Ο φάρος αυτός αντέχει εδώ και 110 χρόνια τα κύματα του Ιονίου πελάγους. Βρίσκεται λίγο έξω από την Κυλλήνη στο νησάκι Καυκαλίδα και είναι ο φύλακας άγγελος των καπετάνιων που κάνουν το ταξίδι από και προς τη Ζάκυνθο.

Μέχρι το 1981 ο φάρος λειτουργούσε με φωτιστικό πετρέλαιο. Το φως του ειδοποιούσε τους καπετάνιους από απόσταση 14 ναυτικών μιλίων για τις κοφτερές κι επικίνδυνες  ξέρες.

Στο νησάκι έμεναν έξι φαροφύλακες που φρόντιζαν για τη λειτουργία του. Μετά ήρθε το αυτόματο ηλιακό σύστημα. Τώρα πια είναι μόνος του. Ίσως γι’ αυτό οι ψαράδες της περιοχής λένε ότι από μακριά μοιάζει με πινελιά στη θάλασσα.

Η βραχονησίδα «Καυκαλίδα» έχει ύψος από τη θάλασσα 5,5 μ. και βρίσκεται σε απόσταση 3 δεκάτων του ναυτικού μιλίου από το βορειοδυτικό όριο της άκρας Γλαρέντζα προς το οποίο ενώνεται με αβαθή και βράχους στην επιφάνεια της θάλασσας.

Κατά την παράδοση, μια λωρίδα γης συνέδεε το μικρό νησί με τη στεριά. Με το πέρασμα του χρόνου όμως, τα νερά κάλυψαν το μεγαλύτερο κομμάτι της. Στο νησάκι μπορεί να πάει κανείς με βάρκα ή πατώντας πάνω σε μικρούς βράχους και ρηχά σημεία της θάλασσας.

Το κτίσμα είναι κατασκευασμένο από πέτρα και μπετόν αρμέ και περιλαμβάνει τον πύργο του φάρου και την κατοικία του φαροφύλακα. Το ύψος του πύργου είναι 15 μέτρα και το εστιακό ύψος φτάνει τα 19 μέτρα. Στη νησάκι, εκτός από τον φάρο, υπάρχουν και ρωμαϊκοί τάφοι, καθώς και ερείπια παλαιοχριστιανικού ναού.

Δείτε την λήψη με drone του συνεργάτη μας Haanity:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Η λίμνη με τα τέρατα που μοιάζουν με διασταύρωση κροκόδειλου και αλόγου. Είναι αλμυρή και είναι τόσο μεγάλη ώστε να φιλοξενεί πολλά νησάκια…

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here