Η κατάληψη της Λευκωσίας από τους Τούρκους συνοδεύτηκε από φοβερές λεηλασίες, σφαγές και αιχμαλωσίες που κράτησαν τρεις ημέρες. Οι νικητές άρπαζαν και κατέστρεφαν ότι έβρισκαν στο διάβα τους, ιδιαίτερα τις εκκλησίες, έκοβαν τα κεφάλια ακόμα και γερόντων για να δοκιμάσουν τα σπαθιά τους, ενώ άλλους  τους έσερναν στην αιχμαλωσία, ιδιαίτερα όσους έκριναν ότι θα μπορούσαν να αποφέρουν μεγάλο κέρδος.  Στο τέλος έστησαν σκλαβοπάζαρο, όπου πουλούσαν αγόρια και κορίτσια. Οι ίδιοι κόμπαζαν πως οι λεηλασίες ξεπερνούσαν εκείνες της Πόλης.

the-battle-of-lepanto-on-october-7-1571-presented-by-an-unknown-painter

Η διαπόμπευση

Μετά την πτώση της Αμμοχώστου στις 6 Αυγούστου 1571, τον  υπερασπιστή της Μαρκαντώνιο Μπραγαδίνο οι Τούρκοι, αφού τον γύμνωσαν, τον έβαλαν επάνω σε μια αγελάδα και τον διαπόμπευσαν υπό τους ήχους των τυμπάνων και τις ιαχές των Οθωμανών. Στη συνέχεια τον έριξαν και τον έγδαραν ζωντανό, γέμισαν το δέρμα του με άχυρα, το κρέμασαν στη γαλέρα του καπετάνιου της Ρόδου, ενώ το σώμα του το έκοψαν σε κομμάτια που τα κρέμασαν στα κανόνια του πλοίου. Έπειτα η γαλέρα παρέπλευσε τις ακτές της Συρίας για να επισφραγίσουν έτσι οι νικητές τον θρίαμβο τους.

Τα λάφυρα των Τούρκων

Το 1571 οι Τούρκοι ολοκλήρωσαν την κατάκτηση της Κύπρου. Τα λάφυρα ήταν πολλά. Εκτός των άλλων αιχμαλώτισαν και πολλά κορίτσια, τα οποία επιβίβασαν σε ένα πλοίο με προορισμό τα σκλαβοπάζαρα. Ανάμεσα τους ήταν και η αριστοκρατικής καταγωγής Μαρία η Συγκλητική, που ξεχώριζε για την ομορφιά της. Αυτή, προκειμένου να αποφύγει τόσο η ίδια όσο και οι άλλες οι κοπέλες τον εξευτελισμό της αγοραπωλησίας, βρήκε τρόπο και έβαλε φωτιά στην πυριτιδαποθήκη του πλοίου. Η έκρηξη που ακολούθησε ήταν τρομερή. Όλα τα κορίτσια και το τουρκικό πλήρωμα χάθηκαν.

ΠΗΓΗ: Όσα δεν γνωρίζατε για την Τουρκοκρατία και την Επανάσταση του 1821, εκδόσεις Μεταίχμιο

ammoxostos-poliorkia

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ: «Θυμηθείτε την Αμμόχωστο». Η ιαχή με την οποία οι Ενετοί επιτέθηκαν στους Οθωμανούς για να εκδικηθούν τη σφαγή στην πολιορκία της Αμμοχώστου. Οι Τούρκοι είχαν γδάρει τον ηγέτη τους, που δεν έβγαλε καν βογγητό…

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here