Ένα από τα ωραιότερα και μεγαλύτερα ενάλια σπήλαια βρίσκεται στο  Μεγανήσι, που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το νησί της Λευκάδας.
Το σπήλαιο «Παπανικολής» οφείλει το όνομά του στο ιστορικό ομώνυμο υποβρύχιο με κυβερνήτη τον Ιατρίδη, ο οποίος λέγεται ότι χρησιμοποιούσε το σπήλαιο ως καταφύγιο και ορμητήριο κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Εδώ στην ίδια σπηλιά λέει ο θρύλος ότι βρήκε καταφύγιο τα χρόνια της τουρκοκρατίας ένας παπάς με τους μαθητές του για να γλυτώσουν από τους πειρατές.
Ακόμη και σήμερα λόγω του μεγέθους του, το σπήλαιο προσφέρει καταφύγιο σε σκάφη όταν αυτό απαιτείται από τις καιρικές συνθήκες.

papanikoli
Το σπήλαιο «Παπανικολής» με τα καταγάλανα νερά που εντυπωσιάζει τους τουρίστες, απέχει 12 ναυτικά μίλια από τη Λευκάδα.
Πρόκειται για μια θαλάσσια σπηλιά βάθους τριάντα περίπου μέτρων με μια μικρή παραμυθένια αμμουδιά στο εσωτερικό της.
Έχει μήκος 120 μέτρα, πλάτος 60 μέτρα και στο εσωτερικό του στενεύει για να φτάσει τα 23 μέτρα.
Η επίσκεψη σε αυτό γίνεται μόνο μέσω της θάλασσας, με μικρά βαρκάκια που αναχωρούν από τη Λευκάδα κάθε 45 λεπτά.

Φυσικά, δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο και το φυσικό μεγαλείο που συναντά κανείς εσωτερικά του σπηλαίου.
Εντυπωσιακοί σταλακτίτες ντύνουν με το φυσικό τους κάλλος τις επιφάνειες δημιουργώντας παράλληλα παιχνίδια με το φως του ήλιου και οι αντανακλάσεις του δίνουν μοναδικούς χρωματισμούς.
Η σπηλαιολόγος Άννα Πετροχείλου είχε χαρακτηρίσει το σπήλαιο «Παπανικολή» ως το μεγαλύτερο σήμερα ενάλιο σε όλο τον κόσμο, επισημαίνοντας ότι στην ομορφιά και μέγεθος ξεπερνά το ονομαστό «Γαλάζιο Σπήλαιο» του Κάπρι.
Η σπηλιά εκτός από ιστορική έχει και μεγάλη αρχαιολογική σημασία, αφού εικάζεται ότι κατοικούνταν από την αρχαιότητα, σύμφωνα και με τις τελευταίες γεωλογικές έρευνες που έγιναν σχετικά πρόσφατα στο Μεγανήσι.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here