Κάποτε ήταν θορυβώδες μέρος, όπου πραγματοποιούντο συχνές ανατινάξεις από εταιρεία παραγωγής σιδηρονικελίου, η οποία έκανε εξόρυξη πρώτων υλών στην περιοχή. Σήμερα είναι γαλήνιο τοπίο, με μια μικρή λίμνη που περιτριγυρίζεται από ανάγλυφα πετρώματα. Βρίσκεται στην κεντρική Εύβοια ανάμεσα στα χωριά Μακρυμάλλη, Τριάδα και Μακρυκάπα.

Σε κοντινή απόσταση είναι η χιονισμένη κορυφή της Δίρφης, του ψηλότερου βουνού της Εύβοιας, όπου στα αρχαία χρόνια υπήρχε το ιερό της Διρφύας Ήρας.

Η ανθρώπινη δραστηριότητα άφησε για πάντα το σημάδι της στον τόπο και δημιούργησε απόκοσμο τοπίο.
Ωστόσο, η εικόνα δεν ήταν πάντα η ίδια. Όλα άλλαξαν το 1969 όταν ξεκίνησε η ανεξέλεγκτη εξορυκτική δραστηριότητα.
Ρεπορτάζ της εποχής ανέφεραν ότι εκεί σημειώθηκε ένα από τα χειρότερα εγκλήματα κατά της δημόσιας υγείας.
Η εξορυκτική δραστηριότητα μόλυνε τα νερά της περιοχής και δημιούργησε προβλήματα στους κατοίκους των γειτονικών χωριών.

Η περιοχή είχε μετατραπεί σε εργοτάξιο με τα μηχανήματα εξόρυξης μεταλλευμάτων να προκαλούν καθημερινά εκρήξεις, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν τεράστιοι κρατήρες βάθους 300 έως 400 μέτρων. Σήμερα, τα κτίρια έχουν εγκαταλειφθεί, τα μηχανήματα έφυγαν και η περιοχή φαντάζει «στοιχειωμένη».
Το μόνο που θυμίζει το παρελθόν είναι μια πινακίδα που αναφέρει «Προσοχή- Κίνδυνος- Ανατινάξεις».

Δείτε από ψηλά τη λίμνη των «ανατινάξεων» στο βίντεο drone του συνεργάτη μας Haanity:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πού βρίσκεται η θρυλική σπηλιά του Δράκου με τους αμύθητους θησαυρούς. Η παράδοση αναφέρει ότι η λάσπη ήταν γεμάτη χρυσάφι και την είσοδο φρουρούσε ένας δράκος. Η αρκούδα του σπηλαίου…

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here