Νέα ευρήματα της συνεχιζόμενης έρευνας στη βορειοανατολική πλευρά της Δήλου.
Η Δήλος ήταν ο τόπος γέννησης του Θεού Απόλλωνα γι’ αυτό και ονομάστηκε ιερό νησί.
Σήμερα το νησί είναι ακατοίκητο. Στην αρχαιότητα όμως έσφυζε από ζωή.
Εκτός από τα σπίτια των κατοίκων είχε καταστήματα, θέατρο, στάδιο και φυσικά διάφορους λατρευτικούς χώρους.
Τον πλούτο των κατοίκων αποδεικνύουν και τα 350 ψηφιδωτά, που έχουν αποκαλυφθεί και θεωρούνται απ’ τα ωραιότερα του αρχαίου κόσμου.

Καταγραφή ΔΗΛ 2

Οι ανασκαφές και οι έρευνες στη Δήλο, που ξεκίνησαν από το 1873 δεν έχουν σταματήσει μέχρι σήμερα και το ιερό νησί του Απόλλωνα δίνει συνεχώς νέα ευρήματα στους αρχαιολόγους.
Η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων συνέχισε την έρευνα σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ) στη βορειοανατολική πλευρά της Δήλου.

Σκοπός της θαλάσσιας έρευνας ήταν να επαναπροσδιοριστούν και να αποτυπωθούν τα κατάλοιπα, που βρίσκονται στη βορειοανατολική πλευρά της Δήλου — συγκεκριμένα στη θαλάσσια περιοχή της συνοικίας του Σταδίου.
Τα κατάλοιπα αυτά είχαν προσδιοριστεί στο παρελθόν ως λιμενικές εγκαταστάσεις.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης ερευνητικής αποστολής, η οποία διεξήχθη τον Οκτώβριο 2014, διαπιστώθηκε ότι αντί για λιμενικές εγκαταστάσεις πρόκειται για οικιστικά κατάλοιπα, τα οποία αποτελούν τα προς ανατολάς όρια της συνοικίας του Σταδίου.
Στο συμπέρασμα αυτό είχε οδηγηθεί η Εφορεία από την παρουσία δαπέδου σε βάθος περίπου 1.5-2 μέτρων, το ανατολικό όριο του οποίου φέρει κατά χώρα πακτωμένα και σε κανονική διάταξη 16 πήλινα αγγεία, που σώζονται κατά το ήμισυ.

Τα νέα ευρήματα

Κατά τη διάρκεια της έρευνας καθαρίστηκαν τα αποθηκευτικά αγγεία που είχαν βρεθεί σε βάθος περίπου 1.5-2 μέτρων τον Οκτώβριο 2014.

____1
Κατά τη διάρκεια του καθαρισμού εντοπίστηκαν ακόμη δύο. Το σύνολο των 18 αποθηκευτικών αγγείων αποτυπώθηκε εκ νέου με γραφική και με φωτογραφική μέθοδο.

____2_2

Εντοπίστηκε και αποτυπώθηκε επιπλέον σε βάθος περίπου 70 εκατοστών χώρος ο οποίος φέρει κατά χώρα πακτωμένα και σε κανονική διάταξη άλλα 15 αποθηκευτικά αγγεία.

Διαβάστε ακόμα από την ΜτΧ: Ο μυθικός βασιλιάς της Δήλου, Άνιος, που προέβλεψε τον 10ετή Τρωϊκό Πόλεμο. Οι κόρες του έκαναν τη γη να καρπίζει και οι γιοι του ίδρυσαν τη Μύκονο, την Άνδρο και τη Θάσο…

-____3

Ο δεύτερος αυτός χώρος εντάσσεται σε ένα κτίσμα με τουλάχιστον 5 χώρους, το οποίο βρίσκεται κατά μήκος του αιγιαλού και περικλείεται από δύο δρόμους. Το δάπεδο του κτίσματος αυτού έχει ενσωματωθεί στον ψηφιδοπαγή αιγιαλό.

-____4
Το δάπεδο

Ο χώρος με τα 15 αγγεία βρίσκεται σε απόσταση περίπου 10 μέτρων από την ακτογραμμή.

Αποτυπώθηκαν με γραφική και με φωτογραφική μέθοδο οι τοίχοι του κτίσματος αυτού, όπως επίσης και 9 πεσμένα τμήματα κιόνων, τα οποία φαίνεται ότι αποτελούν μέρη της κιονοστοιχίας του κτίσματος αυτού.

Ακόμη εντοπίστηκαν και φωτογραφήθηκαν λιθόπλινθοι μεγάλων διαστάσεων στην επέκταση του χώρου με τα 18 πακτωμένα αγγεία. Οι λιθόπλινθοι αυτοί αποτελούσαν την προς ανατολάς ευρισκόμενη προκυμαία της συνοικίας του Σταδίου.

Οι υποβρύχιες έρευνες στη Δήλο αποσαφηνίζουν τη χρήση των βυθισμένων κτιρίων στη Συνοικία του Σταδίου. Φαίνεται λοιπόν, ότι και στην περιοχή αυτή λειτουργούσε ένα δεύτερο λιμάνι εμπορικό, με χρήση βοηθητική στο κεντρικό αρχαίο λιμάνι της Δήλου στα δυτικά του νησιού.

Στην αρχαιολογική έρευνα συμμετείχαν από την ΕΑΑ, η επιστημονική υπεύθυνη και καταδυόμενη αρχαιολόγος κυρία Μαγδαληνή Αθανασούλα, ο καταδυόμενος εργατοτεχνίτης κ. Σπυρίδων Μουρέας και ο καταδυόμενος αρχιτεχνίτης κ. Λουδοβίκος Μερσενιέ.
Από το ΕΙΕ, στην αρχαιολογική έρευνα συμμετείχε η επιστημονική υπεύθυνη η καταδυόμενη αρχιτέκτονας μηχανικός και αρχαιολόγος κυρία Δρ. Μάνθα Ζαρμακούπη και ως εξωτερικός συνεργάτης ο καταδυόμενος αρχαιολόγος κ. Αλέξης Τούρτας.

δηλος-700x245

 Διαβάστε επίσης: «Τούτο εμοί και τούτο σοι» (αυτό για σένα και αυτό για μένα). Οι γιγαντιαίοι φαλλοί στη Δήλο που έδιωχναν μακριά το κακό και την ατυχία (βίντεο)

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here