Η δικτατορία του Παπαδόπουλου οδήγησε χιλιάδες πολίτες στην εξορία και τους πολιτικούς σε περιορισμό.
Στο επίκεντρο της προσοχής των Απριλιανών δικτατόρων βρέθηκε από την πρώτη στιγμή ο πρώην πρωθυπουργός, Γεώργιος Παπανδρέου, ο οποίος είχε συγκινήσει τον λαό με τον περίφημο ανένδοτο αγώνα κατά του παλατιού και των αποστατών που τον ανέτρεψαν. Οι συνταγματάρχες τον έθεσαν σε περιορισμό στο σπίτι του στο Καστρί.

Ο Παπανδρέου όμως ήταν ήδη μεγάλος και με εύθραυστη υγεία. Ενάμισι περίπου χρόνο μετά το πραξικόπημα, την 1η Νοεμβρίου 1968 έφυγε από τη ζωή. Η κηδεία του έγινε στις 3 Νοεμβρίου και οι συνταγματάρχες κάτω από την λαϊκή πίεση και τον φόβο δυσάρεστων πολιτικών εξελίξεων επέτρεψαν στους πολίτες να παραστούν και στις εφημερίδες να καλύψουν δημοσιογραφικά το θέμα.

Φυσικά, τα άρθρα λογοκρίθηκαν και περιείχαν αλλοιωμένες πληροφορίες για το πλήθος του κόσμου που συγκεντρώθηκε για να τιμήσει τον Παπανδρέου. Δεν έλειψαν ακόμα και αναληθή δημοσιεύματα που περιέγραψαν ότι ο κόσμος που συγκεντρώθηκε ήταν ελάχιστος και κάποιοι δημιούργησαν ταραχές.
Φυσικά στα κινηματογραφικά «Επίκαιρα», δεν επέτρεψαν να προβληθεί ούτε ένα πλάνο.
Ο λόγος ήταν απλός.
Η κηδεία του Γεωργίου Παπανδρέου μετατράπηκε σε λαϊκή διαδήλωση κατά της δικτατορίας

Δείτε στο βίντεο της «Μηχανής του Χρόνου» που περιλαμβάνει  στιγμιότυπα από το φιλμ- ντοκουμέντο του σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη, που κατέγραψε την αλήθεια για τα όσα συνέβησαν στην κηδεία του.

7242068ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Δεν δεχόμαστε, κύριε να παραστεί κάποιος από εσάς στην κηδεία». Η απάντηση της Μαργαρίτας Παπανδρέου στον υπουργό της χούντας που ήθελε να εκπροσωπήσει τους συνταγματάρχες στην κηδεία του Γεωργίου Παπανδρέου

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here