Ο πρόεδρος της εταιρείας παιχνιδιών Hasbro ήθελε να κάνει πάταγο στην Έκθεση Παιχνιδιών της Νέας Υόρκης το 1964.
Δεν ήξερε όμως ποιο προϊόν να παρουσιάσει. Είχε να επιλέξει μεταξύ ενός μπακάλικου-μινιατούρας και μιας κούκλας για αγοράκια.
Ο πρόεδρος της Hasbro Μέριλ Χάσενφελντ αποφάσισε να παρουσιάσει την κούκλα.
Φυσικά κανείς δεν ήθελε να χρησιμοποιήσει τη λέξη κούκλα.
Ποιο μικρό «αντράκι» στην Αμερική θα έπαιζε με κούκλες;
Γι’αυτό η σχεδιαστική ομάδα επινόησε το νέο όνομα «φιγούρες ηρώων δράσης» και ξεκίνησε την παραγωγή.
paidiko
Έτσι, ο G.I. Joe ανέλαβε δράση για πρώτη φορά στις 9 Φεβρουαρίου 1964. O ανυποψίαστος καταλύτης για τη δημιουργία του G.I. Joe ήταν ο τηλεοπτικός παραγωγός Τζιν Ροντενμπέρι.
Ο άνθρωπος που θα δημιουργούσε το Σταρ Τρεκ ήταν παραγωγός της σειράς «Ο Υπολοχαγός» και είχε την ιδέα το παιχνίδι να συνδεθεί με μια τηλεοπτική σειρά, όπως σχεδόν κατά κανόνα γίνεται σήμερα.
Η ιδέα δεν προχώρησε, αλλά ο G.I.Joe βρισκόταν καθ’οδόν.
Το σώμα του ήταν εμπνευσμένο από ένα ξύλινο μοντέλο ύψους τριάντα εκατοστών, όπως αυτά που χρησιμοποιούν οι γλύπτες, στο οποίο κάθε άρθρωση είχε δυνατότητα κίνησης.
103_lΤο πρόσωπο του είχε μια ουλή στο δεξιό μάγουλο για να φαίνεται πιο σκληρός από τον Κεν, τον φίλο της Μπάρμπι.
Η Hasbro ανακοίνωσε ότι το πρόσωπο του G.I. Joe ήταν συνδυασμός χαρακτηριστικών από είκοσι στρατιωτικούς που είχαν κερδίσει στη μάχη το Μετάλλιο Τιμής, αλλά αυτό ήταν απλώς ένα κόλπο του μάρκετινγκ.
Ο γλύπτης Φιλ Κρατσόφσκι, που πληρώθηκε 600 δολάρια για να φιλοτεχνήσει το κεφάλι του G.I. Joe, είχε πάρει οδηγίες να τον φιλοτεχνήσει ως σοβαρό αμερικανό άντρα.
Ο Κρατσόφσκι είχε κάνει αρκετές προτομές του Τζ. Φ. Κένεντι, και πολλά μέλη της σχεδιαστικής ομάδας πίστευαν ότι ενσωμάτωσε πολλά από τα χαρακτηριστικά του προέδρου στο πρόσωπο του G.I. Joe.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες πενθούσαν ακόμη τον θάνατο του προέδρου Κένεντι, οι Beatles σάρωναν τη χώρα και το Βιετνάμ δεν είχε γίνει ακόμη κομμάτι της εθνικής συνείδησης.
O G.I. Joe ήταν το σωστό παιχνίδι τη σωστή στιγμή. Σύντομα ένας μικρός στρατός από G.I.Joe άρχισε να εισβάλλει στα αμερικανικά σπίτια.
Ο G.I.Joe αποσύρθηκε το 1978, θύμα της απογοήτευσης για το Βιετνάμ και του πετρελαϊκού εμπάργκο του ΟΠΕΚ, το οποίο αύξησε κατακόρυφα την τιμή του πλαστικού.
Ένας G.I. Joe με ύψος 9,5 εκατοστά κυκλοφόρησε στη δεκαετία του 1980, αλλά ο αρχικός στρατιώτης ύψους 30 εκατοστών δεν επέστρεψε στην ενεργό δράση έως την 30η του επέτειο το 1994.
Από τότε τα πάει περίφημα. Οι πωλήσεις εκτοξεύτηκαν μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις 11/9.
και φαίνεται ότι ο συγκεκριμένος στρατιώτης θα έχει μακρόχρονη καριέρα.

ΠΗΓΗ: «Συναρπαστικές πολεμικές ιστορίες που δεν ειπώθηκαν ποτέ», Rick Beyer, Εκδόσεις Κλειδάριθμος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
emuwar2-302x400Ένας συγκλονιστικός πόλεμος στην Αυστραλία ανάμεσα σε βετεράνους στρατιώτες και τεράστια πουλιά. Και όμως νίκησαν τα πτηνά!…

 

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here