Είναι ένα επίπεδο στρογγυλό νησί γνωστό και ως «Σταφίδα» και βρίσκεται σε μια ιστορική περιοχή της Ελλάδας.
Ανήκει σε ένα σύμπλεγμα επτά νησίδων και είναι κατάφυτο με ελαιόδεντρα και πεύκα. Έχει μόνο μια αμμουδιά και περιβάλλεται από τα γαλαζοπράσινα νερά του Κρισαίου κόλπου. Είναι ο Άγιος Αθανάσιος και βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το λιμάνι της Ιτέας.

Όλες οι βραχονησίδες της Ιτέας ήταν καταφύγια κατά τη διάρκεια των Βυζαντινών χρόνων φωτογραφία: Vasilis Anastopoulos
Οι βραχονησίδες της Ιτέας ήταν καταφύγια κατά τη διάρκεια των Βυζαντινών χρόνων
φωτογραφία: Vasilis Anastopoulos

Τα παλαιότερα χρόνια ο Άγιος Αθανάσιος συνδεόταν με το γειτονικό νησάκι Άγιο Κωνσταντίνο με μια τεχνητή πέτρινη γέφυρα μήκους 210 μέτρων.
Σήμερα διακρίνεται στο βυθό της θάλασσας ένα μέρος της πέτρινης κατασκευής.
Σύμφωνα με τον Φ. Νέγρη ήταν ένας μόλος που κατασκευάστηκε με λίθους 20-60 κιλών και είχε πλάτος τέσσερα μέτρα.
Κατά μια εκδοχή χτίστηκε από τους κατοίκους της περιοχής την περίοδο της βυζαντινής αυτοκρατορίας ενώ μια άλλη άποψη είναι ότι κατασκευάστηκε αρκετούς αιώνες νωρίτερα και βυθίστηκε ύστερα από μια γεωλογική μεταβολή.

Ο Άγιος Αθανάσιος είναι ιδιόκτητο νησί. Από δεξιά φαίνεται η υπόγεια κατασκευή που αρχίζει 20μ. μετά τον Αγ. Κωνσταντίνο και διακόπτεται 30 μ. πριν τον Άγιο Αθανάσιο
Ο Άγιος Αθανάσιος είναι ιδιόκτητο νησί. Από δεξιά φαίνεται η υπόγεια κατασκευή που αρχίζει 20μ. μετά τον Αγ. Κωνσταντίνο και διακόπτεται 30 μ. πριν τον Άγιο Αθανάσιο

Το γειτονικό νησάκι Άγιος Κωνσταντίνος δεν μοιάζει με τον Άγιο Αθανάσιο. Είναι ξερονήσι και πάνω του βρίσκεται το ομώνυμο ξωκλήσι με ένα μικρό καμπαναριό. Δίπλα από το εκκλησάκι την περίοδο της τουρκοκρατίας λειτουργούσε κρυφό νοσοκομείο και σχολείο.
Το νησί αποτέλεσε καταφύγιο για την φρεγάτα «Καρτερία» το 1827 κατά τη ναυμαχία της Αγκάλης, όπου 8 πλοία των Οθωμανών συγκρούστηκαν με έξι πλοία της Ελλάδας και της Βρετανίας. Η ναυμαχία που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή της Ιτέας και έληξε με τη νίκη του ελληνοβρετανικού στόλου.

O Άγιος Δημήτριος ή διαφορετικά το "καπέλο του Βενιζέλου" . Πάνω στο νησί βρίσκονται διάσπαρτα θεμέλια σπιτιών και στρώματα κεραμιδιών
O Άγιος Δημήτριος ή διαφορετικά το «καπέλο του Βενιζέλου» . Πάνω στο νησί βρίσκονται διάσπαρτα θεμέλια σπιτιών και στρώματα κεραμιδιών

Στο σύμπλεγμα των βραχονησίδων βρίσκεται ένα ακόμα μικρό νησάκι, ο Άγιος Δημήτριος. Έχει ύψος οχτώ μέτρα και βρίσκεται ανάμεσα από το Γαλαξίδι και την Ιτέα.
krisaiow kolpos
Είναι γνωστό και ως το «καπέλο του Βενιζέλου» εξ’αιτίας της μορφολογίας του καθώς μια ορθογώνια τάφρος πλάτους 22 μέτρων χωρίζει το νησί στα δύο.
Η τάφρος πιθανόν δημιουργήθηκε για να δένουν τις τριήρεις κατά τους Ιερούς πολέμους και να ελέγχουν την διέλευση των προσκυνητών στους Δελφούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πτήση πάνω από τον φάρο – φρουρό του Ιονίου που κάποτε συντηρούσαν έξι φαροφύλακες. Είναι χτισμένος πάνω σε ένα ερημονήσι και σήμερα δουλεύει μόνος του (βίντεο)…

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here