύνει 4 μουσουλμανικά σχολεία…

 

 

 

 

 

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here