Η αφροαμερικανίδα Μίλντρεντ και ο λευκός Ρίτσαρντ Λόβινγκ παντρεύτηκαν το 1958. Γνωρίζονταν από μικρά παιδιά και όταν η Μίλντρεντ έμεινε έγκυος στα 18 της χρόνια αποφάσισαν να παντρευτούν.

Όπως είχε πει ο Ρίτσαρντ «Νοιαζόμασταν για τους άλλους, αλλά δεν το τολμήσαμε επειδή κάποιος έπρεπε να το κάνει. Το κάναμε για εμάς».
Ο γάμος τους τελέστηκε στην Ουάσιγκτον, καθώς στο Σέντραλ Πόιντ της Βιρτζίνια, όπου έμεναν  απαγορευόταν. Η Μίλντρεντ ήταν αφροαμερικανή με ινδιάνικες ρίζες, ενώ ο σύζυγός της γεννήθηκε στην Αμερική και είχε ιρλανδική καταγωγή.
Το 1924 είχε ψηφιστεί ένας νόμος που απαγόρευε τον γάμο «λευκών» με «έγχρωμους» ο οποίος ίσχυε σε 25 πολιτείες της Αμερικής.

Αμέσως μετά τον γάμο επέστρεψαν στο σπίτι τους.
Πέντε εβδομάδες αργότερα, η αστυνομία εισέβαλε, ύστερα από ανώνυμη πληροφορία, με την πεποίθηση ότι θα τους έβρισκε να κάνουν σεξ, καθώς ακόμη και η συνεύρεση μεταξύ λευκού και έγχρωμου απαγορευόταν στη Βιρτζίνια.


Ο σερίφης και οι αστυνομικοί τους βρήκαν να κοιμούνται στην κρεβατοκάμαρά τους. Όταν τους ρώτησαν ποια ήταν η γυναίκα με την οποία κοιμόταν, η Μίλντρεντ απάντησε ότι ήταν η σύζυγός του.
Για να το αποδείξει τους έδειξε το πιστοποιητικό γάμου τους που ήταν κρεμασμένο στο προσκέφαλο τους.
Οι αστυνομικοί της απάντησαν ότι ήταν άκυρο στη Βιρτζίνια.
Το ζευγάρι φυλακίστηκε και ενώ ο σύζυγος της απελευθερώθηκε ένα βράδυ μετά, η Μίλντρεντ πέρασε αρκετές ημέρες στη φυλακή.
Το 1959 καταδικάστηκαν σε φυλάκιση ενός έτους επειδή συγκατοικούσαν σαν αντρόγυνο στο ίδιο σπίτι ενάντια στην αξιοπρέπεια της κοινοπολιτείας».


Στην ποινή υπήρχε αναστολή με τον όρο να εγκαταλείψουν τη Βιρτζίνια και να μην επιστρέψουν για τα υπόλοιπα 25 χρόνια.
Το ζευγάρι μετακόμισε στην Ουάσινγκτον, όπου έμειναν μόνοι τους με τα τρία παιδιά τους σαν εξόριστοι.
Επισκέπτονταν χωριστά τις οικογένειες τους στη Βιρτζίνια και ήθελαν να επιστρέψουν μαζί πίσω.
Το 1964 η Μίλντρεντ έστειλε επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα Ρόμπερτ Κένεντι, ο οποίος της απάντησε και ανέφερε την περίπτωσή της στην Αμερικανική Ένωση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.


Οι δικηγόροι της ένωσης ανέλαβαν την υπόθεση , ωστόσο αντιμετώπισαν ένα πρόβλημα. Το ζευγάρι είχε δηλώσει ένοχο και δεν είχαν δικαίωμα προσφυγής.
Ζήτησαν από τον δικαστή να ακυρώσει την ετυμηγορία, ωστόσο εκείνος αρνήθηκε και τότε έκαναν έφεση.
Η υπόθεση έφτασε στο Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών και πήρε μεγάλη δημοσιότητα, ενώ την ιστορία τους παρουσιάσε το περιοδικό Life. Όταν οι δικηγόροι  ενημέρωσαν τον Ρίτσαρντ για τις νομικές δυσκολίες που θα αντιμετώπιζαν, ο Ρίτσαρντ τους απάντησε: Πες στο δικαστήριο ότι αγαπώ τη γυναίκα μου και είναι άδικο να μην μπορώ να ζήσω μαζί της στη Βιρτζίνια».

Το ζευγάρι ήταν ο λόγος που το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε τον νόμο που απαγόρευε τον διαφυλετικό γάμο και το 1967 ψηφίστηκε ο νόμος- ορόσημο  «Λόβινγκ Βιρτζίνια», που επέτρεπε τον γάμο μεταξύ διαφορετικών φυλών. Το ζευγάρι ζούσε πλέον νόμιμα ως τον θάνατο του Ρίτσαρντ, τ0 1975 από τροχαίο.
Στο ίδιο δυστύχημα η Μίλντρεντ έχασε την όραση στο ένα της μάτι.
Το 2000 έχασε τον γιο της και οχτώ χρόνια αργότερα πέθανε από πνευμονία σε ηλικία 68 ετών.

Η συναρπαστική ζωή του ζευγαριού, το θάρρος και η μαχητικότητα που επέδειξε για να υποστηρίξει την αγάπη του ενάντια στους νόμους της πολιτείας  είναι το θέμα της ταινίας «Loving» που γυρίστηκε το 2016 και απέσπασε θετικές κριτικές.
Τον Ρίτσαρντ υποδύθηκε ο αυστραλός ηθοποιός Τζόελ Έντγκερτον και τη Μίλντρεντ η ηθοποιός από την Αιθιοποία Ρουθ Νέγκα.
Η ταινία κάνει πρεμιέρα στην COSMOTE TV την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου στις 22.00 στο κανάλι COSMOTE CINEMA 2HD.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here