Μέρος Α’ 

Όνομα που προκαλεί δέος και θαυμασμό για τους αντι-ήρωες της Τουρκοκρατίας στην Κύπρο, που έμειναν γνωστοί ως Χασαμπουλιά.

Τρία αδέλφια από τα Μαμώνια της Κύπρου δημιούργησαν την πιο τρομερή και άγρια εγκληματική συμμορία στα χρονικά του κυπριακού εγκλήματος και δύο αιώνες μετά, η μνήμη τους παραμένει άσβεστη. Ποιήματα, τραγούδια, σειρές και ταινίες έχουν γίνει για τους τρεις Τουρκοκύπριους που σκόρπισαν τον τρόμο στην Κύπρο και ρεζίλευαν για χρόνια τις αστυνομικές αρχές.

Ο καφετζής Χασάν Πολύς

Το μεγαλύτερο παιδί της οικογένειας Αχμέτ Πολύ ήταν ο Χασάν. Όμορφος, ψηλός και φιλήσυχος, ήταν καφετζής στο χωριό Μαμώνια. Ο Χασάν Πολύς ποτέ δεν εγκλημάτησε μέχρι που ερωτεύτηκε την Εμεττέ, γυναίκα του θείου του.
Τον έρωτά του γνώριζε ο φίλος του και εγκληματίας, Χαϊρεττίν, ο οποίος έκανε άσεμνες προτάσεις στην Εμεττέ. Με τη σειρά της η κοπέλα το μαρτύρησε στον Χασάν Πολύ και η αντίδρασή του ήταν άμεση. Ο φιλήσυχος καφετζής αποφάσισε να εκδικηθεί για την τιμή της κοπέλας και τη δική του.
Τρεις φορές έστησε ενέδρα στον Χαϊρεττίν προσπαθώντας να τον πυροβολήσει όμως και τις τρεις απέτυχε. Φοβισμένος για τη ζωή του, ο Χαϊρεττίν κατέστρωσε ένα σχέδιο για να φυλακιστεί ο Χασάν και να γλυτώσει.
Βρίσκοντας ψευδομάρτυρες, τον κατηγόρησε πως επιτέθηκε στη μάντρα του προσπαθώντας να κλέψει πρόβατα. Ο Χασάν και ο θείος του καταδικάστηκαν σε 7 χρόνια φυλακή.

Ο Χασαμπουλής, όπως έγινε γνωστός από τους Ελληνοκύπριους κατά παράφραση του ονόματός του, δραπέτευσε από τη φυλακή και διέφυγε στα βουνά όπου παρέμεινε για πολύ μεγάλο διάστημα.
Κρυμμένος εκεί δεν πείραζε ποτέ κανέναν: μόνη του έννοια ήταν να σκοτώσει τον άπιστο φίλο του Χαϊρεττίν.

Λίγο καιρό αργότερα όμως, έμαθε από τον πατέρα του πως κάποιος Δημοσθένης από τα Κελοκέδαρα, έκλεψε δυο βόδια από τον πατέρα του. Γι΄ αυτό και αποφάσισε να τον εκδικηθεί. Ήταν η αρχή της εγκληματικής δράσης του Χασαμπουλή, που θα τον έκανε γνωστό σε όλη την Κύπρο.

Η απόπειρα δολοφονίας

Ο Χαϊρεντίν είχε μετακομίσει στην πόλη για να γλιτώσει από τη μανία του Χασαμπουλή.
Όμως ούτε αυτό τον καθησύχαζε. Έτσι, ζήτησε από τον κοινό τους φίλο, Αμπντουλά, να καλέσει τον Χασαμπουλή σπίτι του για να διασκεδάσουν, να τον μεθύσει και να τον παραδώσει στον Χαϊρεντίν για να τον σκοτώσει.
Η μητέρα του Χασαμπουλή έμαθε το σχέδιο και προειδοποίησε τον γιο της, ο οποίος δεν την άκουσε και πήγε στο σπίτι του Αμπντουλά. Υποψιασμένος όμως κρατούσε όλη νύχτα το πιστόλι του και κατάφερε να μην πιει αρκετά για να παραμείνει νηφάλιος.
Μετά από τη χαμένη ενέδρα ο Χασαμπουλής έφυγε και πάλι στα βουνά. Στη λίστα για εκδίκηση τώρα ήταν και το όνομα του Αμπντουλά.

Οι βράχοι των Χασαμπουλιών

Έως τη σύλληψή του, ο Χασαμπουλής, κατάφερε να σκοτώσει άλλους τρεις ανθρώπους που όλοι μπλέκονταν σε ένα τεράστιο σχέδιο αλληλοεξόντωσης.

Η παράδοση και η φυλάκιση

Έξι εβδομάδες πριν να συλληφθεί, αρρώστησε βαριά με ελονοσία και κρύφτηκε σε ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι για ενάμιση μήνα.
Κάποιοι λένε πως η Αστυνομία τον εντόπισε όταν ο ίδιος έστειλε την αδελφή του να τον μαρτυρήσει με σκοπό να λάβει το μεγάλο ποσό που θα έδιναν οι αρχές. Οι αστυνομικοί που έφτασαν έξω από την καλύβα του φοβήθηκαν να μπουν μέσα. Μόνος του έβγαλε τα χέρια του από το παράθυρο και του πέρασαν τις χειροπέδες. Ο Χασαμπουλής είχε κουραστεί από τη ζωή στο βουνό και είχε πει πως «ήταν καιρός να ξεκουραστεί».

Καταδικάστηκε σε θάνατο, όμως η ποινή του μετετράπη σε ισόβια. Στη φυλακή επέδειξε «κοσμιοτάτη διαγωγή», έμαθε να διαβάζει και να γράφει, ενώ ήταν πολλές οι φορές που προστάτευσε δεσμοφύλακες από τις ανταρσίες των υπόλοιπων κρατουμένων.

Όταν όμως τα δύο μικρότερα αδέλφια του συνέχισαν το εγκληματικό του έργο και έμαθε πως συνελήφθησαν, αποφάσισε να δραπετεύσει. Στην προσπάθειά του τραυματίστηκε από τους πυροβολισμούς στο κεφάλι και πέθανε στη φυλακή.
Το εγκληματικό του έργο συνέχισαν τα άλλα δύο Χασαμπουλιά.

Διαβάστε επίσης στη ΜτΧ: «Χασαμπουλιά», η ταινία θρύλος που έσπασε τα ταμεία και αύξησε τις γεννήσεις στην Κύπρο! Η ιστορία τριών αδελφών που πέρασαν στην παρανομία για να εκδικηθούν. Πιστολίδι, ερωτισμός και δράση εξασφάλισαν την επιτυχία (βίντεο)  

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here