Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στη Γαλλία, οι γυναίκες που είχαν ερωτικές σχέσεις με τους Ναζί, ήταν δακτυλοδεικτούμενες και τιμωρούνταν παραδειγματικά.

Η παραπάνω φωτογραφία τραβήχτηκε τον Αύγουστο του 1994 στο Μοντελιμάρ.  Η γυναίκα που κουρεύουν ήταν ιερόδουλη, η οποία προσέφερε τις υπηρεσίες της στους Γερμανούς κατακτητές. Για αντίποινα, οι πολίτες της ξύρισαν το κεφάλι δημοσίως, για να τη στιγματίσουν.

Οι γυναίκες που έκαναν σχέσεις με Γερμανούς χαρακτηρίζονταν «προδότριες» και τιμωρούνταν

Η ταπεινωτική τιμωρία

Μετά τη λήξη του πολέμου, πολλοί ήταν οι Γάλλοι που κατηγορήθηκαν για συνεργασία με τους Γερμανούς.
Ειδικά οι γυναίκες, ταπεινώθηκαν δημόσια με κούρεμα και διαπόμπευση στις πλατείες, για να «καθαρίσει ο τόπος».

Μετά το ταπεινωτικό ξύρισμα οι γυναίκες διαπομπεύονταν στις πλατείες

Μέσα σε διάστημα τριών ετών, από το 1943 μέχρι τις αρχές του 1946, περισσότερες από 20.000 γυναίκες όλων των ηλικιών είχαν υποστεί κάποια μορφή δημόσιου εξευτελισμού, από αντιστασιακούς, στρατιώτες ακόμη και τους γείτονές τους που γνώριζαν το παρελθόν τους.

Περαστικοί και γείτονες μπορούσαν να πάρουν στα χέρια τους το ψαλίδι για να τιμωρήσουν τις γυναίκες

Η διαπόμπευση γινόταν μπροστά σε κόσμο που τις έφτυνε, τις χτυπούσε και τις αποκαλούσε προδότριες κατά τη διάρκεια του ξυρίσματος.

Γυναίκα διαπομπεύεται στους δρόμους, έχοντας το μωρό της στην αγκαλιά

«Είδα 4 κοπέλες να τις σέρνουν στο δρόμο και έτρεξα προς το μέρος τους για να τις φωτογραφίσω. Και ξαφνικά, βρέθηκα μπροστά στη πομπή. Οι γείτονες με πέρασαν για στρατιώτη που τις είχε συλλάβει ή κάτι τέτοιο. Με φιλούσαν και μου έδιναν  συγχαρητήρια, την ίδια ώρα που έφτυναν και χαστούκιζαν τις άτυχες κοπέλες», εξιστορούσε μεταξύ άλλων ο φωτογράφος Λι Μίλερ.
Οι γυναίκες που «συνεργάστηκαν» ως πόρνες ήταν αναμφισβήτητα αρκετές καθώς η Γαλλία για τους Γερμανούς ήταν μια ευχάριστη μετάθεση, όπου διασκέδαζαν και έκαναν μια ζωή σχεδόν ξένοιαστη, συγκριτικά με τους συναδέλφους τους στο μέτωπο της Ρωσίας.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here