Πριν από μερικά χρόνια αποτελούσε κοινό «μυστικό» για τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης και μόνο. Σήμερα η μικρή Αμμουλιανή έχει αποκτήσει φανατικούς θαυμαστές από όλη την Ελλάδα.

Η Αμμουλιανή είναι ένα νησάκι στον κόλπο ανάμεσα στις χερσονήσους του Αγίου Όρους και της Σιθωνίας και αποτελεί το μοναδικό κατοικημένο νησί της Χαλκιδικής. Έχει έκταση περίπου 4,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα και απέχει 120 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη.

Οι μοναχοί καλλιεργούσαν τα χωράφια, ασχολούνταν με τη βοσκή των ζώων και τη συλλογή των ελιών. Με τη Μικρασιατική Καταστροφή, όμως, το νησί παραχωρήθηκε στους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας. Από το λιμάνι ένας ανηφορικός δρόμος οδηγεί προς τη Χώρα του νησιού, όπου βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Νικολάου που χτίστηκε το 1865, η λέσχη και το παλιό σχολείο. Τα ανηφορικά σοκάκια της Χώρας περνούν μέσα από παλιά σπιτάκια με λουλουδάτες αυλές, ενώ στο υψηλότερο σημείο του οικισμού, η θέα προς το Άθω κόβει την ανάσα.

Για πολλούς είναι ένας άγνωστος προορισμός, αλλά κρύβει μοναδικές και σπάνιες ομορφιές. Οι κάτοικοι το αποκαλούν η «Μύκονος της Χαλκιδικής» και νιώθουν περήφανοι για την ανάπτυξη που έχει παρουσιάσει τα τελευταία χρόνια. Οι Αλυκές, που βρίσκονται στην πίσω μεριά του νησιού ακριβώς απέναντι από την Ουρανούπολη, αποτελούν μία από τις ωραιότερες παραλίες της Αμμουλιανής αλλά και όλης της Χαλκιδικής. Χαρακτηριστικά της είναι η λευκή ψιλή άμμος και τα κρυστάλλινα νερά.

Στο ανατολικότερο άκρο του νησιού βρίσκεται η όμορφη παραλία της Μεγάλης Άμμου, με χρυσαφένια αμμουδιά και ρηχά, πεντακάθαρα νερά.  Για τους λάτρεις των μικρών και απόμερων όρμων ενδείκνυται η παραλία Καραγάτσια, που βρίσκεται στα νοτιοδυτικά του νησιού, κρυμμένη ανάμεσα σε βράχια, ελιές και πεύκα.

Δείτε εδώ  το βίντεο drone του συνεργάτη μας Ηaanity πάνω από τα γαλαζοπράσινα νερά της Αμμουλιανής:

Διαβάστε επίσης στη ΜτΧ:
Αυτοψία στο εντυπωσιακό σπήλαιο, όπου έβρισκε καταφύγιο το υποβρύχιο «Παπανικολής» στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Θεωρείται το μεγαλύτερο ενάλιο σε όλο τον κόσμο και ξεπερνά το ονομαστό «Γαλάζιο Σπήλαιο» του Κάπρι (βίντεο)…

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here