Στις 12 Νοεμβρίου το 1931 και το 1934, γεννήθηκαν δύο από τους ήρωες της ΕΟΚΑ που οι Βρετανοί απαγχόνισαν το 1956.
Το 1931, στο χωριό Λινού η οικογένεια Ζάκου έφερε στον κόσμο τον Ανδρέα.
Το 1934, γεννήθηκε στο Παλιομέτοχο της Λευκωσίας ένα από τα πέντε παιδιά της Ελένης και του Κυριάκου Κουτσόφτα. Δύο ημέρες αργότερα, στο ίδιο χωριό γεννήθηκε το 4ο παιδί της οικογένειας Παναγίδη.
18 χρόνια αργότερα οι Βρετανοί οδήγησαν πρώτα τον Ανδρέα Ζάκο μαζί με τον Ιάκωβο Πατάτσο και τον Χαρίλαο Μιχαήλ στην αγχόνη.
Ακολούθησαν οι δύο αδελφικοί φίλοι Μιχαήλ Κουτσόφτας και Ανδρέας Παναγίδης.
Τους δολοφόνησαν, αλλά δεν κατάφεραν να τους εξαφανίσουν.

Ο Ανδρέας Ζάκος εργαζόταν ως σχεδιαστής στην Κυπριακή Μεταλλευτική Εταιρεία.
Ο Μιχαλήλ Κουτσόφτας, όταν τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο Παλιομετόχου, ως οικοδόμος, ενώ αργότερα έφυγε για τη Λευκωσία όπου εργαζόταν ως μπογιατζής. Ήταν ένα ήσυχο παιδί, ποτέ δεν προκαλούσε αναστάτωση. Η ένταξή του στον αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α παρέμεινε μυστική.
Την περίοδο της εξέγερσης ο Ανδρέας εργαζόταν και στην κουζίνα του αγγλικού στρατού στο αεροδρόμιο Λευκωσίας.

Ζάκος, Μιχαή, Πατάτσος (από αριστερά προς δεξιά)
Ζάκος, Μιχαήλ, Πατάτσος (από αριστερά προς δεξιά)

Εντάχθηκε στην ΕΟΚΑ με το ξεκίνημα του αγώνα και όργωσε την περιοχή Λεύκας-Πύργου, ετοίμασε κρησφύγετα και στρατολόγησε άνδρες. Κατέφυγε σε ανταρτική ομάδα στην περιοχή της Γαληνής, όπου επιδόθηκε σε αναγνωρίσεις στόχων για μελλοντικές επιθέσεις και δολιοφθορές, σύμφωνα με οδηγίες του Αρχηγού Διγενή.
Στην επίθεση της 15ης Δεκεμβρίου 1955 στην τοποθεσία Μερσινάκι, ο Ανδρέας Ζάκος συνελήφθη πληγωμένος μαζί με το Χαρίλαο Μιχαήλ και τον Ιάκωβο Πατάτσο. Με συνοπτικές διαδικασίες καταδικάστηκαν σε θάνατο.
Στην ίδια μάχη  σκοτώθηκε ο Χαράλαμπος Μούσκος,

Η επιχείρηση «ευκάλυπτοι»

Οι δύο νέοι Κουτσόφτας και Παναγίδης ξεσηκώθηκαν μετά τη δολοφονία των Καραολή και Δημητρίου.
Την ίδια μέρα, πήραν μία ελληνική σημαία και μαζί με τους συνομήλικούς του, μάζεψαν το χωριό και έκαναν παρέλαση. Στο τέλος, κρέμασαν τις σημαίες στους ευκαλύπτους του χωριού. Οι Βρεττανοί στρατιώτες κατέβασαν τις σημαίες, όμως την επόμενη ημέρα αντίκρυσαν πάλι τις γαλανόλευκες να κρέμονται από τα ψηλά δέντρα. Οι Βρετανοί τις αφαιρούσαν, οι νεαροί τις κρεμούσαν πάλι.
Τόση ήταν η επιμονή τους που κάποια στιγμή αποφάσισαν να αλείψουν τα δέντρα με γράσο και να καρφώσουν καρφιά. Για αυτό και οι Άγγλοι απελπισμένοι πια από το πείσμα των νεαρών, ξερίζωσαν τα δέντρα.
Μετά από λίγες ημέρες, ο Κυριάκος Γωγάκης, όρκισε τους δύο νεαρούς μέλη της οργάνωσης.

Οι δύο αδελφικοί φίλοι Ανδρέας Παναγίδης (αριστερά) Μιχαήλ Κουτσόφτας (δεξιά)
Οι δύο αδελφικοί φίλοι Ανδρέας Παναγίδης (αριστερά) Μιχαήλ Κουτσόφτας (δεξιά)
Η δολοφονία του Άγγλου σμηναγού Πάτρικ Τζων Χέιλ

Στις 16 Μαϊου, έφυγαν μαζί τον Παρασκευά Χοιροπούλη, για τον χώρο του αεροδρομίου Λευκωσίας. Εκεί δολοφόνησαν τον Άγγλο σμηναγό Πάτρικ Τζων Χέιλ, μέσα στο γραφείο του. Πριν φύγουν από το χωριό, Ο Μιχαήλ είχε ζητήσει από τον Παπά Λευτέρη να γίνει προστάτης της αδελφής του, αν τυχόν συλληφθεί.
Η καταδίωξη ξεκίνησε κατευθείαν και οι Άγγλοι στρατιώτες συνέλαβαν τους νεαρούς οι οποίοι φυλακίσθηκαν και καταδικάστηκαν σε θάνατο.

Οι φυλακές στις οποίες κρατούνταν οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ
Οι φυλακές στις οποίες κρατούνταν οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ
«Εγώ εν είμαι άξιος να πεθάνω μαζί σας;»

Κατά τη διάρκεια της δίκης, ο Ρένος Λυσιώτης περιγράφει πώς αντέδρασαν οι τρεις κρατούμενοι. «Παναγίδης και Κουτσόφτας αλληλοκοιτάχτηκαν κι ο ένας τους μίλησε: “Εμείς ξέρουμε πως θα πεθάνουμε. Μην το σκέφτεστε. Κάμετε ό,τι μπορείτε να ξεκουμπωθεί ο μιτσής”, είπαν και κοίταξαν στοργικά τον μικρό Παρασκευά. Εκείνος έσκυψε το κεφάλι και είπε με σταθερή φωνή: “Γιατί, ρε; Εγώ δεν είμαι άξιος να πεθάνω μαζί σας;”…».

Κι άλλοι στην αγχόνη

efimeridaΣτις 9 Αυγούτσου 1956, οι Βρετανοί οδήγησαν στην αγχόνη τους Ανδρέα Ζάκο, Ιάκωβο Πατάτσο και Χαρίλαο Μιχαήλ.

Ο Μιχαήλ Κουτσόφτας είχε προειδοποιήσει τη μητέρα του μετά τον απαγχονισμό των Καραολή και Δημητρίου, να αντέξει τον χαμό των νέων παιδιών σαν γνήσια Ελληνίδα, γιατί μπορούσε να ήταν ο επόμενος. Και ήταν.
Οι δύο νέοι μαζί με τον Στέλιο Μαυρομμάτη, οδηγήθηκαν στην αγχόνη την 21η Σεπτεμβρίου 1956 και ψάλλοντας τον Εθνικό Ύμνο, απαγχονίστηκαν από τους Βρετανούς.

Διαβάστε επίσης στη ΜτΧ: Νίτσα Χατζηγεωργίου, η πανέμορφη κομμώτρια που σαγήνευε τους Εγγλέζους για λογαριασμό της ΕΟΚΑ. Πως έσωσε τον Αυξεντίου υποδυόμενη την ερωμένη του. Αντί να την τιμήσουν την έδιωξαν και στα 37 της βρέθηκε στραγγαλισμένη…nitsa-xatzigeorgiou-collage-700x420

 

 

matsis-700x466«Αν τον δείτε, σκοτώστε τον». Ο επικηρυγμένος αντάρτης της ΕΟΚΑ Γιαννάκης Μάτσης που κέρασε πορτοκαλάδα τους Άγγλους διώκτες του για να τους ξεφύγει. Έγινε ο στενός συνεργάτης του Γλαύκου Κληρίδη και αγωνίστηκε να λύσει το Κυπριακό…

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here