Εκρήξεις προκάλεσαν πυρκαγιά σε ιρανικό πετρελαιοφόρο, το οποίο έπλεε κοντά στο λιμάνι της Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, μετέδωσαν σήμερα ιρανικά μέσα ενημέρωσης, προσθέτοντας πως ειδικοί εκτιμούν ότι πρόκειται για «τρομοκρατική ενέργεια». Μάλιστα, σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση του Ιράν, οι εκρήξεις ήταν αποτέλεσμα δύο πυραυλικών πληγμάτων στο πετρελαιοφόρο.

Το τάνκερ Sinopa, το οποίο ανήκει στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία του Ιράν (NIOC), έχει υποστεί σοβαρές ζημιές σε δύο από τις δεξαμενές του, με σημαντική ποσότητα πετρελαίου να καταλήγει στα νερά της Ερυθράς Θάλασσας, δήλωσαν πηγές που δεν θέλησαν να κατονομαστούν στο πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

Σύμφωνα και πάλι με την NIOC, την οποία επικαλέστηκε η δημόσια ιρανική τηλεόραση, το τάνκερ έπιασε φωτιά ενώ βρισκόταν σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων από τις σαουδαραβικές ακτές. Η φωτιά έχει πλέον σβηστεί και το πλοίο κατευθύνεται προς το ιρανικό λιμάνι της νήσου Λαράκ.

Το πρακτορείο ειδήσεων Nour, το οποίο πρόσκειται στους Φρουρούς της Επανάστασης, το επίλεκτο σώμα του ιρανικού στρατού, μετέδωσε ότι το πλήρωμα του πετρελαιοφόρου είναι σώο και ασφαλές. «Κανένα μέλος του πληρώματος δεν έχει τραυματιστεί από την έκρηξη (…) η κατάσταση είναι υπό έλεγχο», επεσήμανε το Nour.

Το περιστατικό έρχεται σε μία χρονική στιγμή μεγάλης έντασης στις σχέσεις του Ιράν με τη Σαουδική Αραβία. Τον προηγούμενο μήνα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πύραυλοι έπληξαν πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας, με το Ριάντ να κατηγορεί ευθέως την Τεχεράνη.

Ακόμη, οι ΗΠΑ κατηγόρησαν το Ιράν για τις επιθέσεις εναντίον δύο πετρελαιοφόρων στον Κόλπο τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, καθώς και εναντίον άλλων τεσσάρων τον Μάιο. Το Ιράν αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή στις επιθέσεις.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here