Στη δεκαετία του 1920, η Ελλάδα προσπαθούσε να επουλώσει τις πληγές από τη μικρασιατική καταστροφή.

Τότε γνώρισε και την πρώτη  δικτατορία της, από τον στρατηγό Θεόδωρο Πάγκαλο.

Η δικτατορία του επιδόθηκε σε άγριες διώξεις πολιτικών προσώπων και δημοσιογράφων.

Η αυστηρότητα του καθεστώτος του Πάγκαλου δεν περιορίστηκε σε συλλήψεις και εξορίες.

Στις αρχές Μαρτίου του 1926, ψηφίστηκε νόμος, που όριζε, ότι οι φούστες των γυναικών δεν έπρεπε να απέχουν περισσότερο από τριάντα πόντους από το έδαφος.

Ο Τύπος της εποχής προειδοποιούσε, ότι οι παραβάτες θα τιμωρούνταν με πρόστιμο, ή ακόμα και με κράτηση.

Οι αστυνομικοί ξεχύθηκαν στους δρόμους και «κυνηγούσαν» τις γυναίκες με μεζούρες στα χέρια. Οι έλεγχοι ήταν πολύ αυστηροί.

Σύντομα έγινε και η πρώτη σύλληψη, μιας 22χρονης κοπέλας, που είχε παραβιάσει τον νόμο κατά οχτώ ολόκληρα εκατοστά.

Η αρχική τεκμηρίσωση αναφέρει ότι Η Χριστίνα Βογιατζή,γνωστή με το όνομα Χριστινάκι,συλλαμβάνεται και τίθεται υπο κράτηση,κατηγορούμενη,οτι φορούσε κοντή φούστα κατά την διάρκεια της δικτατορίας του στρατηγού Πάγκαλου. Συλλογη Πέτρου Πουλίδη.
Η αρχική τεκμηρίωση της φωτογραφίας του Πέτρου Πουλίδη αναφέρει ότι η εικονιζόμενη είναι η Χριστίνα Βογιατζή, γνωστή με το όνομα Χριστινάκι, η οποία συνελήφθη επειδή φορούσε κοντή φούστα. Η δημοσιογραφική έρευνα έδειξε ότι επρόκειτο για την Κατίνα Βογιατζή.

Δείτε στο βίντεο τους σπαρταριστούς διαλόγους της κατηγορουμένης με τους δικαστές της εποχής και ποια ήταν τελικά η ποινή που της επιβλήθηκε.

Οι αντιδράσεις της κοινωνίας για τον απαράδεκτο αυτό νόμο ήταν άμεσες. Φυσικά δεν έλειψαν και οι διαμαρτυρίες από εξαγριωμένες φεμινίστριες της εποχής.

Ακόμα και οι αυστηροί σύζυγοι, δεν ενοχλούνταν από το μήκος της φούστας των γυναικών τους, αλλά από το γεγονός ότι εκείνες υπόκεινταν σε σωματικούς ελέγχους από άλλους άντρες, τους αστυνομικούς.
Ο «γραφικός» νόμος του Πάγκαλου καταργήθηκε την 31η Μαρτίου του ’26.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here