Σαν σήμερα πριν από 49 χρόνια, στις 12 Οκτωβρίου του 1967, σημειώθηκε ένα τραγικό δυστύχημα που συγκλόνισε την Κύπρο και έδωσε τροφή για σενάρια εξόντωσης πολιτικών προσώπων. Θύματα ήταν οι 66 επιβάτες και το πλήρωμα πτήσης των  Kυπριακών Αερογραμμών, λόγω πυροδότησης εκρηκτικού μηχανισμού στον εναέριο χώρο του Καστελλόριζου.

Κληρίδης και Γρίβας

Το μυστήριο για την τοποθέτηση της βόμβας παραμένει μέχρι σήμερα άλυτο. Την ίδια στιγμή η εμπλοκή στην υπόθεση ονομάτων ανθρώπων, σημαντικών για την πολιτική ζωή της Κύπρου, προσδίδει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην ιστορία.

Πιο συγκεκριμένα, με το συγκεκριμένο αεροπλάνο επρόκειτο να ταξιδεύσει και ο πρόεδρος της Βουλής, Γλαύκος Κληρίδης. Με την πτήση αυτή θα επέστρεφε στην Κύπρο. Την τελευταία στιγμή ωστόσο ανέλβαλε την αναχώρησή του λόγω υποχρεώσεων που προέκυψαν στο Λονδίνο.

Ο Γλαύκος Κληρίδης δεν ήταν το μοναδικό σημαντικό πρόσωπο που συνδέθηκε με την μοιραία πτήση. Σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο της εποχής, στόχος της δολιοφθοράς ήταν ο Γεώργιος Γρίβας.

kastellorizo-ptwsi-aeroplanou

Ο βρετανικός Τύπος

Το εν λόγω σενάριο με στόχο τον αρχηγό της ΕΟΚΑ, πρόβαλαν οι εφημερίδες  Ντέιλι Μίρορ, Ντέιλι Εξπρές και  Ίβινινγκ Σταρ.

Η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» έγραφε τότε: «Η πιθανότης δολιοφθοράς έδωσεν αφορμήν να κυκλοφορήσουν εις Αθήνας φήμαι ότι μεταξύ των επιβατών ευρίσκετο ινκόγκνιτο ο στρατηγός Γρίβας, ο οποίος, ως γράφει η εφημερίς (σ.σ. Ντέιλι Μίρορ) είναι γνωστόν ότι έχει πολλούς πολιτικούς εχθρούς, τόσον εις την Ελλάδα όσον και εις την Κύπρον. Η εις Αθήνας όμως κυπριακή Πρεσβεία διέψευσεν αμέσως την πληροφορίαν ότι ο στρατηγός Γρίβας ήτο μεταξύ των επιβατών».

Το ιστορικό της πτήσης

Σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ του «Φιλελευθέρου», «το αεριωθούμενο αεροπλάνο τύπου Comet 2-B αναχώρησε από το Λονδίνο στις 11:45 το πρωί της 11ης Οκτωβρίου 1967 με προορισμό την Αθήνα. Μετέφερε 32 επιβάτες. Το αεροπλάνο απογειώθηκε από το αεροδρόμιο του Ελληνικού τα χαράματα της 12ης Οκτωβρίου 1967 και συγκεκριμένα στις 4:35 π.μ. με τον κωδικό πτήσης CY284. Στην Αθήνα είχαν επιβιβαστεί ακόμη 27 άτομα, κυρίως Κύπριοι, Έλληνες, Βρετανοί και Αμερικανοί υπήκοοι.

Από τη συντριβή του αεροπλάνου έχασαν τη ζωή τους τέσσερις αεροσυνοδοί Πόπη Φώττου, Θέλμα Ευφραίμη, Νίκος Χασαπόπουλος και Γιαννάκης Λοΐζου, καθώς και οι τρεις πιλότοι, που ήταν Βρετανοί : Μπλάκγουντ, Πάλμερ και Τόμας».

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της ευρείας κυκλοφορίας κυπριακής εφημερίδας το αεροπλάνο αναμενόταν στη Λευκωσία στις 5:45 π.μ., αλλά δεν έφτασε ποτέ. Στις 5:17 π.μ. οι πύργοι ελέγχου στην Αθήνα και τη Λευκωσία έχασαν κάθε επαφή μαζί του. Το αεροπλάνο βρισκόταν στην εναέρια περιοχή κοντά στο Καστελόριζο, όταν, όπως διαπιστώθηκε αργότερα, πυροδοτήθηκε εκρηκτικός μηχανισμός. Ο «Κομήτης» έπεσε φλεγόμενος στη θάλασσα. Ουδείς από τους 66 επιβαίνοντες, επιβάτες και πλήρωμα, επέζησε. Ο κυβερνήτης Μπλάγκουντ, Βρετανός υπήκοος, δεν πρόλαβε να εκπέμψει σήμα κινδύνου».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here