Ανατολική Κροατία, 1992. Η φωτογραφία έχει τραβηχτεί στην πόλη Βούκοβαρ, εν μέσω του εμφύλιου στη Γιουγκοσλαβία. Ο γιουγκοσλαβικός στρατός (JNA) έχει καταλάβει την περιοχή, από το Νοέμβριο του 1991, ενώ οι Κροάτες εθνικιστές έχουν τραπεί σε φυγή. Ένας άνδρας, πιθανότατα  Σέρβος της Κροατίας, είναι ντυμένος Άγιος Βασίλης και ετοιμάζεται να μοιράσει δώρα στα παιδιά την ημέρα των Χριστουγέννων.

Στο ένα χέρι κρατάει σακίδιο με δώρα, ενώ στο άλλο το όπλο, ώστε να ανταποδώσει πυρά σε περίπτωση επίθεσης.
Το τανκ που διακρίνεται στη φωτογραφία υποδεικνύει ότι ο γιουγκοσλαβικός στρατός ήταν καλά εξοπλισμένος.

Η μάχη στο Βούκοβαρ διήρκεσε συνολικά 87 ημέρες.
Το Νοέμβριο του 2010 ο πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς επισκέφθηκε στην κροατική πόλη και ζήτησε δημόσια «συγγνώμη» για τη σφαγή.

Οι δυνάμεις του γιουγκοσλαβικού στρατού πολιορκούσαν την ανατολική Κροατία, υποστηριζόμενοι από διάφορες σέρβικες παραστρατιωτικές δυνάμεις από τον Αύγουστο μέχρι και τον Νοέμβριο του 1991. Πριν το ξέσπασμα του πολέμου η πόλη ήταν εύπορη και σε αυτήν συνυπήρχαν ειρηνικά Κροάτες, Σέρβοι και άλλες μικρότερες εθνικές ομάδες.
Περισσότεροι από 1.800 στρατιώτες του Εθνικού Κροατικού Στρατού (ZNG) υπερασπίστηκαν το Βούκοβαρ, χωρίς να είναι κατάλληλα εφοδιασμένοι. Μαζί με εθελοντές πολίτες πολέμησαν εναντίον 36.000, πλήρως εξοπλισμένων, ανδρών του γιουγκοσλαβικού στρατού και σέρβων εθελοντών.
Κατά τη διάρκεια της μάχης, στην πόλη έπεσαν περισσότερες από 12 χιλιάδες ρουκέτες και οβίδες.

Θεωρήθηκε η πιο άγρια και παρατεταμένη συμπλοκή στην Ευρώπη μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και το Βούκοβαρ ήταν η πρώτη πόλη, η οποία καταστράφηκε ολοσχερώς μετά το 1945.

Όταν τελικά έπεσε στις 18 Νοεμβρίου του 1991, εκατοντάδες στρατιώτες και πολίτες σφαγιάστηκαν και τουλάχιστον 20.000 κάτοικοι εκδιώχθηκαν από τις εστίες τους.
Από το Βούκοβαρ έφυγαν όλοι οι μη-Σέρβοι κάτοικοι και πολύ σύντομα αποτέλεσε μέρος της λεγόμενης Δημοκρατίας της Σερβικής Κράινα.
Ο σέρβικος στρατός και πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένου και του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, αργότερα κατηγορήθηκαν και σε ορισμένες περιπτώσεις φυλακίστηκαν για εγκλήματα πολέμου, μεταξύ των οποίων και για τα όσα διαδραματίσθηκαν στο Βούκοβαρ.
Η μάχη εξασθένησε τις δυνάμεις του γιουγκοσλαβικού στρατού και αυτό αποτέλεσε κομβικό σημείο για τον πόλεμο της Κροατίας. Λίγες εβδομάδες αργότερα, αναγγέλθηκε κατάπαυση πυρός.
Το Βούκοβαρ παρέμεινε υπό σερβική κατοχή μέχρι και το 1998, όταν επανεντάχθηκε στην Κροατία.
Από τότε έχει ανοικοδομηθεί, αλλά ο πληθυσμός της έχει περιοριστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό.
Ο πόλεμος έχει αφήσει το στίγμα του σε πολλά κτίρια, ενώ οι δύο κύριες εθνικές κοινότητες παραμένουν διασπασμένες. Μέχρι και σήμερα, η πόλη δεν έχει αποκτήσει την παλαιότερη ευημερία της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here