Από το 27 π.Χ έως σήμερα έχουν καταγραφεί 37 ισχυροί σεισμοί στο νησί. Οι περισσότεροι από αυτούς είχαν ως επίκεντρο τις πόλεις της Πάφου και της Λεμεσού. Κάποιοι κατέληξαν σε εθνική τραγωδία με 200 νεκρούς ενώ κάποιοι άλλοι κατέστρεψαν αρχαία μνημεία.
Ο πρώτος γνωστός σεισμός

Ο πρώτος καταγεγραμμένος σεισμός πραγματοποιήθηκε το 27 π.Χ και ως επίκεντρο είχε την Πάφο και την Αίγυπτο στην οποία προκάλεσε πολλές ζημιές. Πιθανολογείται πως μαζί με το σεισμό προκλήθηκε και τσουνάμι που έπληξε την περιοχή.

Η ερήμωση της Πάφου

Το 15 π.Χ, ακόμη ένας σεισμός με επίκεντρο την Πάφο, προκάλεσε τόσο εκτεταμένες ζημιές με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να εγκαταλείψουν την πόλη. Την ερημωμένη πια Πάφο ξαναέκτισαν οι Ρωμαίοι δίνοντάς της το όνομα «Αυγούστα».

Η καταστροφή του Κουρίου

Στις 21 Ιουλίου 365 μ.Χ ένας πολύ δυνατός εγκέλαδος έπληξε Ελλάδα, Κρήτη, Μικρά Ασία, Κύπρο και Αίγυπτο με πιθανό επίκεντρο τις ανατολικές ακτές της Κρήτης. Από τότε και έως το 378, μία σεισμική ακολουθία έπληξε την Κύπρο προκαλώντας την ολοκληρωτική καταστροφή του Κουρίου.

seismos

Ο πιο ισχυρός σεισμός των ιστορικών καταλόγων

Στις 3 Μαΐου 1222, καταγράφηκε ένας από τους ισχυρότερους ιστορικούς σεισμούς συνοδευόμενος από τσουνάμι. Για ακόμη μια φορά, η πόλη της Πάφου αλλά και της Λεμεσού χτυπήθηκαν. Από το σεισμό το φρούριο της Πάφου καταστράφηκε και το λιμάνι έμεινε χωρίς νερό.

Ο πιο πολύνεκρος σεισμός όλων των εποχών

Στις 10 Δεκεμβρίου 1753, ένας ισχυρός σεισμός μετατράπηκε σε εθνική τραγωδία. Ο σεισμός είχε ως επίκεντρο την Αμμόχωστο και από αυτόν έχασαν τη ζωή τους 200 άνθρωποι.
Από την αρχή του 20ου αιώνα, καταγράφονται οχτώ σεισμοί εκ των οποίων οι 4 έχουν ως επίκεντρο την Πάφο και τη Λεμεσό.

Ο μεγάλος σεισμός της Πάφου

Στις 10 Σεπτεμβρίου 1953, σημειώνεται ένας από τους πιο καταστροφικούς σεισμούς στην ιστορία του νησιού.
Σκότωσε 40 ανθρώπους ενώ τραυμάτισε άλλους 1000. Τέσσερις χιλιάδες έμειναν άστεγοι.
Ο μεγάλος σεισμός κατέστρεψε 1.600 σπίτια ενώ άλλα 10.000 σπίτια και δημόσια κτήρια υπέστησαν σοβαρές ζημιές.
Πέντε χωριά (Στρουμπί, Κιδάσι, Λαπηθιού, Αξύλου, Φασούλα) μετατράπηκαν σε ερείπια και άλλα 105 είχαν μικρότερες ζημιές. Τον επόμενο χρόνο έγιναν 26 μετασεισμοί..

Εικόνες από τον καταστροφικό σεισμό της Πάφου
Εικόνες από τον καταστροφικό σεισμό της Πάφου
Τα ρίχτερ που σκότωσαν ανθρώπους

Στις 23 Φεβρουαρίου 1995, ένας ισχυρός σεισμός στην Πάφο προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στα χωριά Περιστερώνα, Στενή, Γιαλιά, Αργάκα, Πωμός, Πύργος, Λεύκα, Νέο Χωριό Ακάμα, Λατσί και Πόλη Χρυσοχούς. Στα χωριά Πάνω Αρόδες και Μηλιού κατέρρευσαν σπίτια. Ο τραγικός απολογισμός του εγκέλαδου ήταν δύο νεκροί. Ένα χρόνο μετά, στις 9 Οκτωβρίου, τα  6,5 ρίχτερ στγκλονίζουν ολόκληρη την Κύπρο. Μεγαλύτερο πανικό βίωσαν οι κάτοικοι της Πάφου και Λεμεσού. Δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους από δευτερογενή αίτια και 20 τραυματίστηκαν ελαφρά. Προκλήθηκαν περιορισμένες ζημιές, κυρίως σε Πάφο και Λεμεσό.

Ο ισχυρός σεισμός του ’15

Στις 15 Απριλίου 2015, σημειώθηκε ισχυρός σεισμός που έγινε αισθητός σε ολόκληρη την Κύπρο με επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο δυτικά της Κισσόνεργας στην Πάφο, μεγέθους 5,6 ρίχτερ.

Πηγή: Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης 

katastrofes-pafos-1989-700x371Διαβάστε επίσης στη ΜτΧ: «Ιπτάμενοι θερμοσίφωνες και ξεριζωμένα δένδρα». Οι βιβλικές καταστροφές σε Πάφο και Λεμεσό, όταν ανεμοστρόβιλος διέλυσε ένα ολόκληρο χωριό. Φορτηγά αναποδογυρίστηκαν και στέγες διαλύθηκαν…

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here