Γράφει η αναγνώστριά μας Τζάνη Δέσποινα

Ήταν 13 ετών όταν μονοπώλησε το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης. Ο Έρικ Σμιθ, ένα έφηβο αγόρι, με κόκκινα μαλλιά, φακίδες και γυαλιά στραγγάλισε και στη συνέχεια κακοποίησε σεξουαλικά με ένα κλαδί τον τετράχρονο Ντέρικ Ρόμπι. Το παρουσιαστικό του δεν μπορούσε να συνδεθεί με το φρικτό έγκλημα και αρχικά κατάφερε να παραπλανήσει την αστυνομία. Τελικά όμως, ομολόγησε την πράξη του.

Ήταν 2 Αυγούστου του 1993. Ο τετράχρονος Ντέρικ  παρακολουθούσε πρόγραμμα αναψυχής, κοντά στο σπίτι του στη Σαβόνα, ένα χωριό της Νέας Υόρκης.
Εκείνο το πρωί ήταν η πρώτη φορά που η μητέρα του, Ντορίν Ρόμπι, δεν τον συνόδευσε και η τελευταία φορά που τον είδε. Λίγες ώρες μετά, όταν πήγε να τον πάρει από το πρόγραμμα, δεν βρισκόταν εκεί. Άρχισαν την αναζήτηση, μέχρι που εντόπισαν το πτώμα του σε ένα πάρκο.

O Έρικ Σμιθ σε ηλικία 14 ετών

Ο Έρικ Σμιθ που παρακολουθούσε το ίδιο πρόγραμμα αναψυχής, είπε στην αστυνομία πως τον είχε δει εκείνο το πρωί. Για τις επόμενες επτά ημέρες «βοηθούσε» τους αστυνομικούς στις έρευνες και με προθυμία τους απαντούσε και τους έδειχνε ό ,τι τον ρωτούσαν.
Ένα μικρό παιδί όμως, όσο παραπλανητικό παρουσιαστικό και αν έχει, όσο ευγενική συμπεριφορά και αν δείχνει, δεν μπορεί να κρυφτεί για πολύ. Έτσι, όταν στις καταθέσεις του άρχισε να πέφτει σε αντιφάσεις, η αστυνομία κατάλαβε πως μπροστά της είχε τον δράστη της δολοφονίας και ο 13χρονος Έρικ ομολόγησε.
Εκείνο το πρωί είδε τον Ντέρικ να περπατάει μόνος του, κρατώντας το κουτί με το φαγητό του. Τον πλησίασε και τον παρέσυρε μέσα σε μικρό πάρκο, πίσω από κάτι θάμνους.
Εκεί, έσφιξε με το χέρι του τον λαιμό του παιδιού μέχρι που το έπνιξε. Ο Έρικ όμως δεν έμεινε μόνο στον στραγγαλισμό. Πήρε μια μεγάλη πέτρα και χτύπησε πολλές φορές το κεφάλι του νεκρού Ντέρικ. Μία άλλη πέτρα την έριξε με δύναμη στο στήθος του.
Στη συνέχεια τον κακοποίησε σεξουαλικά με ένα κλαδί. Tέλος, πήρε το φαγητό από το κουτί του παιδιού, το έλιωσε και το πέταξε πάνω στο άψυχο σώμα.

Ο Ντέρικ Ρόμπι που δολοφονήθηκε σε ηλικία 4 ετών

Το δικαστήριο

Στο δικαστήριο, ο συνήγορος του Έρικ προσπάθησε να δώσει εξήγηση στο τι τον οδήγησε στο έγκλημα αυτό. Βασίστηκε στην διάγνωση του ψυχιάτρου δρ. Χέρμαν, πως πάσχει από ψυχική ασθένεια, η οποία ονομάζεται διαλείπουσα εκρηκτική διαταραχή.
Αυτή του προκάλεσε την «έκρηξη» θυμού, χωρίς κάποια συγκεκριμένη αφορμή. Παράλληλα, υποστήριξε πως διακρίνεται από  χαμηλή αυτοεκτίμηση, η οποία έγινε εντονότερη καθώς μεγάλωνε. Από την άλλη, ο συνήγορος της οικογένειας Ρόμπι, δήλωσε πως μπορεί να μην πρόκειται για «κανονικό» αγόρι, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως δεν είχε επίγνωση των πράξεών του.
Τελικά, ο 14χρονος τότε Έρικ Σμιθ, καταδικάστηκε σαν να είναι ενήλικας, για δολοφονία δευτέρου βαθμού. Η ποινή του ήταν κάθειρξη 9 ετών – το ανώτατο προβλεπόμενο όριο για νεαρούς εγκληματίες.
Ο Έρικ είχε παρουσιάσει αρκετές φορές δείγματα διαταραχής και έκρηξης θυμού. Είχε μιλήσει στον θετό του πατέρα, ο οποίος όμως δεν ήταν σε θέση να τον βοηθήσει.
Μια φορά που του είχε πει πως χρειάζεται βοήθεια, εκείνος του απάντησε πως ο ίδιος όταν ήταν μικρός, εκτόνωνε τον θυμό του σε σωρούς από άχυρα.
Τότε ο μικρός Έρικ πήγε στον κήπο και ξεκίνησε να δίνει γροθιές σε ένα δέντρο, μέχρι που μάτωσαν τα χέρια του.
Η μητέρα του, όταν τον κυοφορούσε, είχε πάρει χάπια για να ελέγξει την επιληψία της. Αυτό, όπως υποστήριξε ο ψυχίατρος, μπορεί πιθανότατα να προκάλεσε τα προβλήματα ακοής του μικρού Έρικ, καθώς και καθυστέρηση στην ανάπτυξη του.
Επίσης, το παρουσιαστικό του, μπορεί πολλές φορές να τον έκανε θύμα «τραμπουκισμού» από τους συμμαθητές του. Το γεγονός αυτό, όπως πίστευε ο δικηγόρος της οικογένειας Ρόμπι, τον έκανε να θέλει να είναι ο ίδιος ο θύτης και όχι το θύμα. Αργότερα, ο ίδιος δήλωσε σε συνέντευξη του, πως το σχολείο ήταν για εκείνον κόλαση και πως οι συμμαθητές του τον έκαναν να νιώθει ένα «τίποτα».

 Όταν ρωτήθηκε γιατί σκότωσε τον τετράχρονο Ντέρικ απάντησε:«Επειδή αντί να είμαι εγώ αυτός που πονάω, προκαλούσα πόνο σε κάποιον άλλον»

Ο Έρικ Σμιθ σε ηλικία 24 ετών μίλησε στην τηλεόραση και ζήτησε συγγνώμη από την οικογένεια Ρόμπι
Η δημόσια «συγγνώμη» μετά από 10 χρόνια

Ο Έρικ Σμιθ όταν έκλεισε τα 21 του χρόνια, μεταφέρθηκε σε φυλακή ανηλίκων. Στα 24 του, έγραψε επιστολή «συγγνώμης» προς την οικογένεια του Ντέρικ. Η δικηγόρος που είχε τότε, του επέτρεψε να το διαβάσει δημόσια στην τηλεόραση σε συνέντευξη του.

«Ξέρω ότι οι πράξεις μου προκάλεσαν τρομερή απώλεια στην οικογένεια Ρόμπι. Και γι’ αυτό λυπάμαι ειλικρινά. Προσπάθησα να σκεφτώ όσο μπορούσα, τα πράγματα που δεν θα ζήσει ο Ντέρικ. Τα 16α γενέθλια του. Χριστούγεννα. Να αγοράσει δικό του σπίτι. Να αποφοιτήσει. Να πάει πανεπιστήμιο. Να παντρευτεί. Αν μπορούσα να γυρίσω τον χρόνο πίσω, θα άλλαζα θέσεις με τον Ντέρικ και θα είχα υπομείνει εγώ όλο τον πόνο που του προκάλεσα. Αν αυτό σήμαινε ότι θα συνέχιζε να ζει. Θα άλλαζα θέση, αλλά δεν μπορώ».

Η οικογένεια Ρόμπι όμως, δεν κατάφερε να τον συγχωρέσει.
Ο Έρικ Σμιθ είπε πως είναι το κατάλληλο άτομο για να συμβουλεύσει παιδιά-θύματα σχολικού εκφοβισμού, καθώς ήταν και ο ίδιος θύμα. Ήθελε να γίνει εγκληματολόγος και να ασχοληθεί με τους ανήλικους που διαπράττουν φόνους.
Ωστόσο, σήμερα είναι 37 χρονών και έχει κάνει οκτώ αιτήσεις αποφυλάκισης, χωρίς να έχει γίνει δεκτή καμία. Πλέον, αναμένεται να κάνει νέα αίτηση το 2018.

Τζάνη Δέσποινα

Όσοι αναγνώστες επιθυμούν να στέλνουν κείμενα μπορούν να μας τα στέλνουν στη διεύθυνση: [email protected] Εφόσον τηρούνται κάποιες προϋποθέσεις, που έχουν να κάνουν με το ύφος της ιστοσελίδας, θα δημοσιεύονται. Η ΜτΧ δεν ευθύνεται για τυχόν ανακρίβειες στα κείμενα των αναγνωστών.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here