Του Rick Beyer:

Για πολλούς η παντοτινή εικόνα του Άλαμο είναι ο Ντέιβι Κρόκετ να μάχεται σαν αγριόγατος μέχρις εσχάτων. Σύμφωνα με μια δραματική αναφορά λίγο μετά τον θάνατό του, το σώμα του βρέθηκε περικυκλωμένο από «δεκαεφτά νεκρούς Μεξικανούς, από τους οποίους οι έντεκα είχαν πεθάνει από το μαχαίρι και οι άλλοι από το τουφέκι και τα τέσσερα πιστόλια του».

Έτσι λέει ο θρύλος. Ποια είναι όμως η αλήθεια;

Αν και οι 189 Τεξανοί που πολέμησαν στο Άλαμο σκοτώθηκαν όλοι, αρκετοί μεξικανοί στρατιώτες έγραψαν αναφορές για τη μάχη. Αυτοί σκιαγραφούν μια πολύ διαφορετική εικόνα για τις τελευταίες στιγμές του Κρόκετ.
Ο μεξικανός στρατηγός Σάντα Άννα διέταξε τα στρατεύματα του «να μη δείξουν έλεος» κατά την επίθεση στο Άλαμο. Η μάχη κράτησε έως την αυγή. Τότε, ο Κρόκετ κι έξι ακόμα άντρες βρέθηκαν ζωντανοί σε ένα δωμάτιο στο οποίο είχαν καταφύγει.

Ο Κρόκετ αναφερόταν ως άνθρωπος των δασών, αλλά ήταν σε καλό δρόμο για να γίνει πολιτικός

Ο Κρόκετ, σύμφωνα με μια αναφορά, προσπάθησε να τους πείσει να τον αφήσουν ελεύθερο, λέγοντας σε αυτούς που τον συνέλαβαν ότι σκόπευε να γίνει πιστός μεξικανός πολίτης και ότι δεν είχε πολεμήσει καθόλου στο Άλαμο.

Όταν έφεραν τους άντρες στον Σάντα Άννα, ο στρατηγός ήταν τόσο εξαγριωμένος που παρέβησαν την εντολή του «να μην υπάρξουν αιχμάλωτοι», ώστε διέταξε τους στρατιώτες να εκτελέσουν τους αιχμαλώτους επιτόπου.
«Με τα σπαθιά στα χέρια», έγραψε ο μεξικανός αξιωματικός, «έπεσαν πάνω σε αυτούς τους άτυχους ανυπεράσπιστους άντρες σαν τις τίγρεις που επιτίθενται στο θήραμά τους».

Η αλήθεια έγινε γνωστή μερικές εβδομάδες μετά τη μάχη και δημοσιεύτηκε σε πολλές εφημερίδες. Κανείς δεν αμφισβητεί το γεγονός ότι ο Κρόκετ πολέμησε γενναία.
Ένα γράμμα που βγήκε λαθραία από το Άλαμο αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια ενός αρχικού βομβαρδισμού, «ο κ. Ντέιβιντ Κρόκετ ήταν πανταχού παρών, παρακινώντας τους άντρες να κάνουν το καθήκον τους».

Δεν υπάρχει όμως καμία απόδειξη που να υποστηρίζει τον θρύλο ότι πολέμησε μέχρι τις τελευταίες του στιγμές. Ωστόσο, ο μύθος αποδείχτηκε πολύ πιο ελκυστικός κι έτσι επιζεί μέχρι σήμερα.

Πηγή: «Συναρπαστικές πολεμικές ιστορίες που δεν ειπώθηκαν ποτέ», του  Rick Beyer, εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ

Διαβάστε επίσης: Η 17χρονη χωριατοπούλα, που ηγήθηκε ενός στρατού, πήρε μέρος σε μάχες χωρίς να τραυματισθεί και έπεισε ιερείς ότι της μιλούσε ο Θεός

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here