Στα μέσα της δεκαετίας του 1930 ο Αλέκος Σακελλάριος ετοιμαζόταν να ανεβάσει στο Θέατρο «Ιντεάλ» τη μουσική κωμωδία «Κορίτσια για Παντρειά».
Ο θίασος είχε συμπληρωθεί. Βασικοί πρωταγωνιστές ήταν ο Πέτρος Κυριάκος, οι αδερφές Καλουτά, η Ρένα Ντορ σε ρόλο χορεύτριας, ο Τάκης Μηλιάδης και ο Γιώργος Γαβριηλίδης.
Το μόνο που έλειπε από τη θεατρική ομάδα ήταν μια καρατερίστα. Ο Σακελλάριος έψαχνε να βρει μια γυναίκα του λαού, η οποία θα υποδυόταν στην παράσταση το ρόλο μιας κουτσομπόλας, της «κυρά Καλλιόπης».

Ο  σκηνοθέτης ωστόσο βρισκόταν σε δίλημμα. Δεν μπορούσε να καταλήξει σε ποια ηθοποιό να δώσει το κομμάτι, καθώς δεν ήταν ικανοποιημένος με καμία από τις γνωστές ηθοποιούς της εποχής.
Σε καθημερινή βάση μιλούσε με τους συνεργάτες του, προσπαθώντας να βρει λύση.
-Τι θα γίνει με την καρατερίστα κυρ Φώτη; Ρωτούσε το Φώτη Σαμαρτζή.
– Τι να σου κάνω εγώ; Πού να τη βρω; Πήγαινε στο «Στέμμα» να τη βρεις και φέρ΄τη  να της υπογράψω συμβόλαιο, ήταν η απάντηση του θεατρικού επιχειρηματία.

Το στέκι των ηθοποιών
Το καφενείο «Στέμμα» βρισκόταν στην Ομόνοια και είχε γίνει το στέκι των ηθοποιών. Εκεί μαζεύονταν όλοι οι δευτεραγωνιστές, οι τρίτοι ηθοποιοί, ακόμα και οι άνεργοι και κάθονταν με τις ώρες. Μεταξύ καφέ και ούζου κλεινόντουσαν συμφωνίες και συγκροτούνταν θίασοι για περιοδείες στην επαρχία.
Ο Σακελλάριος το σκέφτηκε και τελικά αποφάσισε να πάει στο «Στέμμα», μήπως και βρει επιτέλους την καρατερίστα του.
Μπαίνοντας μέσα στον καφενέ, άρχισε να παρατηρεί τις διάφορες κυρίες, νεότερες και μεγαλύτερες, που καθόντουσαν στα τραπεζάκια και έπιναν τον καφέ τους.

Η επιλογή της Γεωργίας Βασιλειάδου

Η Γεωργία Βασιλειάδου έκανε καριέρα στον κινηματογράφο λίγο πριν πάρει σύνταξη

Σε κάποια στιγμή, το μάτι του έπεσε σε μια κυρία, της οποίας τα εξωτερικά χαρακτηριστικά ταίριαζαν απόλυτα με εκείνα της γυναίκας που είχε πλάσει στο μυαλό του για το ρόλο της «κυρά Καλλιόπης».
Δεν μπορούσε ωστόσο να καταλάβει αν επρόκειτο για κάποια ηθοποιό ή για τη μητέρα ηθοποιού που απλώς βρισκόταν εκεί, εκείνην την ημέρα.

-Αυτή η κυρία εκεί, ηθοποιός είναι; ρώτησε ο σκηνοθέτης έναν θαμώνα του μαγαζιού.
-Ναι, ηθοποιός. Λέγεται Γεωργία Βασιλειάδου.
-Και πού παίζει τώρα;
-Τώρα νομίζω ότι δεν παίζει πουθενά. Ή έχει πάρει σύνταξη ή θα βγει στη σύνταξη.

Η Γεωργία Βασιλειάδου και ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ σε στιγμιότυπο από την ταινία «Η θεία από το Σικάγο»

Ο σκηνοθέτης την πλησίασε και της πρότεινε να παίξει στη μουσική κωμωδία.
«Μα δεν νομίζω εγώ πως μπορώ να παίξω μουσική κωμωδία», απάντησε διστακτικά η Βασιλειάδου.
Τελικά ο Σακελλάριος την έπεισε να δεχθεί το ρόλο. Η ερμηνεία της στην παράσταση απέσπασε πολύ θετικές κριτικές.
Η ηθοποιός αναδείχτηκε μέσα από αυτό το ρόλο και σιγά-σιγά εισχώρησε και στο χώρο του κινηματογράφου, παίζοντας σε επιτυχημένες ταινίες.
Η «θεία από το Σικάγο», η «Κυρά μας η μαμή», ο «Θησαυρός του μακαρίτη» και η «Κυρία δήμαρχος» είναι μόνο ένα μικρό δείγμα της φιλμογραφίας της.
Η «κυρά Καλλιόπη» διέπρεψε, κατάφερε να κάνει καριέρα και να αγαπηθεί από το κοινό, λίγο πριν πάρει τη σύνταξή της.

Αντλήθηκε υλικό από το βιβλίο «Αλέκος Σακελλάριος. Το ταλέντο βγήκε από τον Παράδεισο» του Μάκη Δελαπόρτα, εκδόσεις «ΆΓΚΥΡΑ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Η όμορφη βοσκοπούλα είναι η Γεωργία Βασιλειάδου. Ξεκίνησε ως μέτζο σοπράνο στη Λυρική Σκηνή και μετά έγινε ηθοποιός. Στην πρώτη θεατρική περιοδεία έμεινε απλήρωτη και δεν είχε να φάει (βίντεο με μαρτυρίες)…

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here