To 2006 κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους η ταινία «The Prestige” με πρωταγωνιστές τον Χιου Τζάκμαν και τον Κρίστιαν Μπέιλ.
Ο τίτλος προερχόταν από την ισπανική λέξη «praestigium» που σημαίνει «ψευδαίσθηση» κι έτσι ονομαζόταν το τελικό στάδιο κάθε ταχυδακτυλουργικού κόλπου που πραγματοποιούσαν οι μάγοι στη σκηνή. Η ταινία αφορούσε στην εξαπάτηση των αισθήσεων και την αντιπαράθεση δύο διάσημων μάγων. Ο Χιου Τζάκμαν υποδυόταν τον μάγο Ρόμπερτ Άνγκζιερ και ο Κρίστιαν Μπέιλ τον Άλφρεντ Μπόρντεν.

Η ταινία κέρδισε 109 εκατομμύρια δολάρια
Η ταινία είχε 109 εκατομμύρια δολάρια εισπράξεις

Οι δύο τους τσακώνονται επί σκηνής και αρχίζουν να παίζουν ένα επικίνδυνο παιχνίδι. Η υπόθεση διαδραματίζεται στο Λονδίνο του 19ου αιώνα. Ο Ντέιβιντ Μπόουι υποδυόταν τον Νίκολα Τέσλα, τον μεγάλο εφευρέτη του ηλεκτρισμού και ο Μάικλ Κέιν τον μηχανικό της σκηνής. Η Σκάρλετ Γιόχανσον είχε τον ρόλο της βοηθού και ερωμένης του Άνγκζιερ και η Ρεμπέκα Χολ της γυναίκας του Μπόρντεν.
Ο Κέιν εξηγεί ότι κάθε μαγικό κόλπο αποτελείται από τρία μέρη: την υπόσχεση, το κόλπο και το θαύμα. Η ταινία ξεκινάει.

O Ντέιβιντ Μπάουι ως Νικολα Τέσλα στην ταινία "The Prestige"
O Ντέιβιντ Μπάουι ως Νίκολα Τέσλα στην ταινία «The Prestige»

Το αληθινό σενάριο

Η υπόθεση βασίστηκε στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Βρετανού συγγραφέα, Κρίστοφερ Πριστ, το οποίο κυκλοφόρησε το 1995 και μεταφράστηκε σε περισσότερες από 20 γλώσσες.
Ο Πριστ εμπνεύστηκε την υπόθεση από τον Τσινγκ Λινγκ Φου, έναν Κινέζο μάγο που γεννήθηκε το 1854 στο Πεκίνο και απέκτησε παγκόσμια αναγνωρισιμότητα χάρη στα μαγικά του κόλπα. Κατά τη διάρκεια των παραστάσεών του, ο Φου έβγαζε από το στόμα του κορδέλες και ξύλινα παλούκια δέκα μέτρων.
«Αποκεφάλιζε» ένα παιδί και έπειτα από λίγο επανέφερε το κεφάλι του στους ώμους, χρησιμοποιούσε γυναίκες με πόδια λωτού και έβαζε τον γιο του να κάνει ακροβατικά στη σκηνή.

Ο Πριστ έχει γράψει πολλά βιβλία επιστημονικής φαντασίας, Το τρικ με το νερό του Τσινγκ Λινγκ Φου αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για το τέχνασμα που γίνεται στην ταινία
Ο Πριστ έχει γράψει πολλά βιβλία επιστημονικής φαντασίας, Το τρικ με το νερό του Τσινγκ Λινγκ Φου αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για το τέχνασμα που γίνεται στην ταινία

Το πιο γνωστό του νούμερο, που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για το τρικ που πραγματοποιείται στην ταινία, ήταν όταν εμφάνιζε από ένα άδειο πανί ένα τεράστιο δοχείο με νερό και έβγαζε από μέσα του ένα αγόρι!
Το 1898 πήγε στην Αμερική και πρόσφερε το ποσό των 1.000 δολαρίων σε όποιον μπορούσε να κάνει το τρικ με το νερό.
Τότε, ο Γουίλιαμ Ρόμπινσον, ένας Νεο-Υορκέζος μάγος, που παρακολούθησε από κοντά την παράσταση, προκειμένου να κερδίσει τα χρήματα, του ζήτησε να κάνει μια προσπάθεια, αλλά ο Τσινγκ τον απέρριψε και δεν δέχτηκε να τον συναντήσει.

Ο Τσινγκ Λινγκ Φου ήταν ο πιο γνωστός Ασιάτης μάγος
Ο Τσινγκ Λινγκ Φου ήταν ο πιο γνωστός Ασιάτης μάγος

Ο Ρόμπινσον δημιούργησε ένα παρόμοιο σόου, φορούσε παραδοσιακά κινέζικα κοστούμια, ξύρισε το κεφάλι του και άρχισε να δίνει παραστάσεις σε όλο τον κόσμο, συστήνοντας τον εαυτό του με το όνομα, Τσινγκ- Λινγκ- Σου, το οποίο ήταν μια παράφραση του ονόματος του Κινέζου. Μια μεγάλη κόντρα γεννήθηκε μεταξύ των δύο μάγων, η οποία έληξε με τον θάνατο του αμερικανού μάγου το 1918 κατά τη διάρκεια ενός μαγικού κόλπου στο Λονδίνο.
Ενώ ο Σου πραγματοποιούσε το νούμερό του, ένας από τους βοηθούς του τον πυροβόλησε και μια πραγματική σφαίρα καρφώθηκε στο στήθος του. Τότε έπεσε κάτω και είπε σε άπταιστα αγγλικά: «Θεέ μου, κάτι συνέβη, κλείστε την κουρτίνα». Ήταν η πρώτη φορά, μετά την υιοθέτηση της καινούργιας του περσόνας που μίλησε δημόσια αγγλικά. Το επόμενο πρωί άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο του Λονδίνου.

O Aμερικανός μάγος Γουίλιαμ Έλσγουορθ Ρόμπινσον ως Τσινγκ Λινγκ Σου. Γεννήθηκε το 1861
O Αμερικανός μάγος Γουίλιαμ Έλσγουορθ Ρόμπινσον ως Τσινγκ Λινγκ Σου. Γεννήθηκε το 1861

Ο Τσινγκ-Λινγκ Φου πέθανε λίγα χρόνια αργότερα υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες και μέχρι σήμερα θεωρείται ο πιο γνωστός Ασιάτης μάγος του περασμένου αιώνα.

Η ταινία

Ο Πριστ χρησιμοποίησε πραγματικά ονόματα μάγων που έζησαν τον 19ο αιώνα, αλλά μόνο ένας χαρακτήρας υπήρξε στην πραγματικότητα, 0 Νίκολα Τέσλα. Ο Κρίστοφερ Νόλαν επέλεξε να τον ενσαρκώσει ο Ντέιβιντ Μπόουι, γιατί ήταν μεγάλος θαυμαστής του και πίστευε ότι το παρουσιαστικό του ταίριαζε με τον ρόλο του μυστηριώδη Τέσλα.

Το θέατρο Tower έχει μπαρόκ ύφος και βρίσκεται στο Λος Άντζελες
Το θέατρο Tower έχει μπαρόκ ύφος και βρίσκεται στο Λος Άντζελες

Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στην Καλιφόρνια και στο Λος Άντζελες. Το θέατρο που έδιναν παραστάσεις ήταν το Τower Theatre του Λος Άντζελες, στο οποίο έχουν γυριστεί σκηνές στην ταινία «Fight club» και στους «Trashformers”.
Όπως συμβαίνει στις περισσότερες ταινίες του Νόλαν, το τέλος ήταν αινιγματικό, ανατρεπτικό και περίπλοκο. Η ταινία ενθουσίασε το κοινό και κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης κινηματογραφίας και Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης.

Ο Τσινγκ Λινγκ Φου σε φιλμάκι του Τόμας Έντισον το 1900

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here