Η καταδικαστική απόφαση των Πλάμεν Πέλοφ και Ντάνιελ Σλάβτσεφ την Τετάρτη (09/11/2016) επανέφερε στην επικαιρότητα ένα πανομοιότυπο έγκλημα που σημειώθηκε πριν από μια δεκαετία.

Οι Πέλοφ και Σάβτσεφ την 1η Νοεμβρίου του 2015, διέρρηξαν το διαμέρισμα της Μολδαβής Ντανιέλας Ρόσκα.
Η κατάσταση ξέφυγε από τον έλεγχο των διαρρηκτών με αποτέλεσμα τον φόνο της κοπέλας που έμενε μόνιμα στη Λάρνακα.
Στους Πέλοφ και Σλάβτσεφ επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 13 και 10 χρόνων, αντίστοιχα.
Το Κακουργιοδικείο Λάρνακας στην απόφασή του επικαλέστηκε την υπόθεση του Οδυσσέα Καλανίδη…

Ο Καλανίδης τον Απρίλιο του  2007, μαζί με τον Παύλο Τσιβιτσόφ ήταν οι πρωταγωνιστές ενός εγκλήματος με κοινά στοιχεία. Οι δε λεπτομέρειες του είχαν προκαλέσει αποτροπιασμό.

Οι δυο κάτοχοι ελληνικών διαβατηρίων με καταγωγή από τη Ρωσία, τα ξημερώματα της 16ης Απριλίου του 2007, διέρρηξαν ινστιτούτο μασάζ στη Λευκωσία. Ακινητοποίησαν τις δυο κοπέλες που δούλευαν και τους φέρθηκαν με βαναυσότητα, όπως αποδείχθηκε και στο δικαστήριο. Το αποτέλεσμα ήταν ο θάνατος της μιας κοπέλας και ο τραυματισμός της άλλης.

Ο ένας εκ των διαρρηκτών τοποθέτησε μέχρι και τα δάκτυλά του στον κόλπο των γυναικών για να αναζητήσει χρήματα.

Οι Καλανίδης και Τσιβιτσόφ καταδικάστηκαν σε δέκα και οκτώ χρόνια φυλάκισης, αντίστοιχα. Ωστόσο, το Ανώτατο Δικαστήριο κατόπιν έφεσης της Νομικής Υπηρεσίας αύξησε την ποινή σε 15 χρόνια και για τους δυο.

Τα γεγονότα σύμφωνα με το Κακουργιοδικείο

Τα γεγονότα της υπόθεσης, όπως αυτά τέθηκαν ενώπιον του Κακουργοδικείου και έγιναν δεκτά από αυτό, δίνουν πλήρη εικόνα για τα τεκταινόμενα της 16ης Απριλίου του 2007.

Οι Οδυσσέας Καλανίδης και Παύλος Τσιβιτσόφ, ρωσικής καταγωγής, κάτοχοι ελληνικής υπηκοότητας, εργάζονταν στη Λεμεσό.
Ο πρώτος γνώριζε ότι σε διαμέρισμα στον πρώτο όροφο της Λεωφόρου Κένεντι 45 στη Λευκωσία, το οποίο λειτουργούσε ως ινστιτούτο μασάζ, εργάζονταν και έμεναν οι Kristina και η Olga από τη Ρωσία.
Ήξερε επίσης ότι είχαν χρήματα. Αφού πρώτα ενημέρωσε σχετικά τον Τσιβιτσόφ, αποφάσισαν να τις ληστέψουν.

Ξεκίνησαν από τη Λεμεσό για να φθάσουν στη Λευκωσία χωρίς να ξέρουν με ακρίβεια ποιο ήταν το διαμέρισμα!
Έτσι κατέληξαν να διαρρήξουν άλλο διαμέρισμα.
Επανήλθαν όμως, γύρω στη 1:30 το πρωί της 16ης Απριλίου του 2007.
Είχαν μάλλινες κουκούλες, πλαστικά γάντια και πλαστική κολλητική ταινία. Ανέβηκαν στη βεράντα του διαμερίσματος από μεταλλική δοκό. Μπήκαν από την συρτή αλουμινένια πόρτα, την οποία παραβίασαν.
Με την είσοδό τους στο υπνοδωμάτιο όπου κοιμόντουσαν οι δύο κοπέλες, η Olga ξύπνησε. Αμέσως ο Τσιβιτσόφ κάθισε πάνω της και την ακινητοποίησε. Ο Καλανίδης με τον ίδιο τρόπο, ακινητοποίησε την Kristina. Παρά τις φωνές της, την φίμωσε με κολλητική ταινία και κάλυψε τη μύτη και το στόμα της.
Ο Τσιβιτσόφ έκλεισε με τα χέρια του το στόμα και τα μάτια της Olga. Η τελευταία αντέδρασε και τον δάγκωσε στο δάκτυλο του χεριού. Ο δράτης εξαγριώθηκε. Την γύρισε μπρούμυτα στο κρεβάτι και άρχισε να την πνίγει με τα χέρια του, ενώ ο Καλανίδης της έδεσε με κολλητική ταινία τα χέρια στην πλάτη της.

Στη συνέχεια, τύλιξε με κολλητική ταινία το κεφάλι της σ’ όλη την έκταση του προσώπου της και ακολούθως της έδεσε και τα πόδια. Η Olga, η οποία αντιστεκόταν σθεναρά, κατόρθωσε να αφαιρέσει την κολλητική ταινία από τη μύτη της και να αναπνεύσει.
Ο Καλανίδης τότε την κλότσησε στο πρόσωπο και κτύπησε κατ’ επανάληψη το κεφάλι της στο πάτωμα.
Εν συνεχεία οι δυο δράστες έψαξαν για αρκετή ώρα το διαμέρισμα, αναζητώντας χρήματα και άλλα αντικείμενα.

Προτού φύγουν, ο Καλανίδης θέλοντας να βεβαιωθεί ότι οι κοπέλες δεν έκρυβαν κάποιο χρηματικό ποσό, έβαλε τα δάκτυλά του στον κόλπο τους. Ο Τσιβιτσόφ έκοψε λίγο με μαχαίρι την κολλητική ταινία, με την οποία είχαν τυλίξει το κεφάλι της Olga και της Kristina. Η Olga, μετά από αρκετή ώρα, κατάφερε να ελευθερωθεί, όχι όμως και η Kristina.
Όταν η Olga προσπάθησε να ξεκολλήσει την κολλητική ταινία από το πρόσωπό της, είδε ότι η φίλης της ήταν νεκρή.
Η Olga έφερε διάφορους μώλωπες και εκδορές σε όλο της το σώμα και στην περιοχή του προσώπου θλαστικό εκτεταμένο τραύμα και συγκεκριμένα στη δεξιά μετωπική χώρα.

lewforos-kenenti
Το έγκλημα διαπράχθηκε σε διαμέρισμα πολυκατοικίας στη λεωφόρο Κένεντι.

Από το διαμέρισμα οι δυο διαρρήκτες πήραν το χρηματικό ποσό των £440,00, δύο κινητά τηλέφωνα, μία βιντεοκάμερα, μία φωτογραφική, ένα Audio Player και μια μαύρη βαλίτσα που περιείχε γυναικεία ρούχα. Όλα συνολικής αξίας £990,00. Από τα κλοπιμαία ανευρέθηκε μόνο η βαλίτσα και αυτή άδεια.

Οι δυο ομογενείς από τη Ρωσία λίγες μέρες μετά τη διάπραξη των αδικημάτων, συνελήφθησαν από την Αστυνομία. Ο Τσιβιτσόφ πιάστηκε στις 25/4/2007, στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου, ενώ προσπαθούσε να διαφύγει στις κατεχόμενες περιοχές.

Ο Καλανίδης, τον οποίο κατονόμασε ως συνεργό του, φόρεσε χειροπέδες στις 4 Μαϊου του 2007, όταν άνδρες από τα Ηνωμένα Έθνη τον μετέφεραν στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας από τις κατεχόμενες περιοχές. Εκεί είχε διαφύγει από τις 24 Απριλίου του 2007.

Και οι δύο συνεργάστηκαν με την Αστυνομία, ομολόγησαν τα αδικήματά τους και έδωσαν αναλυτικά στοιχεία.

Η απόφαση του Κακουργιοδικείου

Το Κακουργοδικείο, κατά την επιμέτρηση των ποινών έδωσε σημασία στον τρόπο με τον οποίο έδρασαν οι δυο ομογενείς. Διαπίστωσε ότι τα αδικήματα διαπράχθηκαν στη βάση καλά μελετημένου σχεδίου. Χαρακτήρισε, μάλιστα, τις ενέργειές τους τέτοιας φύσης, που προκαλούν αισθήματα αποστροφής και φρίκης «με αποκορύφωμα την αποτρόπαιη συμπεριφορά του Καλανίδη να αναζητήσει χρήματα στον κόλπο των δύο θυμάτων». Η απόφαση για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας ήταν 10 και 8 χρόνια φυλάκιση, που μετά την έφεση αυξήθηκε στα 15 χρόνια .

Η θέση της Νομικής Υπηρεσίας
 Η κ. Παπαγαπίου, εκ μέρους του Γενικού Εισαγγελέα, είχε αναφέρει ότι ο τρόπος που οι Καλανίδης και Τσιβιτσόφ μεταχειρίστηκαν τα θύματά τους, εκτός του ότι ήταν βάναυσος, καταδείκνυε την πλήρη αδιαφορία τους για ό,τι, ενδεχόμενα θα ακολουθούσε. Το αποτέλεσμα, ατυχώς για την Kristina, ήταν τραγικό, αφού επήλθε ο θάνατός της…

Πηγή: CyLaw

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here